Intel: Çift çekirdekli işlemci dönemi

Intel, bilgisayar üreticilerinden Alienware, Dell ve Velocity Micro’nun, Intel’in ilk çift çekirdekli işlemcisine dayanan masaüstü bilgisayar ve iş istasyonlarını satışa sunduklarını duyurdu. Çift çekirdekli işlemciler, eğlence tutkunları için yenilikler sunuyor.

Intel: Çift çekirdekli işlemci dönemi

Intel’in Dijital Ev Grubu başkan yardımcısı Don MacDonald konuyla ilgili olarak “Çift beyinli bilgisayar dönemi başlıyor. Bilgisayar kullanıcılarının ilk çift çekirdekli işlemcili bilgisayarları satın alabilecekleri 18 Nisan günü , bilgisayar endüstrisi için tarihi bir gün olacaktır” dedi.

“Bu durum, Intel için iki kat daha önemli, çünkü çift çekirdekli işlemcilerin piaysaya sunulması, bilgisayar endüstrisi için başka bir kilometre taşı olan Moore Yasası’nın 40. yıldönümü ile aynı zamana denk geldi” diyen MacDonald, şunları ekledi, “Moore Yasası, bilgisayarda, maliyeti artırmadan daha fazla işlem yapabilmeyi öngörüyor. İşte bu nedenle bilgisayarlarda artık çift çekirdekli işlemciler kullanılmaya başlanacak.”

Intel’in ilk çift çekirdekli işlemcisine dayanan platformu, 3.2 GHz’de çalışan Intel® Pentium® Processor Extreme Edition 840 ve Intel® 955X Express Chipset’ten oluşuyor.

MacDonald, “Bu platform, bilgisayar kullanıcılarının, ses, video, dijital tasarım ve oyun gibi işlemler için, yüksek tanımlı (HD) video, yüksek kaliteli ses ve 3D görüntü avantajı sunuyor. Çift işlemciler, insanların bilgisayarları kullanış şekillerini değiştirerek, bilgisayarla artık daha fazlasını yapabilmelerine imkan tanıyor.” diyor.

Çift ve çoklu çekirdekli işlemciler, tek bir işlemcide iki veya daha fazla çekirdek birleştirilerek aynı anda daha fazla işlem yapılabilmesini sağlamak için tasarlandı. Her bir çekirdeğin iki çekirdek olarak görülmesine izin veren Intel’in Hyper-Threading Teknolojisi ile birlikte Intel Pentium Processor Extreme Edition 840, aynı anda dört yazılım komutunu (thread) işleyebiliyor.

Intel’in masaüstü, mobil ve sunucu pazarları için geliştirmekte olduğu 15’den fazla çoklu çekirdekli işlemci projesi bulunuyor. Şirket ayrıca, çift çekirdekli Intel® Pentium® D işlemcisine dayanan platformlarını, önde gelen bilgisayar üreticilerinin bu işlemciye dayanan sistemleri ile birlikte bu çeyrekte tanıtacak.

Her 1.000 adetlik siparişler için Intel Pentium İşlemci Extreme Edition 840’nın fiyatı 999 dolar iken, Intel 955X Express Chipset’in fiyatı 50 dolar olarak belirlendi.

Intel, bilgisayar üreticileri ve sistem entegratörleri için ATX tipte masaüstü anakartların hazır olduğunu da duyurdu. Bu ürünler hakkında ek bilgilere şu adresten ulaşabilirsiniz:

www.intel.com/pressroom/kits/pentiumee/factsheet.pdf

Okuyucu Yorumları