Mükemmel Kazaa

En hızlı download için bu yazılım tam size göre. Orijinalinden daha güçlü olan KazaaLite++’ın ismindeki Lite ifadesi ise sadece programın spyware, banner ve pop-up’lardan arınmış olduğunu gösteriyor.

Mükemmel Kazaa

Yanlış içerik indirmemek için ne seçtiğinize dikkat edin

Bulunan dosyalar içinden istediğiniz bir tanesini indirmek istiyorsanız üzerine çift tıklamanız yeterli olacaktır. Ancak tabii ki öncelikle hangisini seçeceğinizi de belirlemeniz gerekir. Bunun için birkaç kriter bulunmaktadır. Örneğin ilk olarak dosyanın kaç kullanıcıda olduğuna bakabilirsiniz. Kullanıcı sayısının fazla olması indirmeye başladığınız dosyanın tamamlanma olasılığını artıracaktır. Tek bir kullanıcıda olan dosyanın iptal olma ihtimalinin fazla olacağını da unutmayın. Ayrıca dosyanın toplam bant genişliğinin yüksek olması da diğer dikkat etmeniz gereken hızı artıracak kriterler arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak aradığınız dosya türüne göre diğer kriterleri de göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.Video dosyaları için daha yüksek çözünürlüğe sahip dosyaları tercih edebilirsiniz. Ya da müzik dosyaları için istediğiniz parçaya ait sonuçlar içinde dosya boyutlarını kontrol ederek çoğunlukta olan aynı boyuttaki dosyalardan birini tercih ederseniz eksik parça indirme sorunun da önüne geçebilirsiniz.

Bulunan dosyalar arasında en büyük sorunlardan biri de doğru olmayan dosya içerikleridir. Yardımcı araçlar olmadan da içerik hakkında bilgi sahibi olabilmek için ancak dosyanın tamamlanmasını beklemeniz gerekir.Doğru içerik için dosyanın Title’ı yerine Filename’e, yani dosya adına bakmak bir çözüm olabilir. Ayrıca dosya üzerine tıkladığınız zaman çıkan pop-up açıklamaların en altındaki Keyword bölümü de bu konuda size yardımcı olacaktır. Eğer bu bölüm birbirinden alakasız anahtar kelimeler ile doluysa bu dosyanın sahte olma ihtimali yüksektir ve dikkatli olma-nız gerekir. Ayrıca zamanla kullanım sırasında özellikle video dosyalarını indirirken dosya adları içindeki bazı anahtar kelimelere dikkat ederseniz, ilerde tekrar dosya indirirken bu anahtar kelimelere sahip dosyalara güvenebilirsiniz. Şimdi tüm bu kriterlere dikkat ederek istediğiniz dosya üzerine çift tıklayın.

Dosya transferlerinin kararlılığını korumak için en iyi ipuçları

Araç çubuğundan Traffic simgesine tıklayarak dosya transferlerinin görüntülendiği sayfaya geçebilirsiniz. Buradaki üst bölüm sizin indirdiğiniz dosyalara, alt bölüm ise sizden çekilen dosyalara ayrılmıştır. Eğer karşı tarafta dosyayı indireceğiniz yeterli sayıda kullanıcı varsa ve bunlar sizin dosyayı çekmenize izin verirlerse bağlantı gerçekleşecek ve download başlayacaktır. Eğer status satırında searching ya da connecting yazıyorsa yazılım halen dosyayı arıyordur. More sources needed ibaresi ise bu dosya için yeterli kaynak bulunmadığını gösterir. Bu durumda üzerine sağ tuş ile tıklayarak açılan menüden Find more sources seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Ancak her an tekrar kopabilecek bağlantı için sizin sürekli ekran başında bulunup bu seçeneği seçmeniz mümkün olmayabilir. Ya da onlarca dosya için hepsine tıklayıp Find more sources seçeneğini seçmek de yorucu olacaktır.

