Intel 2010'da çekirdekleri çoğaltacak...

Intel'in 2010 yılı planları ortaya çıkıyor: Çekirdek zengini yeni işlemcilere hazır olun...

Intel'in 2010 planları...

Intel'in üzerinde çalıştığı Westmere kod adlı 32nm teknolojisi altı çekirdekli olacak. Ama Gulftown kod adlı işlemcilerin günümüz dört çekirdeklilerinden tek farkı fazladan iki çekirdek olmayacak.

Gulftown'ın 2010 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi ve bugünkü Core-i7 üst sınıf işlemcilerinin yerini alması bekleniyor. İşlemci saat hızları bugünkü üst sınıf işlemcilerle yakın olması planlanan Gulftown işlemcilerin en önemli özelliklerinden biri ise en fazla güç tüketim değerlerinin 130 Watt'ı aşmayacak olması. Gulftown işlemcilerde kullanılacak bir diğer yeni özellik ise "Turbo Boost" olarak adlandırılan bir hız aşırtma tekniği. Buna göre çekirdeklerden birine bir uygulama yoğun olarak yüklenirse bu çekirdeğin hızı yavaş yavaş arttırılacak. Ama bu sırada diğer çekirdeklerin hızları aynı kalacak.

Tabi bu işlemcilerin özellikleri kadar fiyatlarının da yüksek olacağını söyleyebiliriz. İlk tahminler bugünkü Extreme Edition'lara denk gelecek en üst seviye Gulftown'ların 2.000 YTL civarında olacağı. Tabi bunlar ilk etapta büyük sunucularda yer bulacak. Ardından da büyük olasılıkla en üst seviye oyun bilgisayarlarında. Ama altı çekirdekli Gulftown işlemcilerin, bugünkü dört çekirdekli Core-i7 işlemcilere göre performansının fiyatıyla orantılı yüksek olup olmayacağını ise kimse bilmiyor.

Okuyucu Yorumları