İlk Yapan Apple Değil: Microsoft'un unutulan TouchBar'ı

Yeni MacBook Pro'nun çok ses getiren yeni TouchBar'ı, aslında hiç de yeni bir buluş sayılmaz. İşte Microsoft'un, herkesin unuttuğu TouchBar'ı...

Microsoft'un unutulan TouchBar'ı!

Apple'ın yeni MacBook Pro modelini görücüye çıkarmasından beri bu cihaz hakkında en çok konuşulan şeylerden birisi de hiç kuşkusuz yeni Touch Bar oldu. Son derece önemli yenilikleri beraberinde getiren bu konseptle ilgili oldukça şaşırtıcı olan bir diğer şey ise Apple'ın en büyük rakiplerinden Microsoft'un benzer bir teknoloji üzerinde 1999 yılında çalışmaya başladığının ortaya çıkması.

The Verge'de yer alan habere göre 1999 yılında, Microsoft bünyesindeki Applied Sciences Group tarafından yürütülen çalışmalar 'adaptif bir donanım'a işaret ediyordu, hatta söz konusu birim "belirli bir uygulama için aktif aksiyon tuşlarını gösteren ve gereksiz tuşları gizleyen" bir konsept klavye de üretmişti.

Apple'ın yeni Touch Bar'ına konsept olarak son derece benzeyen bu teknoloji böylece ilk olarak bundan 17 yıl önce ortaya çıktı, ve 2000'lerde de yine benzer bir konseptle çeşitli prototipler üretildi. Bu prototipler arasında LED tuşların yanında farklı türden tuşları yansıtmak için bir kamera ve projektör sistemi içerenler de bulunuyordu.

2009'da yine benzer bir teknoloji içeren bir klavye üreten Microsoft yine de bu projeden vazgeçti. Microsoft yetkilisi Steven Bathiche, konuyla ilgili The Verge'e yaptığı açıklamada firmanın neden bu konseptten vazgeçtiğine dair şunları söyledi: "O yıllarda bilgisayarlar üretmiyorduk, bilgisayar üretmeye başladığımızda ise bunu dokunmatik ekranlarla yaptık."

Okuyucu Yorumları