Microsoft ve Adobe yeni savaşın eşiğinde!

Microsoft ve Adobe, internette başlayan yeni savaşta kozlarını paylaşmaya hazırlanıyor. İşte o savaş

Microsoft - Adobe savaşı

Microsoft'un Silverlight teknolojisi ve Adobe'un Flash formatı, online video konusunda büyük bir rekabet içinde. Bu rekabetin sonucunda yeni jenerasyon Web yazılımlarının kim tarafından geliştirileceği belirlenebilir.

Silverlight kullanan NBC'nin sitesinde kullanıcılar aynı anda dört videoya kadar izleyebiliyor ve videonun yanında online yorumları da dinleyebiliyor. 40 milyondan fazla Amerikalı kullanıcı Pekin Olimpiyat Oyunları'nı seyredebilmek için NBC'nin sitesini tercih etti. Kullanıcıların bu videoları seyredebilmeleri için tarayıcılarına Silverlight oynatıcı yazılımını kurmaları gerekiyor.

Microsoft Silverlight için bir kullanıcı kitlesi yaratarak bu teknolojiyi diğer yazılımcıların da tercih edebileceği bir platform haline getirmeyi planlıyor. Ancak günümüzde multimedya platformu Adobe tarafından domine ediliyor.

Yazılım satın alma davranışlarının değişmekte olduğu günümüzde Microsoft için başka yazılımcıları kendisine bağlı tutması oldukça önemli. Yıllarca bireysel bilgisayarların hard disklerinde çalışan yazılımlar için lisans satan Microsoft, artık yazılımlarını tarayıcıda bedava olarak kullandıran ve online reklamla para kazanan rakiplerle baş etmeye çalışıyor.

Adobe mu, Microsoft mu?

Adobe mu, Microsoft mu?
Microsoft, Silverlight'ın başarısı için agresif bir politika sürdürüyor.

Son jenerasyon interaktif web yazılımları olan Rich Internet App. (RIA), Flash, Silverlight, AJAX gibi teknolojilerden yararlanıyor. RIA'ları basit web yazılımlarından ayıran özellikler, zengin grafikler kullanıyor olmaları ve kullanıcıya hızlı, kesintisiz bir deneyim sağlamaları.

Örneğin bir finans kurumu Flash veya Silverlight kullanarak hisse senedi değerlerini sayfayı yeniden yüklemeyi gerektirmeden kesintisiz olarak gösterebilir.

Gartner'dan Ray Valdes, en büyük 1.000 global şirketinin yüzde 90'ının henüz RIA yazılım kullanmadığını, buna karşılık en büyük 100 kullanıcı web sitesinin yüzde 90'ının bu tür yazılımlar kullanmakta olduğunu belirtiyor. Bu siteler teknoloji olarak AJAX formatını benimsiyorlar.

Adobe'dan Jennifer Taylor, Microsoft'un bu alana giriş stratejilerinin oldukça agresif olduğunu, fakat Flash'ın kullanıcı kitlesinin oturmuş olduğu için kendilerine güvendiklerini belirtiyor.

Microsoft, Silverlight'ın ilk sürümünü geçtiğimiz yıl tanıtmıştı. ".NET" teknolojisini destekleyecek olan Silverlight'ın yeni sürümü ise bu yıl içerisinde kullanıcılara sunulacak.

Okuyucu Yorumları