Nesnelerin İnterneti Nedir?

Günümüzün son derece popüler terimi Nesnelerin İnterneti, internet ve Bluetooth teknolojisi ile cihazları birbirine bağlıyor. Ama nasıl? İşte cevabı..

Nesnelerin interneti nedir?

Nesnelerin İnterneti'ni bir nevi Terminatör: Makinelerin Yükselişi'yle benzeştirmek zor değil aslında. Hatırlayacak olursanız orada Skynet vardı ve filmdeki tüm robotlar birbirleriyle tek bir yapay zeka üzerinden iletişime geçiyordu. Yani şöyle düşünün: Tüm makineler tek bir merkezden yönetiliyor, her bir makine bir diğeriyle anında veri iletişimine geçebiliyor ve bu sayede adeta tek bir vücut gibi çalışabiliyorlardı. Bunun günümüzdeki uyarlaması ise, bir nevi Nesnelerin İnterneti.

Tabi kötü senaryoyu aklımıza şimdilik getirmeyelim. Sonuçta yaşadığımız dönemde bilim kurgu öğelerinden fırlamış gibi duran bir ton cihaz kullanıyoruz: Akıllı saat, akıllı telefon, giyilebilir başlık, sanal gözlük ve hatta Google'ın ürkütücü robotu Atlas da bunlardan biri. Üstelik bu, şimdilik sadece başlangıç. Yapılan araştırmaya göre, 2020 yılında yaklaşık 26 milyar cihaz internete bağlanabilecek. Bu da karşımıza Nesnelerin İnterneti'ni çıkarıyor.

Peki, geri saralım.

Nesnelerin İnterneti kısaca, internet ve Bluetooth teknolojisiyle birbiri ile konuşan ve bir uygulama, bir yazılım üzerinden yönetilen cihazların tümüne verilen bir isim. Örnek olarak Google'ın Nest akıllı termostatını verebiliriz. Bu akıllı cihaz, sizin alışkanlıklarınızı öğrenerek evin sıcaklığını istediğiniz seviyeye getiriyor. Yine benzer ürünlerden akıllı prizler vasıtasıyla, mobil cihazınız üzerinden evdeki prize bağlı kahve makinesini çalıştırabiliyor ve eve vardığınızda, kahvenizi hazır bulabiliyorsunuz. Veya bir başka örnek; gece yatağa yattığınızda tüm evin kapılarının otomatik olarak kilitlenmesi gibi. Son kullanıcıya yönelik bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Peki, ya kurumsal açıdan bakıldığında neler oluyor? Nesnelerin İnterneti bu alanda büyük önem kazanıyor.

Akıllı evler bir yana, Nesnelerin İnterneti özellikle organizasyonlarda, imalat sanayiinde, güvenlikte ve tarım alanlarında büyük önem arz ediyor. Şehir içinde toplu ulaşım noktasında da Nesnelerin İnterneti'nden faydalanıldığını görüyoruz. Otobüs duraklarında yer alan ekranlar buna en güzel örnek. Otobüsün ne kadar zaman sonra durağa geleceğini o ekranda görüyoruz ve bu, durakla otobüsün arasında olan mesafenin süreye dönüştürülerek ekrana yansıtılmasıyla mümkün oluyor. Yine kuruluşlarda ısıtma ve havalandırma sistemlerini, Nesnelerin İnterneti ile kontrol altına alabilmek mümkün. Oda veya bölümdeki popülasyonun ve ısının belirlenen barajı aşması ve düşmesi halinde, havalandırma ve ısıtma sistemlerinin otomatik olarak devreye girmesi sağlanabiliyor. Bu yolla büyük enerji tasarrufu da tabii ki öyle...

Kısacası Nesnelerin İnterneti hayatımızı kolaylaştıran ve mutfağı bir hayli karışık bir iş aslında. Mutfak dediğimize bakmayın, aslında tam bir laboratuvar. Evet, Nesnelerin İnterneti'ni kullanmak isteyen kurumlar, bir laboratuvar ortamında işi öğreniyorlar. Dell EMC'in Avrupa'da açtığı ilk laboratuvar mesela... Dell EMC, bu laboratuvarlarda kurumlarla birlikte çalışarak, onlara Nesnelerin İnterneti çatısı altında sunabilecekleri çözümleri anlatıyor. Elbette buna kulak vermek kurumların, teknolojiyi kullanmak bizim işimiz.