IDF: Intel'in büyük şovundan satır başları...

Işıkla veri aktarımı, yeni CPU'ların performansı ve fazlası: Intel'in IDF etkinliğinde yaşananlar...

CHIP Online Intel'in şovunda

Şahin Ekşioğlu - Ali Güngör

CHIP Online San Francisco'dan bildiriyor
Teknoloji dünyasının en önemli etkinliği Intel Developer Forum'u CHIP Test Merkezi'den Şahin Ekşioğlu sizin için izliyor.

Etkinliğin açılış konuşmasında 22 nm SRAM Wafer'ı ile poz veren Intel başkanı Paul Otellini, 2011 de çıkacak 22 nm işlemcilerin ilk sinyallerini de vermiş oldu. Bildiğiniz gibi SRAM üretimi, CPU üretiminde (silikon aşamasındaki) ilk adım sayılıyor. Açılış sunumlarında en fazla dikkat çeken bir diğer konu da Intel'in Atom işlemcisine verdiği önemdi.

Atom'u her türlü taşınabilir cihaz içine yerleştirmeye son derece kararlı olan Intel'e bakılırsa 2010'dan itibaren cep telefonlarında Atom işlemcilerine sıkça rastlayacağız. Intel'in taşınabilirliğe bu kadar önem vermesi boşuna değil. Zira gösterilen slaytların birindeki masaüstü PC satışlarındaki düşüş ve buna bağlı olarak dizüstü PC'lerdeki yükseliş zaten geleceğin kısa bir özeti gibi. Unutmadan ekleyelim, taşınabilir cihazlar bir yana Atom işlemcisi, otomobillerdeki bilgisayar sistemlerinde çoktan kullanılmaya başlanmış bile.

IDF: 32 nm Nehalem (Westmere) işlemciler

IDF: 32 nm Nehalem (Westmere) işlemciler
Intel PC grubundan sorumlu başkan yardımcısı Mooly Eden, Intel'in yeni işlemcilerini gösteriyor.

IDF'ye dair en önemli haberlerden biri de özel bir odada katıldığımız benchmark oturumu oldu. Burada hem Intel'in en yeni 32 nm işlemcileri Clarkdale ve Arrandale (Mobil) işlemcileri hakkında detaylı teknik bilgi aldık hem de ilginç test sonuçlarına tanıklık ettik. 45 nm'den 32 nm'ye geçen ve Nehalem mimarisi kullanan Clarkdale ve Allendale artık çok daha az güç tüketiyor.

Intel bu işlemcilerin en büyük avantajlarını sıralarken Turboboost, HyperThreading ve donanımsal AES-NI şifreleme ve sıkıştırma (son sürüm WinZip içinde olacak) hızlandırmasını öne sürerken bu işlemcilerin CPU endüstrisindeki ilk dahili grafik birimine sahip CPU'lar olduğunu da vurguluyor. LGA 1175 ve Intel 5 serisi yonga setiyle uyumlu olan Clarkdale işlemcisinde, çift kanal 1333 MHz DDR3, 4 MB Smart cache ve harici ekran kartı desteği de (1x16, 2x8) bulunuyor. Çift çekirdekli işlemci HyperThreading sayesinde aynı anda 4 işle başa çıkabiliyor.

IDF: Clarkdale'in performansı

IDF: Clarkdale'in performansı
32nm teknolojisiyle üretilen bu işlemciler büyük performans farkı sunuyor

Intel'in E8500'ü ile benzer fiyatla satışa sunulacağı özellikle vurgulanan Clarkdale işlemcisi, testlerde sadece E8500 ile değil aynı zamanda Core 2 Quad Q9400 ile de karşılaştırıldı.

Ortaya koyduğu yüzde 70'e varan performans farkıyla genel olarak etkileyici sonuçlara imza atan Clarkdale, özellikle dahili grafik birimi, uygun fiyatı ve düşük güç tüketimi de dikkate alındığında oldukça cazip bir tablo çiziyor.

Performans testlerine ait sonuçları ve diğer detayları galerimizde görebilirsiniz...

Makalemiz Clarkdale detaylarıyla devam ediyor...

