Netpia: İnternet’te Çok Dillilik Zamanı

Yeni nesil İnternet adreslerinin öncüsü Netpia İstanbul’da, İnternet’te çok dillilik ve Ana Dilde İnternet (ADİA) konulu bir seminer düzenledi.

Netpia: İnternet’te Çok Dillilik Zamanı

Konuşmacılar, İnternet’in yayılması ve gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun ortadan kalkmasının İnternet’te çok dilliliğin sağlanması ile mümkün olabileceğini belirttiler.

Eylül ayında hizmete açtığı Türkçe İnternet Adresi (TİA) sistemi ile Türkiye’yi İnternet kullanımında kolaylıkla tanıştıran Güney Kore merkezli Netpia, 22 Kasım 2005 tarihinde İstanbul’da düzenlediği bir seminerle İnternet’te çok dillilik konusunu ele aldı. Gelişmiş dünya ile gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılmasında ADİA’nın oynayacağı rolün irdelendiği seminer, Tunus’ta gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi sonrasında gerçekleştirilmesi açısından da önemliydi.

Güney Kore Eski Enformasyon ve İletişim Bakanı Dr. Sang-Hyon Kyong, Netpia International CEO’su Byung Hun Lee ve dünyada bilgisayar iletişiminin öncülerinden biri olarak kabul edilen Louis Pouzin’in konuşmacı olarak katıldıkları seminerde ADİA’nın Kore’de İnternet kullanımına yaptığı katkılara da değinildi.

Toplantıda ilk sözü Dr. Sang-Hyon Kyong aldı. Güney Kore’nin İnternet kullanımında gerçekleştirdiği patlamaya değinen Dr. Kyong, ADİA’nın Kore’de kitleleri İnternet’e çekerek, gerek geniş bant İnternet erişim oranlarının yüksekliği, gerekse e-devlet ve e-ticaret uygulamalarının yaygınlığı açısından Kore’yi dünyada üst sıralara taşıdığını belirtti ve Netpia’nın bunda oynadığı önemli rol için teşekkür etti.

Dr. Kyong’un ardından, Netpia International CEO’su Byung Hun Lee de ADİA’nın uluslararası durumu ve vizyonu konusunda bir sunum yaptı. Halen birçok ülkede faaliyet gösterdiklerini ya da göstermek üzere olduklarını ifade eden Hun Lee, İnternet adreslerinde yerelleşmenin daha fazla insanı bu küresel platforma dahil ettiğini ifade etti.

Seminerin son konuşmacısı ise, geliştirdiği Datagram sistemi ile dünyada bilgisayar iletişiminde çığır açan Louis Pouzin oldu. Avrupa’da çok dilliliğe yönelik çalışmalara değinen Pouzin, İnternet’in yaygınlaşması ve ana dili İngilizce olmayan toplumların da İnternet’e tam anlamıyla dahil olabilmeleri için İnternet’te çok dilliliğin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Yeni Nesil İnternet Adreslerinin Öncüsü Netpia

Kore merkezli Netpia, 1997 yılında geliştirdiği Ana Dilde İnternet Adresi Sistemi ile dünya çapında yeni bir dönem başlattı. Sistem kısa sürede Güney Kore’de e-ticaret ve e-devletin gelişiminde önemli yol alınmasını sağladı. Şirket, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ITU tarafından yayınlanan Dijital Erişim Endeksi’nde 1998 yılında 24. iken, 2002’de 4.’lüğe tırmanarak bir rekor kırdı. Bu başarı öyküsünün ardından Netpia dünyadaki tüm dil ve harfleri destekleyecek sistemini geliştirmek üzere çalışmalarını hızlandırdı. Halen Ana Dilde İnternet Adresinin kullanıldığı ülkeler arasında Malezya, Tayland ve Bulgaristan bulunuyor. Japonya, Yunanistan, Arjantin, Lübnan ve Mısır’da ise çalışmalar sürüyor. Sistemin yıl sonuna kadar 20 ülkeye yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Okuyucu Yorumları