Profesyonel uygulama kaldırıcılar testte

Hangisi işini doğru yapıyor? CHIP Online en iyi uninstaller - program kaldırıcı yazılımları inceledi

Kaldırıcılar yarışıyor...

Windows'a güven olmaz; en azından program kaldırma konusunda. Buna karşın denetleme özelliği olan uygulama kaldırıcılar kaput altında da temizlik yaparlar.

Kir, gizli köşelere dağılmayı çok sever ve buralardan çok zor temizlenir. Eviniz için geçerli olan, Windows için de geçerlidir. Sistemde kir yokken stabil ve temiz olmasına karşın zamanla bu durum değişir. Her kurulan program sisteme yük bindirir ve kaldırıldıktan sonra arkasında artık bırakır. Geriye ise sadece dosya parçacıkları ve terk edilmiş klasörler değil, aynı zamanda düzeltilemeyecek kayıt defteri girdileri de kalır ve tüm bunlar yazılımsal problemlere yol açabilir.

Sebep: Windows'un ve ücretsiz uygulama kaldırıcıların da kullandığı programların kendilerine has, verimsiz kaldırma rutinleri. Testimizdeki beş ticari araç tamamen farklı bir yol izliyor: Kurulum sırasında sistemde yapılan tüm değişikliklerin kaydını tutan bir denetleme fonksiyonu sunuyorlar.

Temizlik: Windows'tan çok daha iyi

Temizlik: Windows'tan çok daha iyi

Adaylarımızı kurulum sırasında ortaya çıkan iki klasik problemle karşı karşıya getirdik.

Temizlik: Windows'tan çok daha iyiG Data Internet Security 2010 kurulum sırasında PC'nin yeniden başlatılmasını talep ediyor, denetleme fonksiyonu için büyük bir engel; buna karşın iTunes aynı anda beş ayrı program (iTunes, Quicktime, Apple Updater, Bonjour ağ hizmeti ve iPod eşitleme aracı) kuruyor. Böylece iTunes 12.579 kayıt defteri ve 2746 dosya değişikliğine sebep olmuş oluyor. Karşılaştırma için: Windows XP'li test sistemimizde toplamda yaklaşık 174.000 kayıt girdisi var.

Test, profesyonel temizleyicilerin Windows'taki standart fonksiyonlardan çok daha iyi sonuçlar elde ettiğini gösteriyor; özellikle de kayıt defteri girdileri konusunda. Denetleme fonksiyonu elbette uygulamada birçok avantaj sağlıyor.

Temizlik: Windows'tan çok daha iyiBununla birlikte adaylar da uygulamaların kaldırma rutinlerini kullanıyor; sadece Ashampoo Uninstaller tamamen kendine has bir rutin kullanıyor. Fakat bu da etkin arka plan işlemlerini düzgün bir şekilde sonlandıramadı - örneğin G Data'nın elle kapatılamayan denetleyicisi - ve bu yüzden programı tam olarak kaldıramadı. Hatta Ashampoo'nun kaldırma süreci Windows'unkinden daha fazla dosya parçacığı arkada bıraktı. Buna karşın Your Uninstaller G-Data kurulumunun gerektirdiği yeniden başlatmada başarısızlığa uğradı. Denetleme süreci iptal oldu ki, bu da programın tüm değişiklikleri kayıt altında almasını engelledi ve temizleme oranını düşürdü; lakin program, iTunes kaldırma sürecinde en önde bulunuyor.

En ayrıntılı temizliği Total Uninstall sunuyor. Araç arkasında en az izi bırakan ve yapılan kayıt defteri değişikliklerin yüzde 90'ını eski haline getirmeyi başaran tek aday oldu. Buna ek olarak iTunes'un beş bileşenini tek bir başlık altında topladı; bu özelliği Total Uninstaller dışında sadece Ashampoo Uninstaller sunuyor. Diğer test adaylarında kullanıcı tüm bileşenleri teker teker kaldırmak zorunda kalıyor.

Download:
Total Uninstall
Your Uninstaller
Ashampoo Uninstaller

Denetleme: Her zaman en uygun şekilde yapılmıyor

Denetleme: Her zaman en uygun şekilde yapılmıyor

Test birincisinin temizleme yetileri çok etkili olsa da kullanıcı, denetleme fonksiyonunu el ile başlatmak zorunda.

Denetleme: Her zaman en uygun şekilde yapılmıyorUygulama kurulumu öncesinde ve sonrasında bir sihirbazı üzerinden üç adımda sistem görüntülerinin oluşturulması ve kurulum dosyasının el ile seçilmesi gerekiyor.

Advanced ve Ashampoo Uninstaller sürekli olarak "setup" veya "install" ismini taşıyan EXE dosyalarını denetliyor ve bu dosyalar çalıştırıldığında meydana gelen sistem değişikliklerinin kaydını tutuyor. Eksiklik: Eğer kurulum CD veya DVD'den başlatılırsa denetleme harekete geçmiyor. Burada da kullanıcı dosyayı kendisi seçmeli. Sadece Your Uninstaller'ın denetleme fonksiyonu gerçekten de her yeni kurulumun kaydını tutuyor.

