Microsoft'un Yapay Zekası, İnsanlığın Rekorunu Kırdı!

Microsoft'un yapay zekası Maluuba, insanlar tarafından kırılan bir rekoru daha, hem de açık ara farkla yerle bir etti!

Yapay zeka, insanlığın rekorunu kırdı!

Robotlar, insanları kendi oyunlarında yenmek konusunda her geçen gün daha yetenekli hale geliyor. DeepMind'ın geliştirdiği AlphaGo, insanları tarihin eski strateji oyunlarından biri olan Go'da sürekli yenmeye devam ederken, yapay zeka dikkatini daha modern bir savaş alanına çeviriyor: Video oyunları.

Microsoft'un geliştirdiği yapay zeka Maluuba, Atari 2600 için port edilen klasik oyun Pac-Man'de erişilebilecek en yüksek skoru kazanmayı başardı.

999.990 puana ulaşarak en yüksek skoru elde eden yapay zeka, en yakın insan rekoru olan, Wilson Oyama tarafından kazanılan 266.330 puanı açık ara farkla geride bıraktı. Kırılması teknik olarak imkansız olan rekora yaklaşabilen bir insan olur mu merak konusu.

Projede çalışan araştırmacılar, Maluuba'nın "hibrit ödül yapısı" sayesinde bu başarıyı sağladığını söylüyor. Bu ödül sistemi klasik takviye öğrenme ile "parçala ve yönet" yöntemini birleştirerek yapay zekanın birden çok ajan kullanarak oyunu değerlendirmesi ve karar alması sağlanıyor.

Maluuba aynı anda yaklaşık 150 ajan çalıştırıyor ve bu ajanların her birini oyunun farklı öğelerini görüntülemek ile görevlendiriyor. Her ajan topladıkları veri ardından yapılması gerektiğine inandıkları hamleyi en yüksek ajana bildiriyorlar. Bu yönetici ajan, aldığı tavsiyeleri sade bir oylama sistemiyle değerlendirmeden önce, her tavsiyenin önemini değerlendiriyor.

Örneğin yüz adet ajan "sağa git ve yemi al" dese bile, sadece iki ajan "sola git ve ölmekten kurtul" derse yönetici ajan bunun önemini anlıyor ve sola gidiyor.

İlerleyen yıllarda, insanların sahip olduğu rekorların tek tek robotlar tarafından kırılması kaçınılmaz görünüyor.

Okuyucu Yorumları