Solana Blockchain Ağında Saat Kayması Yaşandı

Solan Blockchain ağı, sistemdeki slot oluşturma sürelerinin uzaması nedeniyle gerçek dünya saatinin 30 dakika gerisine düştü.

Solana Blockchain Ağında Saat Kayması Yaşandı

Blockchain projeleri her ne kadar benzer konsensüs yapıları üzerine kurulsalar da bu yaparıları farklı şekilde kullanabiliyorlar. Kimisi Proof of Work yapısını kullanırken, kimisi Proof of Stake yapısını kullanıyor. Solana ağı ise her ne kadar Proof of Stake konsensüs yapısı üzerine kurulsa da ek olarak Proof of History (PoH) mekanizmasını da ağında kullanıyor. Bu mekanizma ağdaki doğrularıyıcıların blokları doğru zaman dilimleri içerisinde damgalamalarına olanak sağlıyor. Ancak bu sistemdeki en ufak bir sapma, ağın kararsızlaşmasına neden olabiliyor.

Son olarak yaşanan örnek olduğu gibi Solana Blockchain ağında yaşanan slot gecikmesi, ağın saat mekanizmasında gerilemeye neden oldu.

Normal koşullar altında Solana Blockchain ağında ideal slot süresi 400 milisaniye (ms) olarak belirlenmiş durumda. Ağın bu süre zarfında slotları işlemeleri gerekiyor. Ancak ağın veri panelindeki verilere bakıldığında bu değer neredeyse iki katına çıktığı görülüyor. Güncel sayılar şu anda yaklaşık 746 ms’ye ulaşmış durumda.

Bu durum ağın blok oluşturma sürelerini de yavaşlattığından ağın zaman mekanizması bozuluyor ve gerçek dünya saatinden uzaklaşıyor. Slot sürelerindeki gecikme süresindeki artış hâlen sürüyor ve şu anda ağ gerçek dünya saatinden 30 dakika geriden geliyor.

Bu haber CHIP Online ve BTCHaber iş birliği ile hazırlanmıştır.