Denetleme: Her zaman en uygun şekilde yapılmıyorTüm uygulama kaldırıcıları için geçerli bir durum daha: Denetleme çalıştığı sürece başka hiçbir program aktif olmamalı, yoksa kurulumla ilgisi olmayan sistem değişikliklerinin de kaydı tutuluyor. Ayrıca denetlemeyi sonlandırmadan önce kurulan programı en az bir kez çalıştırmak yararlı oluyor; çünkü çoğu zaman ilk açılışlarında da kayıt defteri değişiklikleri yapılıyor; mesela belli fonksiyonların ayarlanması ve başlatılması gibi.

Download: Advanced Uninstaller Pro

Ekstralar: Artıkları ortadan kaldırmak

Ekstralar: Artıkları ortadan kaldırmak

Kullanıcı kayıt altına alınmış kurulumları kaldırmak istemese de test edilen araçları kullanmak mantıklı.

Ekstralar: Artıkları ortadan kaldırmakTest birincisi Total Uninstaller bir tıklama ile, kurulmuş bir programı inceledi ve dosya sisteminde/kayıt defterinde yapılan tüm değişikliklerin yüzde 95'ini tanıdı. Bunun yerine program birçok ek fonksiyondan feragat ediyor. Diğer adaylar detaylı analiz seçeneği sunmuyor; ama bunun yerine otomatik başlayan programları yönetme veya tarayıcı izlerini silme (çerezler, geçmiş vb.) gibi ek fonksiyonlar sunuyor.

Ekstralar: Artıkları ortadan kaldırmakAdvanced Uninstaller bir adım daha öteye gidiyor. Araç; kayıt defteri temizleyicisi, dosya yok edicisi, başlat menüsünü düzenleme ve çift dosyaları bulmak gibi özellikler sunan detaylı bir temizleme seti. Hatta kullanıcı Firefox ve IE eklentilerini bile buradan yönetebiliyor. Daha geniş bir yelpaze sunan tek yazılım Ashampoo Uninstaller. Gerçi o da birçok fonksiyon sunuyor; ama düşük temizleme oranı yüzünden rekabet edemiyor. Eğer gücü yoksa ve arkasında kir bırakıyorsa güzel bir elektrikli süpürge hiçbir işe yaramaz.

Sonuç: Windows'tan çok daha etkili

Sonuç: Windows'tan çok daha etkili

Ücrete tâbi uygulama kaldırıcıları denetleme fonksiyonları sayesinde bilgisayarı Windows'tan ve ücretsiz kaldırıcılardan çok daha iyi temizliyor.

En çok ikna eden iki yazılım en iyi temizleme oranını sunan test birincisi Total Uninstall ve geniş fonksiyon yelpazesiyle Advanced Uninstaller oldu.

PROFESYONEL UYGULAMA KALDIRICILAR
Genel durum 1. Sıra 2. Sıra 3. Sıra
Ürün Total Uninstall Advanced Uninstaller Tenebril Uninstaller
Firma Gavrila Innovative Tenebril
Fiyat 30 Dolar 30 Euro 20 Dolar
Toplam puan 88,8 87,3 84,0
Sonuç En iyi kaldırıcı; ne yazık ki ek özellikleri yok. Birçok ek fonksiyon sayesinde etkin bir hepsi-bir-arada çözüm Düşük fiyata sağlam bir temizleme oranı.
G Data Internet Security Kaldırma
841 dosya + 49 klasör %99,2 %99,2 %99,2
5649 kayıt defteri girdisi %92,5 %85,5 %87,9
iTunes Kaldırma
2746 dosya + 1058 klasör %99,8 %99,7 %99,7
12.579 kayıt defteri girdisi %95,7 %94,0 %89,7
Yeni kurulumları denetleme el ile başlatılmalı, içerik menüsü her zaman aktif el ile başlatılmalı
Yedekleme fonksiyonları Windows Sistem Geri Yükleme üzerinden sadece kayıt defteri sadece kayıt defteri
Eski programları kaldırma Analiz ve kayıt defteri için ek temizleme Kayıt defteri ve dosya sistemi için ek temizleme Program rutinleri üzerinden standart kaldırma
Ek fonksiyonlar: yok kapsamlı temizleme seti otomatik başlangıç ve tarayıcı izlerini temizleme
Demo Download Download Download
PROFESYONEL UYGULAMA KALDIRICILAR
Genel durum 4. Sıra 5. Sıra
Ürün Your Uninstaller 2008 Ashampoo Uninstaller
Firma URSoft Ashampoo
Fiyat 40 Dolar 50 Euro
Toplam puan 83,3 77,0
Sonuç Denetleme fonksiyonlarında hata var En iyi donanım, ama kötü temizlik
G Data Internet Security Kaldırma
841 dosya + 49 klasör %95,3 %97,1
5649 kayıt defteri girdisi %83,9 %80,8
iTunes Kaldırma
2746 dosya + 1058 klasör %99,5 %97,5
12.579 kayıt defteri girdisi %95,2 %79,0
Yeni kurulumları denetleme her zaman aktif her zaman aktif
Yedekleme fonksiyonları Windows Sistem Geri Yükleme üzerinden Kayıt defteri, sistem dizinleri
Eski programları kaldırma Program rutinlerinin standart kaldırma süreci Program rutinlerinin standart kaldırma süreci
Ek fonksiyonlar: Otomatik başlatma yöneticisi, tarayıcı izlerini silme vb. Kapsamlı temizleme seti
Demo Download Download
Okuyucu Yorumları