İşte bu yüzden KazaaLite içinde bu işlemi de sizin yerinize yapacak Accelerator adlı bir özellik de bulunmaktadır. Bu özellik aynı zamanda dosya transfer hızınızı artırmak için ek seçenekler de sunar. System Tray’de yer alan Kazaa simgesine sağ tuş ile tıklayıp açılacak menüden Accelerator / Options seçeneğine tıklayarak bu ayarlara ulaşabilirsiniz. Aynı ayarlara Kazaa içinden Options / KL Extension Options menüsünden de ulaşabilirsiniz. Karşınıza gelecek olan pencerede önce sol taraftaki listeden Accelerator seçeneğine tıklayın.Bu seçenek sizin yerinize sürekli listenizi tarayacak, belirlediğiniz ayarlar doğrultusunda dosyalarınız için sürekli yeni kaynaklar arayacak, duranları yeniden başlatacak ve download yapabilmeniz için en uygun ortamı yaratmaya çalışacaktır. Yine de bu işlemin daha da başarılı olması için birkaç ayarı değiştirebilirsiniz. Örneğin yukardan aşağı doğru ilk iki değeri 30 ve 3 olarak değiştirin. Bu şekilde her 30 saniyede bir liste en baştan yeni kaynaklar için taratılacak ve her dosya üzerinde 3 saniye arama yapılacaktır. Eğer sizin duraklattığınız (pause) ya da sıraya alınmış dosyaların üzerinde işlem yapılmadan geçilmesini istiyorsanız ilgili seçenekleri işaretlemeyi de unutmayın. Ayrıca Skip item if download speed… ile başlayan seçeneği aktif duruma getirerek zaten belli bir hızda indirilen dosyaların üzerinden zaman kaybedilmeden geçilerek zamanın diğer dosyalara ayrılmasını da sağlayabilirsiniz. If an item…ile başlayan seçenek ise belli bir sefer kaynak aramasına cevap vermeyen dosyaları durdurup baştan başlatarak size yardımcı olabilir. Apply tuşuna bastığınızda artık Kazaa otomatik olarak dosyaları indirmek için hazır konuma geçecek ve System Tray’e küçülttüğünüzde arka planda sizin müdahalenize gerek kalmadan en hızlı şekilde indirme işlemine devam edecektir. Arada dosyaların doğru olup olmadığını kontrol etmek için Transfer penceresinde dosya üzerine sağ tuş ile tıklayıp Preview with / Avi Preview seçeneğini de kullanabilirsiniz.Ancak bu sadece video görüntüleri üzerinde işe yarayacaktır.

Mahmut Karslıoğlu
[email protected]

Yazılım kurulduktan sonra otomatik olarak başlayacaktır. Karşınıza gelecek olan ikinci sihirbazın adımlarını da yine benzer şekilde değişiklik yapmadan geçin.

İyi ayarlanmış bir KazaaLite hızınızı ikiye katlayabilir

Yazılım ekranı karşınıza geldiği zaman hemen dosya aramaya başlamadan önce birkaç ince ayarın yapılması gerekir. Bunun için Options menüsü altından Kazaa Lite K++ Options seçeneğine, ardından da Traffic sekmesine tıklayın. Eğer ADSL ve kablo gibi nispeten hızlı bir internet bağlantınız varsa Limits bölümü altından aynı anda indirilecek dosya sayısını artırabilirsiniz. İsterseniz kendinize göre bir oran belirleyip Upload sayısını 4’den daha da aşağı düşürebilir ve hatta Disable sharing of files with other users seçeneği işaretleyerek tamamen iptal de edebilirsiniz. Bu şekilde download hızınız artacaktır. Ancak bir paylaşım ortamında dosya paylaşımını iptal etmenin hoş bir davranış olmayacağını unutmayın.

Güvenlik ayarlarını değiştirmek içinse Filter sekmesi yararlı olacaktır. Bu pencerede Miscellaneous başlığı altında yer alan Filter file types that can potentially contain virus seçeneğini işaretleyerek virüslerden korunabilirsiniz. İnternete bir firewall arkasından bağlanmıyorsanız bu bölümde yer alan diğer seçenekleri iptal ettiğinizde arama yaptıktan sonra daha çok dosyaya ulaşmanız da mümkün olacaktır. Çocuklarınızın Kazaa’yı kullanarak uygun olmayan içeriklere ulaşmasını engellemek için ise yine bu pencerede yer alan Family Filter seçeneğini bir şifre ile kullanabilirsiniz. Ayrıca yine bu sekmedeki Block List içeriğini kontrol etmeyi de unutmayın. Aradığınız bir dosyaya sırf bu listede adı geçtiği için ulaşamıyor da olabilirsiniz.

