Microsoft'tan bambaşka bir arama motoru: Bing

Arama motoru savaşlarında Live Search ile gerilerde kalan Microsoft Bing ile bir çığır açma peşinde.

Bing: Karar verme motoru

Microsoft'un çok konuşulan arama motoru, daha doğrusu "karar verme" motoru Bing geldi çattı. Biz de sizin için Bing arama motorunun yapabildiklerine inceledik.

İnternet o kadar uçsuz bucaksız bir bilgi yığını ki istediğiniz yere yardımsız ulaşmak neredeyse imkânsız. Bu yüzden bütün her kullanıcı bilgisayarlarında web tarayıcısını açar açmaz bir arama motoruna sarılıyor. Durum böyle olunca da internet arama motorlarının kazançları ve değerleri inanılmaz şekilde artıyor. Bu pastadan en büyük payı alanlar %82 ile Google ve %10 ile Yahoo. Microsoft Live Search arama motorunun pastadaki payı ise sadece %2,5. Durum böyle olunca kolları sıvayan Microsoft karşımıza yeni bir arama motoruyla, daha doğrusu bir "karar verme" motoruyla çıktı: Bing.

Microsoft'un daha kullanıma sunulmadan çok konuşulan, beklenmedik destekler gören arama motoru Bing'in en önemli özelliği, basit sorulara cevap vermesinin yanında kullanıcıya çevrimiçi alışveriş, gezi planları ve sağlık bilgileri gibi konularda önerilerde bulunabilmesi.

Yeni Microsoft arama motorundan ilk ayrıntılar

Yeni Microsoft arama motorundan ilk ayrıntılar
Arama motoru kullanım oranları: Microsoft'un payı şimdilik düşük.

Google'da olduğu gibi Bing'de de giriş sayfasında web ya da resim araması seçenekleriniz var. Bunların yanındaki "Diğer" seçeneği ise sizi en çok aranılan öğelere götürüyor. Bing'in Avrupa ve Amerika sitelerinde bunların yanında çevrimiçi alışveriş, video ve harita seçenekleri de bulunuyor. Microsoft'un bu seçenekleri Türkiye için ne zaman etkinleştireceği ise şimdilik belirsiz. Biz galerimizde bu özelliklere de yer vermeye çalıştık.

Bing'in sol taraftaki akıllı sütunu yaptığınız aramada sonuçlarınızı detaylandırmanızı sağlıyor. Örneğin ünlü müzik grubu "U2"yu aradığınızda sol kısımdan güncel röportajların, fotoğrafların, şarkıların, videoların ve ilgili alışveriş sitelerinin olduğu alt sonuç gruplarına ulaşabiliyorsunuz.

xRank ise yaptığınız aramanın en çok arananlar listesindeki yerini ve aramalarla ilgili grafiklerle detayları görmenizi sağlıyor.

Bing Amerika ve Avrupa'da klasik arama işlevinin yanında alışveriş ve gezi konularında size önerilerde bulunabiliyor. Örneğin Seattle'dan New York'a uçak bileti bakabiliyor, kalabileceğiniz otelleri inceleyebiliyor ve bunun hemen ardından da uygun bir restoran bakabiliyorsunuz. Hatta kullanıcıların oteller ve restoranlarla ilgili yorumlarını da okumanız mümkün.

Arama motoru kullanım oranları: Microsoft'un payı şimdilik düşük.

Bing Türkiye
Türkiye'de Bing www.Bing.com adresinden ulaşılabiliyor. Alışveriş, turizm, seyahat ve sağlık önerileri şimdilik Türkiye sitesi için aktif değil. Ama Microsoft'un zamanı geldiğinde bu işlevleri de kullanıma açacağını umuyoruz.

Okuyucu Yorumları