Foxconn robot işçiler kullanmaya hazırlanıyor

İşçilerini kötü şartlarda çalıştırmasıyla tanınan Foxconn, onları kurtaracak çözümü buldu!

Foxconn'un yeni işçi planı!

Foxconn, montaj yapan insan işçilerin yerini alacak şekilde 10.000 robot kullanmaya hazırlanıyor.

Yakın zamanda yapılan pay sahiplerinin bulunduğu bir toplantıda, CEO Terry Gou'nun söylediklerine göre, Apple üreticisi Foxconn çok yakında üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla, montaj için insan yerine robotlar kullanmaya başlayacak.

Apple'ın muhtemel bir iPhone 6'sının üretimine katkı sağlayacak bu robotlar, son test aşamasındalar ve yakın gelecekte en az bir Foxconn fabrikasında kullanılacaklar. Robot işçi planı, ilk olarak 2011'de açıklanmıştı.

Her bir robot 20.000 dolara kadar fiyatlarda üretiliyor. Ama iş gücü 1.23 milyon kişiden oluşan bir firma için, montaj robotları bu aşırı fiyata rağmen çok kârlı olabilir. Foxconn, işçilerine iyi davranmadığı ve işçi intiharları gibi sebeplerle başlayan halkla ilişkiler krizinden kurtulabilmiş değil. Robotlar duygu hissetmediği için, Foxconn'un robot işçilerine insan hakları sağlamak konusunda bir derdi olmayacak.

Yine de, firma halen insan gücüne büyük oranda bağımlı. Tahmini iPhone 6 çıkışından önce, 100.000 işçi daha işe aldı. Belki robotlar iPhone 6'nın yapımına yardım etmeye yetiştirilebilir, ama görünüşe bakılırsa şimdilik insan işçilere de büyük iş düşecek.

Okuyucu Yorumları