Test: Anti-spyware yazılımları

Kişisel bilgilerinizi koruması gereken anti-spyware yazılımlarını test ettik. Hangisi daha başarılı?

TEST: Anti-Spyware'ler

Çevrimiçi bankacılıkta kullanılan erişim bilgileri, kredi kartı numaraları, e-postalardaki kişisel bilgiler: Özel casus programları bu bilgile sahip olmak için ellerinden geleni yaparlar. Anti-Spyware ise bu veri hırsızlığını engellemek ister. Fakat birçok program bu testte başarısız oluyor.

Kişisel bilgiler üzerinden ticaret yapmak son derece kârlı. Siber suçlular doluca bir banka hesabına ilişkin hesap bilgileri için 1500 Euro'ya kadar para talep edebiliyor. Buna karşın doğrulanmamış kredi kartı numaraları ve e-posta adresleri düşük-mal niteliğinde ve ekonomik paketlerle beraber satılıyor. Suçlular bu çok değerli kişisel bilgileri kendi geliştirdikleri casus programlarla, yani Spyware'ler ile elde ediyorlar.

Hesap ve kredi kartı bilgilerinizin internette açık arttırmaya sunulmaması için bir anti-spyware programı kullanmalısınız. En azından üreticiler bunu tavsiye ediyor. Fakat CHIP Online testi sadece tek bir ticari programın koruma vaadini yerine getirebildiğini gösteriyor; ücretsiz alternatifler de sadece bazı koşullara bağlı olarak tavsiye edilebilir.

Ücretsiz başarısızlık: Windows Defender ve Spybot

Ücretsiz başarısızlık: Windows Defender ve Spybot

Birçok kullanıcı Windows Vista ile beraber gelen Windows Defender korumasına güveniyor. Daha dikkatli kullanıcı ise öncelikle ücretsiz Spybot Search&Destroy'u kuruyor. Testimizde iki program da bizi ikna edemedi.

Ücretsiz başarısızlık: Windows Defender ve SpybotÜcretsiz anti-spyware araçları bilgi hırsızlığına karşı yetersiz koruma sunuyor. Vista-ilacı Windows Defender testteki "dur" lambasını temsil ediyor. Sebep: Önemli koruma ilkeleri eksik. Mesela iyi bir anti-spyware şüpheli web sitelerini ziyaret etme aşamasında, yani zararlının kurulumuna geçmeden önce kişiyi uyarmalıdır. Windows Defender buna benzer bir URL-filtresi sunmuyor.

Bu yüzden araç sadece imza dosyalarını baz almak zorunda kalıyor. Defender, içinde casus yazılım barındırdığı bilinen 200 web sitesinden sadece 75'ini dağıtılan dosyanın dijital parmak izi sayesinde tanıyor; kılı kılına yüzde 37,5. Yazılım aynı zamanda sisteme zaten bulaşmış spyware ile de baş etmesi gerekiyor. Zararlıların yüzde 80'i aracın elinden kayıp geçiyor. Durum böyle olunca az miktarda tanınmış zararlının detaylı bir şekilde temizlenmesi de (dosyalar ve kayıt defteri girdileri) yardımcı olmuyor.

Download: Windows Defender

Ücretsiz başarısızlık: Windows Defender ve SpybotSpybot: Profesyonellere tavsiye edilir
Spybot Search&Destroy da URL-filtresi olmadan geliyor. Yazılım yapılan web sitesi testinde 12 spyware programını (yüzde 6) kurulmadan önce tanıyabiliyor. Buna karşın Spybot kurulu spyware tanıma işleminde iyi bir tablo çiziyor. Araç, tüm spyware denemelerinde alarm veriyor ve kullanıcıyı uyarıyor.

Ne yazık ki, kullanıcı her seferinde ne yapması gerektiğine karar vermek zorunda kalıyor. Spybot bulunan casus yazılımların sadece yüzde 60'ını otomatikman engelliyor; doğrudan silinen ise sadece yüzde 10. Ayrıca ücretsiz yazılım dezenfekte etme konusunda pek başarılı değil. Araç 10 spyware denemesinde sadece ikisini tamamen silebildi. 5 denemede casus yazılım dosyalarının bir kısmı ve bunlara ait kayıt defteri anahtarları sabit disk üzerinde kaldı.

Download: Spybot Search&Destroy

Test birincisi: Norton AntiVirus 2009

Test birincisi: Norton AntiVirus 2009
Norton AntiVirus 2009: Spyware'lere karşı savaşta da güçlü.

Test birincisi ve ikna edici tek ürün Symantec'in virüs avcısı oldu: Norton AntiVirus 2009.

Norton AntiVirus, spyware'e karşı en geniş savunma ilkelerini sunuyor. Gerçi bütünleşik URL-filtresi toplam 200 zararlının sadece 30'unu tanıdı, fakat bunun yerine 177 spyware'de indirme sırasında alarm verdi. Böylece Norton tüm spyware'lerin yüzde 90,5'ini daha kurulum aşamasında engelliyor. İlk aşamada Norton'un elinden kayan zararlılar en geç kurulum sırasında yakalanıyor. Çok iyi çalışan sezgisel tarama özelliği yüzde 80'lik yakalama oranına ulaşıyor. Tanımlama bazlı korumayla birlikte Norton testte kullanılan tüm spyware programlarını tanıyor.