IDF: Mükemmel video hızlandırması

IDF: Mükemmel video hızlandırması
Intel'in yeni 32 nm çift çekirdekli işlemcisi Clarkdale yüksek tanımlı Blu-ray oynatımı sırasında terlemedi bile.

Bu işlemcilerde bulunan dahili grafik birimi (Intel Gaphics Media Accelerator HD) kuşkusuz hala geliştirme aşamasında bulunan Larrabee ile boy ölçüşecek kadar hızlı değil. Fakat kabaca söylemek gerekirse, OpenGL 2.1 ve DX10 destekli bu grafik birimi şu ana kadar Intel'in ürettiği tüm yonga setine entegre grafik donanımlarından daha hızlı.

Öte yandan 32 nm teknolojisiyle üretilen CPU çekirdeğinden farklı olarak grafik donanımı 45 nm teknolojisine sahip. Intel Westmere işlemcilerinin yüksek tanımlı video hızlandırma yeteneklerine çok güveniyor. Gerçekten de benchmark oturumunda yüksek tanımlı bir animasyon film oynatılırken CPU kullanımı yüzde 5'in üzerine çıkmadı.

IDF: Merhaba Larrabee

IDF: Merhaba Larrabee
Aslında 2010'da piyasaya çıkacak olan Larrabee, IDF 2009'un hoş sürprizlerinden biri oldu.

IDF'teki hoş gelişmelerden biri de Intel'in sürekli sözünü ettiği ama bir türlü göstermediği Larrabee'nin ortaya çıkmasıydı kuşkusuz.

ntel bu konuda detay vermek istemediyse de sahnede içinde Larrabee (dahili grafik birimi olan CPU) olan bir sistem, Enemy Territory: Quake Wars'a ait 3B bir demo oynatıyordu. 15 kare/sn civarındaki demoda gerçek zamanlı ışın izleme olduğu belirtildiyse de, sisteme ait diğer bileşenler hakkında bilgi verilmediği için bu konuda yorum yapmak güç.

Masaüstü sistemler baş aşağı giderken Larrabee'nin özellikle taşınabilir PC'lerde grafik performansını ciddi oranda artıracağını ve daha da güzeli bunu yaparken az güç harcayacağını söylemek mümkün.

IDF: Intel'in 1GHz tutkusu!

IDF: Intel'in 1GHz tutkusu!
Bu platform ek özelliklerle dolu

Intel IDF'de cep telefonları için geliştirdiği Lincroft isimli yeni Atom işlemcisinin saat hızının 1GHz'nin üzerinde olacağını açıkladı. İşlemcinin standart hızını kesin olarak açıklamadı.

Yeni gelecek olan Moorestown, MID (Mobile Internet Device: Mobil internet cihazı) platformunun temel bileşeni olan bu işlemci 1GHz'yi Burst Performance Mode kullanarak geçici olarak sağlayabilecek.

Nehalem mimarisi ile birlikte ortaya çıkan Turbo Boost özelliğine benzeyen bu özellik, işlemcinin ısı algılayıcılarını kontrol ederek gerekli durumlarda otomatik overclock yani hız aşırtma yapmasını sağlıyor.

Böylece işlemci eldeki işlemi hızlı bir şekilde bitirebiliyor. İşlemci boş duruma hızla dönüyor ve bu durumda daha az güç harcıyor. Intel'e göre elektrik tüketimi ve pil ömrü açısından, işlemcinin işi overclock ile hızla bitirmesi, düşük frekansta uzun süre çalışmasından daha verimli oluyor.

IDF: Otomatik hız aşırtmayla işini bitiren CPU!

IDF: Otomatik hız aşırtmayla işini bitiren CPU!
1 GHz barajını geçmek neden bu kadar önemli?

Lincroft belleği de overclock edebilecek. DDR1 ve DDR2 destekleyecek ve bu sayede işlemci hızla çalışırken darboğaz oluşması engellenecek.

Intel için Atom'da 1GHz'yi aşmak çok önemli. ARM tabanlı bir mobil işlemci olan Quallcom 8250 1GHz hızında.