KazaaLite++’a özel ayarlar paylaşım kurallarıyla uyuşmuyor

Bu adıma kadar bahsettiğimiz ayarlar orijinal Kazaa içinde de yer almaktadır. Kazaa Lite++’a özel ayarlar ise ayar penceresinin ikinci satırındaki sekmelerde yer alır. Aslında bu ayarlar varsayılan olarak zaten en iyi transferi yapabilmeniz için belirlenmiş olduğundan değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Ancak yine de bazı önemli ayarların neler olduğuna kısaca bir göz atalım. Orijinal Kazaa yazılımı, dosya paylaşımı için bir puanlama sistemi kullanmaktadır. Buna göre sizden ne kadar çok dosya çekilirse sizin de dosya çekerken önceliğiniz artacaktır. Bu puan Traffic penceresinde araç çubuklarının hemen altında Participation Level adıyla yer alır ve ulaşabileceğiniz en üst seviye de 1000’dir. Kazaa Lite++ ise K++ Options sekmesi altında bu seviyeyi daima 1000’de tutmak için size bir seçenek de sunar. Böylelikle dosya çekerken önceliğiniz her zaman en üst seviyede olacaktır.

Bu bölümdeki Privacy bölümü ise yaptığınız aramaları diğer kullanıcıların görmesini engelleyecek ve eğer varsa paylaştığınız dosyaları da kara listedeki Kazaa kullanıcılarının ulaşmamasını sağlayacak ayarları içermektedir. İndirmek istediğiniz bir dosyanın çok fazla kişide bulunması durumunda ise daha hızlı dosya transferi için Kazaa++ Advanced Options sekmesi altında yer alan Max Sources Per File değerini yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu işlem KazaaLite’ı baştan başlatmayı gerektirecektir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da önce Uygula sonra da Tamam tuşlarına tıklayarak ayarları tamamlayabilirsiniz.

Dosyaları aratırken de KazaaLite yardımınıza koşuyor

KazaaLite++ çalıştığı zaman otomatik olarak sunucuya bağlanacaktır. Eğer sağ alt bölümde Not connected ibaresi varsa File menüsü altından Connect seçeneğine tıklayın. Bağlantı gerçekleştiğinde bu ibare kaç dosya paylaştığınızı gösterir şekilde değişecek ve araç çubuğundaki Search ve Traffic tuşları aktif hale gelecektir. Artık dosya aramaya başlayabilirsiniz. Önce Search tuşuna tıklayın. Sol bölüm arama kriterlerinin belirlenmesi sağ bölüm ise bulunan dosyaların görüntülenmesi için kullanılır. P2P Search seçeneği seçili iken Search For satırına aramak istediğiniz herhangi bir dosya ismini girin. Ayrıca alt bölümden ses, video, resim, belge ve yazılım gibi dosya biçimini belirlemeyi de unutmayın. Search Now tuşuna bastığınızda arama başlayacak ve bağlantılar sağ bölümde listelenecektir. Arama tamamlanmasına rağmen istediğiniz dosya halen listede yer almıyorsa ismi Search More olarak değişen arama tuşuna bir kere daha tıklayıp diğer Kazaa sunucularının da aranmasını sağlayabilirsiniz.Ya da her seferinde daha çok sonuca ulaşmak için arama bölümünün en üst bölümünde yer alan Auto Search More seçeneğinden de yararlanabilirsiniz. Bu şekilde burada belirteceğiniz süre boyunca arama tekrarlanacak ve size en fazla sonuç döndürülecektir. Tekrarlama işlemini süreye bağlı yapabileceğiniz gibi süresiz olarak, tekrar sayısı ile ya da bulunan dosya sayısına ulaşılana dek gerçekleşmesini de sağlayabilirsiniz.

Sağ bölümde listelenen onlarca dosya içinden aradığınıza daha hızlı ulaşmak içinse isterseniz arama kriterlerini biraz daha fazla özelleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Bunun için More Search options bağlantısına tıklayarak daha detaylı arama kriterlerine ulaşılabilir. Bu kriterler dosya türüne göre de değişecektir. Örneğin bulmak istediğiniz bir filmin tamamı ise küçük boyutlu dosyaların filtrelenmesi için Size kriterini işaretleyip at least ve 640MBdeğerler ini seçebilirsiniz. Bu durumda sadece aratmış olduğunuz anahtar kelimeye sahip ve boyutu 640MB’dan büyük dosyalar listelenecektir.

