NASA, Güneş'in 10 Yılını Gösteren, Büyüleyici Bir Video Yayınladı; İzleyin!

NASA'nın tam 425 milyon adet kareden oluşturduğu bu video, Güneş'in 10 yıl içerisinde neler geçirdiğini net bir biçimde gözler önüne seriyor.

Güneş'in 10 yılı bu videoda

Şubat 2010'dan bu yana, NASA'nın Solar Dynamics Observatory (Güneş Dinamikleri Gözlemevi – SDO) Güneş'in yaklaşık 425 milyon adet yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekerek astronomların Güneş'teki hemen her olayı detaylı bir şekilde incelemelerine imkan tanıdı. SDO'nun hizmet verdiği ilk on yılı kutlamak için de ajans, geçtiğimiz 10 yıl boyunca her gün için saniyede bir adet fotoğrafın gösterildiği etkileyici bir hızlandırılmış video yayınladı.

4K olarak da izlenebilen bu etkileyici video, aşırı ultraviyole dalga boyu olan ve yıldızın "corona" olarak bilinen en dış atmosferini gösteren 17,1 nanometrede çekildi.

61 dakikaya sıkıştırılmış olan Güneş olaylarının son 10 yılı, Güneş'in tipik döngüsü sırasında alışıldık bir desen izliyor. Videoda da görülebildiği üzere Güneş'in yüzeyi 2014 civarında en yüksek aktiviteye ulaşıyor ve yıldız pek çok güneş-noktası ve güneş patlamaları ile dalgalanan bir fırtınaya dönüşüyor. Döngünün bu kısmı "solar maksimum" olarak adlandırılıyor ve Güneş'in manyetik kutupları yer değiştirdiğinde gerçekleşiyor.

Bu değişim gerçekleştikten sonra döngünün ortasında yer alan ve Güneş'in yüzeyinin oldukça düzgün ve sakin gözüktüğü "solar minimum"a ulaşılana kadar olaylar azalıyor.

Ayrıca videoda bazı siyah kareler de bulunuyor. Bu karelerin genel sebebi Dünya ya da Ay'ın güneş ve SDO arasına girmesi olsa da, 2016 yılında (37:44) tamir edilmesi bir hafta süren teknik bir hatadan kaynaklı uzay aracının çekim yapmayı durdurduğu daha uzun bir aralık da bulunuyor.

Okuyucu Yorumları