Elbette Intel işlemcinin tek özelliği hız değil. Silverthorne'un mirasçısı olan Lincroft'un önemli özellikleri arasında sadece daha hızlı bir CPU çekirdeği değil, grafik motoru, bellek kontrolcüsü, video decode ve encode motoruna sahip olması da yer alıyor. 2010 ortalarında çıkması bekleniyor.

IDF: Continuum ve App Store

IDF: Continuum  ve App Store
Intel bombaları birbiri ardına patlattı

IDF'de dikkatimizi çekenler sadece işlemciler olmadı. Bu yılın IDF'sine damgasını vuran birleştirici tema Continuum oldu. Bu elbette bir Stargate filmi olan Continuum değil, Intel'in geleceğe dair vizyonunu ortaya koyan bir kavram. Latince kökenli bu kelimeyi Türkçemize devamlılık olarak çevirebiliriz. Bu kavram bütün cihazların uyum içinde çalıştığı bir geleceği ifade ediyor. Masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar, akıllı cep telefonları gibi türlü donanım ve platformalar arası çalışabilen yazılımların bir arada uyumla çalışabilmesini hedefliyor.

Intel sonunda geliştirme aşamasında olan App Store yani online yazılım dükkanını ortaya çıkarttı. Cep telefonları ve netbooklar için yazılım satacak olan düllanın markası Kyol. Intel bu platform üzerinde Intel tabanlı farklı platformlar için yazılım geliştirileceğini ve bunların Windows Mobile ve Moblin destekli olacağını açıkladı. Intel'den Claire Alexander, Moblin 2.1'n demosunu sergiledi.

IDF: Intel'den ışıkla veri aktarım teknolojisi

IDF: Intel'den ışıkla veri aktarım teknolojisi
Işıkla veri aktarımı çok hızlı

Light Peak
Intel yeni bir optik bağlantı üzerinde çalışıyor. 100 metre mesafeye kadar kalite kaybı olmadan ve yüksek hızla veri aktarmak bu teknoloji sayesinde mümkün olacak.

Elektrikle veri aktarımının kısıtlamalarından kurtuluş sağlayan teknoloji, verileri ışık ile iletiyor. Yüksek hızlı USB 3.0 ve Firewire gibi bağlantı teknolojileriyle yarışacak güçteki bu teknoloji, onların yerini almak için değil, bir seçenek sunmak için geliyor.

Özellikle mobil cihazlar düşünülerek tasarlanan Light Peak optik bağlantı teknolojisi 10 Gbps gibi yüksek bir hız sunuyor. Bu teknolojiden mobil cihazlar kadar bağlı bilgisayar bileşenleri de faydalanıyor. Ağ, ses, depolama ve de en önemlisi görüntü cihazları bağlantı açısından hız ve esneklik kazanıyor.

Haberin devamında: Blu-Ray bir filmi kaç saniyede aktarıyor?

IDF: Light peak ile HD video!

IDF: Light peak ile HD video!
Light Peak, USB ve firewire'a rakip olacak

Yüksek çözünürlüklü, HD videolar akıcı bir şekilde aktarılıyor. Blu-Ray bir filmi aktarmak sadece 30 saniye sürüyor. Dev ekran monitörlerde çok yüksek çözünürlüklü görüntüler izlemek için çok yararlı bir teknoloji.

Aynı kablo üzerinde birçok protokol aynı anda çalışabiliyor. Bu sayede mobil cihazlar, PC'ye bağlı diğer cihazlarla aynı anda veri iletişimini ve gerekli işlemleri yürütebiliyor. Optik teknoloji sayesinde daha uzun, daha ince ve daha esnek kablolar ve çok daha küçük bağlantı noktaları mümkün oluyor.

Light Peak için bir kontrol çipi ve elektrik sinyalleriyle iletilen verileri ışığa çevirecek bir optik modül gerekiyor. Intel optik parça üreticileriyle birlikte çalışıyor. Sony de bu teknolojiye ilgi duyduğunu belirtti. Bu teknolojiyi kullanan parçaları 2010 yılında görebileceğiz.

Okuyucu Yorumları