Güneş’in geleceği açıklandı: Ne zaman zirveyi yaşayacak, ne zaman ölecek?

Avrupa Uzay Ajansı, Samanyolu’nun yeni haritasını yayınladı ve Güneş’imizi gelecekte nelerin beklediğini açıkladı.

Güneş ne zaman ölecek? Gelecekte Güneş'i ne bekliyor?

Günümüzden 5 ila 7 milyar yıl sonra, Güneş’imizin sönmesi bekleniyor. Onu çalışır durumda tutan hidrojen yakıtı bitecek ve bize hayat veren yıldız soğuyarak bir beyaz cüceye dönüşecek.

Elbette bu konuda endişelenmeye gerek yok, çünkü bu uzak, çok uzak bir gelecekte gerçekleşecek. Şu anda Güneş, hayatının baharını yaşıyor: Yaklaşık 4,57 milyar yaşında ve hidrojen ve helyumu yakarak ışıl ışıl parlıyor.

Yine de, bilim insanları Güneş’in gelecekte başına neler geleceğini bilmek istiyor. Çok yakın ve çok parlak olduğu için diğer yıldızları incelemek için kullanılan yöntemler Güneş üzerinde işe yaramıyor. Bunun için özel teleskoplar ve cihazlar kullanılıyor.

Fransa’daki Côte d'Azur gözlemevinden astronom Orlagh Creevey, "Eğer kendi güneşimizi anlamıyorsak - ve onun hakkında bilmediğimiz pek çok şey varsa - harika galaksimizi oluşturan diğer tüm yıldızları anlamayı nasıl bekleyebiliriz?" diyor.

Creevey aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı'nın tüm Samanyolu galaksisini benzeri görülmemiş ayrıntılarla haritalandırmaya yönelik çabasının da bir parçası. Projenin adı Gaia ve kozmik çevremizin haritasını çıkarırken bir taraftan da Güneş’e milyarlarca yıl sonra ne olacağını da belirliyorlar.

Ekip, güneşin yaklaşık 8 milyar yaşında, yani yaklaşık 3.5 milyar yıl sonra maksimum sıcaklığına ulaşacağını, bundan sonra soğuyacağını ön görüyor. Ancak boyutunun artmaya devam edeceği de bulguları arasında yer alıyor. Sonrasında ise, yaklaşık 12 milyon yaşında sönecek.

Güneş’in yaşam haritasını aşağıdan izleyebilirsiniz.