GIF yılın kelimesi ödülünü aldı

İnternetin ilk zamanlarının vazgeçilmezi, 25. yılında hiç beklenmeyen, büyük bir sürprize imza attı!

25 yıl sonra gelen ünvan!

Bir zamanlar web sitelerini hareketlendiren GIF, bugün Reddit ve Tumblr gibi sitelerde farklı amaçlarla olsa da hala kullanılıyor. Bu sene 25. yaşını kutlayan animasyonlu resim biçimi GIF, Oxford American Dictionaries tarafından "yılın kelimesi" olarak seçildi.

GIF'in bir isim olmanın yanı sıra fiil haline gelerek sözcük değerini artırdığına değinen Oxford Press'ten ABD sözlükleri başkanı Katherine Martin, dosya türü hakkında şunları söylüyor: "GIF, pop-kültürel bir vasıta olmaktan, araştırma ve gazeticilikte kullanılan bir araca dönüştü. Aynı zamanda sözcüksel kimliğinin de gelişimini sürdürüyor."

Oxford basın bildirisinde GIF'in nasıl telaffuz edilmesi gerektiğiyle ilgili bir "ders" de yer aldı. Oxford'a göre GIF'i "c" ile veya "g" ile teleffuz etmemiz mümkün. "GIF biçimini geliştiren programcılar, yumuşak g'yi tercih ediyorlar ("giant" kelimesindeki gibi)" diyor Oxford. Bu senenin diğer finalist kelimeleri arasında şunlar bulunuyor:

Eurogeddon, Super PAC, Superstorm, Nomophobia, Higgs boson, YOLO ("you only live once") ve MOOC ("massive open online course").

Okuyucu Yorumları