Microsoft XP Java’yı Sildi

Microsoft son dakika sürprizi yaparak yeni işletim sisteminin JAVA’yı desteklemeyeceğini açıkları. Sun Microsytems’le yeniden davalık olmaktan çekinen Microsoft, daha önce Sun’la gerçekleştirdikleri hukuki anlaşma gereğince bu kararı aldıklarını açıkladı.

Microsoft XP Java’yı Sildi

Java’nın yaratıcısı Sun Microsystems üç yıl önce, Microsoft’un yazılımlarında Java dilini lisans bedeli ödemeden kullandığını öne sürerek dava açmış, Microsoft geçen ocak ayında Sun’la anlaşma yaparak davayı düşürmüştü.
Java, yazılım geliştiricilerin farklı bilgisayarlarda işletim sistemlerinden bağımsız olarak çalışan yazılımlar hazırlamasını sağlıyor ve Sun, bu programlama dilini dominant bir dil hale getirmek için çalışıyor. Buna karşılık Microsoft yazılımcıları 1996 yılında sadece Windows platformunda çalışan bir Java geliştirerek, Java’nın “tarafsızlık” ilkelerine büyük zarar vermişti.

Anlaşma gereğince Microsoft, Sun’ın ürettiği mevcut ve gelecek Java versiyonlarını kullanamayacak, ancak eski Java teknolojilerini taşıyan ürünleri yedi sene satabilecek. Bu durumda Microsoft’un programlarındaki Java uygulamalarından yedi sene içerisinde kurtulması gerekiyor.

Bilgi: www.microsoft.com

Okuyucu Yorumları