Mars'taki hava durumunu merak ediyorsanız...

NASA, Mars'taki hava durumunu merak edenler için yeni bir site açtı!

Mars'ta hava nasıl?

NASA, yeni Mars hava durumu sitesinin "meteorologlar için eğlenceli" olacağını söylüyor. Geri kalan bizler için ise Mars'ın gerçekten çok soğuk olduğunun sürekli bir hatırlatması olacak. İnternet sitesinde sıcaklık, atmosfer basıncı ve rüzgar hızı gibi, gezegenin ekvator bölgesinde yer alan InSight aracı tarafından ölçülen günlük değerler paylaşılacak.

Ortalama bir kişi için günlük hava durumunun en şaşırtıcı kısmı muhtemelen sıcaklığın düzenli olarak -90 derecenin altına inmesi ve nadiren -26 derecenin üzerine çıkması olacaktır. Ayrıca gezegenin oldukça rüzgarlı olduğunu da belirtmekte fayda var ve en son rüzgar hızı yaklaşık olarak 60 km/saat olarak kaydedilmişti. Atmosfer basıncı ise Dünya'daki deniz seviyesinde ortalama 100.000 Pascal'ın üzerindeki değere göre ciddi miktarda düşük olan 700 Pascal civarında yer alıyor.

Ancak NASA'nın asıl ilgilendiği şey gezegenin hava durumu değil, sismik aktivitesi. InSight'ın algılayıcı (sensör) paketi APSS olarak adlandırılıyor ve "aracın sismometresinin okumalarını etkileyebilecek 'sesleri' belirlemek" için kullanılıyor. APSS içerisinde yerel manyetik alanlardaki değişimleri algılayacak magnetometreyi içeriyor ancak gezegenin aşırı sıcaklık değişimleri, yüksek hızlı rüzgarları ve düşük atmosfer basıncı mars depremlerini gizleyebiliyorlar. NASA da Dünya'nın oluşum süreci hakkında bize daha fazla bilgi verebilecek bu sismik aktiviteler ile ilgileniyor...

Okuyucu Yorumları