Firefox: Windows ile beraber gelmek istemiyor

Mozilla'dan düzeltme geldi: Firefox aslında Windows ile gelen bir web tarayıcı olmak istemiyor...

Firefox: Yanlış anlaşıldık

Mozilla, dün yaptığı açıklamayla kendini tam olarak ifade edemediğini düşünüyor olmalı ki, yeni bir açıklamada daha bulundu. Bir Firefox geliştiricisi olan Mike Connor yaptığı bir röportajda Firefox web tarayıcısının Windows ile beraber dağıtılmasına sıcak bakmadığını söyledi. Microsoft, ileride Windows işletim sistemini farklı tarayıcılarla sunmak zorunda bırakılabilir. Avrupa Birliğinin değerlendirmesine göre firma Internet Explorer web tarayıcısını işletim sistemiyle beraber sunarak monopol konumunu kötüye kullanmıştı. Daha önceden de tarayıcı rakibi Opera bu konu hakkında şikayette bulunmuştu.

Connor'un bildirdiğine göre Mozilla AB değerlendirmesinin ışığında bu davadaki pozisyonunu yeniden gözden geçirdi. Ortada bir sorun olduğunu kabul eden Connor, yine de bu soruna çözüm olarak Firefox'un Windows ile aynı paket içerisinde sunulma fikrine tamamen karşı. Connor şu ifadeyi kullandı: "Kişisel görüşüme göre bu, yanlış bir sonuç olurdu."

Ayrıca Opera'ya da saldıran Connor, rakibinin şikâyet tarzını eleştirdi. Opera tarayıcısının aşırı yüklü ve karmaşık olduğunu, ayrıca firmanın tarayıcıyı Windows ile bütünleştirip pazar payını artırmasının yanlış düşüncelere mekân hazırlayabileceğini belirtti.

CHIP Online yorumu:
Aslında Connor'ın Firefox'u Windows'a dahil etmek istememesinin altında da bu son fikri yatıyor olabilir. Görünüşe göre Mozilla'nın düşüncesi, "eğer bir tarayıcı pazar payını artırmak istiyorsa, bunu kendi başarısı ile yapmalı; başkalarına sırtını dayayarak değil" yönünde. Ama bu düşünce Opera'yı ne kadar hedef alıyorsa, IE'yi de o kadar hedef alıyor. Opera'nın sırtını Windows'a dayaması yanlışsa, Mozilla'ya göre IE'nin de sırtını Windows'a dayaması o kadar yanlış.

Okuyucu Yorumları