PolNet ile Polis Teşkilatı’nda Hızlı ve Güvenli İl

Kamuda e-Dönüşüm konusundaki başarılı çalışmalarla her dönem kamuoyunun gündemine oturan Emniyet Genel Müdürülüğü Bilgi İşlem Dairesi, Polis Bilgi Sistemi ‘PolNet’ için gerçekleşen güncelleme projesi kapsamında Türkiye’nin her ilindeki emniyet birimleri ile hızlı ve güvenli iletişim devrini başlattı

PolNet ile Polis Teşkilatı’nda Hızlı ve Güvenli İl

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından PolNet iletişim altyapısının yenilenmesi projesi için, KoçSistem ve Juniper işbirliği ile yepyeni bir projeye imza atıldı. Polis teşkilatının kamuda e-dönüşüm konusundaki öncü rolünü bir kez daha vurgulayan bu projenin tamamlanması ile Türkiye’nin her ilindeki emniyet birimleri birbirleri ile daha hızlı ve daha güvenli haberleşme olanağına kavuştu. Bu sistem sayesinde aynı zamanda IP telefon, tele-konferans, video-konferans uygulamaları da kolaylıkla yapılabilir hale getirildi.

PolNet, emniyet teşkilatının değişik birimleri tarafından ayrı ayrı kurulması düşünülen ses, görüntü, parmak-izi uygulamaları ve data iletişim ağlarının müstakil, güvenli ve güçlü bir omurga halinde tek bir Polis iletişim altyapısı üzerinden kurulması ve maliyet, yönetim ve kapasite yönünden tasarruf sağlanması amacı ile ilk olarak 2001 yılında hayata geçirilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Kocabal toplantı sırasında gerçekleştirdiği konuşmada, Polisin görevinin gerekli kıldığı her türden bilgiye, en hızlı, kolay ve güvenilir şekilde ulaşmasını sağlayan sözkonusu iletişim altyapısının geçen zaman içerisinde artan ve değişen ihtiyaçlar paralelinde 2004 yılında Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı koordinesinde İstihbarat, Kaçakçılık ve Haberleşme Dairesi Başkanlıklarından teknik elemanların da katılımı ile güçlendirilmesi ve yenilenmesi çalışmalarını başlattıklarını belirterek; ‘PolNet, günümüzde Avrupa ülkelerinde dahi örnek alınan, son derece gurur duyduğumuz bir proje.’ şeklinde konuştu.

Neler Değişti?

KoçSistem ve çözüm ortakları ile gerçekleşen PolNet iletişim altyapısının yenilenmesi projesi çerçevesinde daha önce 10 Bölge Merkezi üzerinden PolNet´e bağlanan iller, bölge üzerinden bağlantı yapısı değiştirilerek doğrudan merkeze, daha güvenli bir biçimde bağlandı ve bağlantı hızları da yaklaşık 10 ila 60 kat arasında artırıldı.

Yine bu çalışma kapsamında PolNet’e bağlanabilecek lokasyon sayısındaki sınırlamalar ortadan kaldırıldı, İstanbul Atatürk, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Muğla Dalaman, Ankara Esenboğa Hava Limanları, Edirne Kapıkule, Habur Kara Hudut Kapısı gibi iş yoğunluğu fazla ve kritik hudut kapıları doğrudan ana Merkeze (Ankara/Anıttepe) bağlandı.

Eski yapıda sadece 37 İl Emniyet Müdürlüğünün Türk Telekom A.Ş. ile bağlantıları Fiber/Optik kablolarla sağlanırken, yine bu proje kapsamında tüm illerin bağlantıları Fiber/Optik kablolarla yapıldı, daha yüksek hız kapasitelerine ve çok daha yüksek bant genişliklerine cevap verebilen SDH transmisyon ve Juniper Networks yönlendirici cihazları tüm illere konuldu ve tüm İl Emniyet Müdürlüklerinin Ana Merkeze (Ankara-Anıttepe) minimum bağlantı hızları 8 Mbps çıkarıldı. Projede tum illeri kapsayacak şekilde 95’ın üzerinde M10i, M320 ve T320 ve T320 ve 200’ün üzerinde J serisi Juniper yönlendirme cihazı kullanıldı.

PolNet projesi sayesinde günümüzde;

• Gözaltı süreleri kısaldı ve gereksiz gözaltına alma olayları ortadan kalktı.
• Pasaport, araç tescil, sürücü, silah ruhsat işlemleri bürokrasiden arındırılmış şekilde, en kısa sürede gerçekleşebiliyor.
• Trafik cezalarının izlenebilirliğinin artması ve etkin trafik denetimleri ile kaza oranlarını düşürdü.
• Hudut kapılarında verilen hizmetlerle ülkemizin imajına ve turizmine olumlu katkılar sağlandı.
• E-devletin bir parçası olan PolNet’ten elde edilen bilgilerle internet üzerinden vatandaşlarımıza doğrudan elektronik ortamda hizmet verilir duruma gelindi.

PolNet’in sağladığı altyapı ile vatandaşlarımıza internet üzerinden;

Online ihbar,
Araç Sorgulama,
Sürücü Ceza Puanı,
Araç Kaza Sorgulama,
Kazazede Sorgulama,
Sürücü Belgesi işlemleri,
Pasaport işlemleri,
Kayıp Şahıslar,
Aranan Şahıslar,
Çalıntı Oto,
Çalıntı Cep Telefonu,
İhale İlanları,
Basın Bildirileri gibi hizmetler veriliyor.

Okuyucu Yorumları