Kaspersky'den Microsoft'a Rekabet İhlali İddiası

Microsoft'un Windows Defender uğruna kendi yazılımını sildiğini söyleyen firma, şikayette bulundu!

Kaspersky'den Microsoft'a suçlama!

Microsoft yıllar içerisinde rekabet ihlali konusunda rakipleriyle birçok hukuki savaş içerisinde bulundu. Buna sebep olan asıl neden Microsoft'un masaüstü piyasasındaki güçlü pozisyonu. Davacılardan en yenisi ise Kespersky Lab, Rus siber güvenlik ve antivirüs sağlayıcısı.

Kaspersky önce Rus yetkililer aracılığıyla bir şikayette bulundu. Bunu geçen sene yapmıştı. Bunun sonucunda Microsoft bazı imtiyazlar tanıdı fakat görünüşe bakılırsa Kaspersky Lab bunları yeterli bulmamış. Çünkü daha da ileri gidip Avrupa Komisyonu ve Alman Federal Kartel Ofisi'yle de şikayette bulundu.

Şikayetin asıl kısmında, Microsoft'un kendi yazılımı Windows Defender uğruna Kaspersky'nin yazılımını sildiği iddia ediliyor. CEO Eugene Kaspersky'nin dediğine göre, "Microsoft, bilgisayar işletim sistemlerindeki (OS) baskın pozisyonunu kullanarak kendi -gelişmemiş- güvenlik yazılımı (Windows Defender'i) çılgınca destekliyor, ve bunu kullanıcıların önceden kendilerinin seçmiş olduğu güvenlik yöntemini yok sayarak yapıyor".

Tabii ki Microsoft bu iddialara karşı dik duruyor. Müşterilerinin güvenliğini ön plana koymak dışında hiçbir şey yapmadığını söylüyor. Firmanın bir sözcüsü şunları söyledi:

"Microsoft'un birincil görevi müşterilerinin güvenliğini sağlamaktır. Windows 10'un güvenlik özelliklerinin rekabet kanunlarıyla uyumluluk içinde olduğu konusunda kendimizden eminiz. Ve sorulan soruları da cevaplayabiliriz."

Microsoft, suçun birazını da Kaspersky'e çevirdi, söylediğine göre aylar önce Kaspersky yöneticileriyle görüşme teklif etmişler fakat görüşme hala gerçekleşmemiş.

Microsoft'un ürünlerine siber saldırı tehdidi git gide arttığı için, firma bunlarla baş edebilmek için dahili güvenlik sistemlerini geliştiriyordu. Yalnız bunu bağımsız güvenlik geliştiricilerini feda ederek mi yaptığını henüz bilmiyoruz.

Okuyucu Yorumları