Evinizdeki ya da işyerinizdeki bilgisayarınızda çalışırken sabit diskinizdeki örneğin comadmin. dll adlı bir dosyaya ihtiyacınız olduğunu düşünün. Eğer daha önceden rastlamadıysanız bu dosyanın nerede olduğunu tek bir seferde tahmin edebilir miydiniz? Bulmak için, dosyanın içinde olması muhtemel Windows, System ya da System32 klasörlerinde sırayla tek tek göz gezdirmek pek de mantıklı bir çözüm değildir. Çünkü işletim sisteminin içinde bunu yapabilmek için başarılı bir arama fonksiyonu zaten yer almaktadır. Bu şekilde dosyayı elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz. Peki bir de şirketinizde 10 bilgisayar olduğunu ve aramanız gereken dosyanın da bunlardan birinde olduğunu düşünün. İşiniz giderek zorlaşıyor değil mi?

Tek bir bilgisayarda bile aradığınız şeyi bulmak için bir arama motoruna başvurduğunuzu göz önüne alırsanız, milyonlarca bilgisayardan oluşan bir ağ olan internet üzerinde aradığınızı, herhangi bir yardımcı araç olmadan bulabilmenizin de mümkün olmayacağını görebilirsiniz. Bu konuda Altavista ve Google gibi arama motorları, her ne kadar yıllardır sörfçülerin aradıklarına ulaşmak için sıklıkla ziyaret ettikleri sayfalar arasında yer aldılarsa da artık yavaş yavaş güçlerini yitiriyorlar. Gerçi halen aradığınız bilgiye, satın almak istediğiniz ürüne ve ilgili resimlere ulaşmak için oldukça yeterliler. Ancak konu popüler dosyaların aranması olunca tıklama başına para kazanan sitelerin her şeyi içeren Metatag’lerinden kurtulup size doğru içeriği ulaştırmakta ne yazık ki başarılı olamıyorlar. Bu durumda popüler bir dosyayı, MP3’ü ya da filmi arattığınızda yapacağınız yanlış bir tıklama ile bu sitelerin tuzağına düşme olasılığınız da iyice artıyor. Aralarından hangisinin gerçek olduğunu tahmin edemeyeceğinize göre de güvenilirliği daha fazla olan birebir dosya transferlerine yönelmek oldukça mantıklı hale geliyor.

Browser üzerinden dosya aramanın modası çoktan geçti

İçerik bakımından giderek daha da kirlenen internette gerçekten dosya paylaşmak isteyenleri bir araya getirmek için kurulmuş Peer2Peer ağlar ise her geçen gün popülaritesini biraz daha artırıyor. Bunlar arasında en fazla kullanıcıya sahip, hızlı ve pratik bir şekilde dosya indirebileceğiniz Kazaa ise özellikle kullanım kolaylığı ile dikkat çekiyor. Ancak ne kadar kolay olursa olsun istediğiniz içeriğe doğru bir şekilde ulaşmak için bu yazılımı kullanırken de dikkat etmeniz gereken bir çok nokta bulunuyor.

Biraz önce bahsettiğimiz Kazaa ağı her ne kadar şu an en iyi paylaşım ağı olsa da Kazaa’nın orijinal yazılımının başarısı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Zaman içinde Kazaa ağını kullanan ek yazılımların çıkmasıyla spyware, banner ve pop-up’lar içeren orijinal Kazaa’ya olan ilgi de sürekli azalıyor. Dolayısıyla bu yazımızda bir Kazaa klonu olan Kazaa Lite K++ yazılımı üzerinde duracağız. Kullanıcıya ek olarak birçok yararlı özellik de sunan Kazaa Lite’a eCHIP’ten ya da www.kazaalite.tk adresinden ulaşıp bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Yazının hazırlandığı anda en son 2.4.2 sürümü piyasada olan yazılımı sabit diskinize kurarken kurulum adımlarını hiçbir değişiklik yapmadan hızlıca geçebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları