Mozilla, Thunderbird için yeni yuva arıyor!

Firefox'un geliştiricisi Mozilla, bir döneme damga vuran önemli yazılımı devretmeye hazırlanıyor!

Efsane yazılım devrediliyor!

Mozilla Vakfı, Firefox ve diğer ürünlerine yoğunlaşmak amacıyla 2012 yılından beri Thunderbird posta istemcisini geliştirmeyi bir kenara bırakmış, projeyi çoğunlukla gönüllü yazılımcılar devam ettirmişti.

Kararın arkasındaki neden olarak ise web tabanlı alternatiflerin popülaritesinin artmasıydı. O günden beri Thunderbird kendi halinde çalışan ve kullanıcılarını üzmeyen bir program olarak hayatına devam ediyor.

Vakıf başkanı Mitchell Baker 2012 yılında "Kendimizi şunu soruyorduk: Thunderbird gelişim kaynağı mı, günümüz internet hayatında bir lider mi? Yoksa halihazırda müşterilerin isteğini karşılayabilen oturmuş bir program mı ?" ifadesini içeren bir blog yazısı kaleme almıştı.

Baker Thunderbird'ü hayatının geçmiş büyük bölümünü organize etmek için halen kullandığını belirtirken, yakında zamanda Mozilla forumlarında yaptığı bir açıklamayla, e-posta istemcisinin Mozilla dışında bir kaynak tarafından desteklenmesinin vaktinin geldiğini söylüyor.

"Şu andaki durum pek de stabil değil ve artık ciddi olarak Firefox ve Thunderbird'in birbirinden ayrıldığı bir geçiş için çalışmalıyız"

Firefox ve Thunderbird uzun zamandır birlikte yazılım desteği alırken, Firefox programcılarının ne ölçüde destek vermesi gerektiği ise belirsiz. "İki program arasındaki bu kaynak rekabeti projeyi de olumsuz etkiliyor" diyor Baker.

Vakıf içerisinde bulunan önemli bir kısım da Firefox'un alanında önemli etki bırakabilecek bir program olduğu ve bu yüzden ilginin tamamen tarayıcı üzerinde yoğunlaşması gerektiği konusunda hemfikir görünüyor.

Baker: "Thunderbird Mozilla tarafından böylesi bir rol oynamanın uzağında görünüyor. Bugün görüyoruz ki Thunderbird geliştiricileri, çekirdek Mozilla sistemleri ve teknolojilerine ayak uydurabilmesi için çok fazla zaman harcıyor. Tabi bu sırada Firefox ve platform mühendisleri Thunderbird için vergi ödemeye de devam ediyor" diyor.

Son haberler Mozilla'nın Thunderbird'i dışarıdan bir organizasyona devretmeye hazırlandığını gösteriyor.

Baker'ın son görüşlerinin ardından açıklama yapan uygulama yöneticisi Mark Surman "Thunderbird'i desteklemeyi planlayan bir organizasyon var" şeklinde açıklamada bulundu.

Vakıf başkanı Baker ise Thunderbird'in gelişimini sürdürebileceği "legal ve finansal yuvasına" geçtiğinden emin olmak istediğini yazdı.

Okuyucu Yorumları