Kullanıcı dostu: Norton AntiVirus zararlı yazılımı bildirirken işine ara verip sizden yanıt beklemiyor. Yazılım, spyware'lerin yüzde 90'ını kendi başına engelliyor; yüzde 80'i ise kullanıcının araya girmesine gerek kalmadan siliniyor. Tüm bunlara ek olarak Norton AntiVirus test ettiğimiz yazılımlar arasında en temiz silme işlemini yapan program oldu. Denemelerin yüzde 85'i dosyalar ve kayıt defteri girdileriyle beraber güvenilir bir şekilde silindi. Geriye kalan yüzde 15'lik kısımda zararlılar yine etkisiz hale getirildi fakat diskte bazı dosya parçaları ve kayıt defteri girdileri kaldı. Bu iyi performansa karşılık fiyatının sadece 52.99 TL olması sebebiyle fiyat/performans önerimiz olmayı da hak ediyor.

Download: Norton AntiVirus 2009 (60 günlük demo)

Fiyat, Symantec resmi çevrimiçi mağazası baz alınarak belirtilmiştir.

Sonuç: Özel bilgilerinize dikkat edin

Sonuç: Özel bilgilerinize dikkat edin

Kullanıcılar açısından sevindirici: İyi bir anti-virüs çözümü kullananların, ek spyware korumasına ihtiyacı yok. Symantec'in ürünü virüsleri, solucanları, trojanları ve casus yazılımları da başarılı bir şekilde halledebiliyor.

Sonuç: Özel bilgilerinize dikkat edin
Kara borsadaki fiyatlar: G-Data güvenlik uzmanının sunduğu bilgiler.

Test birincisi Norton AntiVirus 2009 ile test ikincisi SpySweeper 5.8 arasındaki fark bile çok fazla. Gerçi SpySweeper tanımlama-tabanlı çalışan iyi bir URL filtresiyle beraber geliyor. Fakat tanıma oranları, otomatizm ve silme temizliği konularındaki eksiler sebebiyle testteki diğer ticari programları sadece sınırlı ölçüde tavsiye edebiliyoruz.

Buna karşın ücretsiz programları kullananların zararlı yazılımlarla ilgili deneyimi olmalı. Her halükarda Windows Defender'a asla güvenmemeliler. Ücretsiz yazılım Spybot Search&Destroy zararlıları güvenilir bir şekilde tanıyor. Burada ise kullanıcı hangi programları engelleyeceğine ve hangilerine izin vereceğine kendisi karar vermek zorunda.

Kredi kartı numaraları, hesap bilgileri ve kişisel bilgiler üzerinden ticaret gittikçe artmaya devam edeceği için gizli bilgilerinize her zaman çok dikkatli davranmalısınız. E-posta, forumlar, blog'lar ve sosyal ağlarda hangi bilgilerinizi ifşa ettiğinize dikkat edin. Banka işlerinizde ve çevrimiçi alışveriş sırasında bulunmak istediğiniz sitede olup olmadığınızı birden çok kez kontrol edin. E-postalarda ve web sitelerinde görünen cazip teklifleri çevrimiçi işlem yapmadan önce telefonla kontrol edin. Eğer teklifi yapan kişi/kurum bu tip bir imkân sunmuyorsa elinizi hemen fareden çekin.

Test sonuçları ve detaylı bilgi tablosu

Test sonuçları ve detaylı bilgi tablosu
ANTISPYWARE-TEST SONUÇLARI
Sıralama 1. Sıra 2. Sıra 3. Sıra 3.Sıra
Ürün Norton AntiVirus 2009 Spy Sweeper 5.8 Ad-Aware 2008 Plus Spyware Doctor 6
Download 60 günlük demo Demo 30 günlük demo 30 günlük shareware
Fiyat 52.99 TL 39,95 $ 26,95 $ 38 $
Toplam Puan 91 67 56 56
İndirme sırasında tanıma (URL-filtresi / tanımlama) %15 / %89 %20 / %48 %0 / %19 %0 / %10
Kurulum sırasında tanıma (Sezgisel / tanımlama / diğer) %80 / %20 / %0 %0 / %80 / %10 %0 / %40 /%50 %0 / %80 / %10
Kurulum sırasında tanınan / bunlar arasından engellenen / silinen %100 / %90 / %80 %90 / %60 / %30 %90 / %40 / %30 %90 / %50 / %20
Yazılım yükleme sırasında alarm verme: Uyarı / engellenen %0 / %0 %30 / %20 %70 / %0 %0 / %0
Dezenfekte etme oranı (tamamen/kısmen) %70 / %30 %50 / %30 %50 / %20 %30 / %30
ANTISPYWARE-TEST SONUÇLARI
Sıralama 4. Sıra 5. Sıra 6. Sıra
Ürün Spybot - Search & Destroy AntiSpyWare 2 Windows Defender
Download Ücretsiz 40 günlük shareware Ücretsiz
Fiyat - 29,99 $ -
Toplam Puan 52 50 48
İndirme sırasında tanıma (URL-filtresi / tanımlama) %0 / %60 %0 / %29 %0 / %38
Kurulum sırasında tanıma (Sezgisel / tanımlama / diğer) %0 / %10 / %90 %0 / %10 / %70 %0 / %20 / %0
Kurulum sırasında tanınan / bunlar arasından engellenen / silinen %100 / %60 / %10 %80 / %40 / %0 %20 / %20 / %0
Yazılım yükleme sırasında alarm verme: Uyarı / engellenen %50 / %0 %50 / %10 %0 / %0
Dezenfekte etme oranı (tamamen/kısmen) %20 / %30 %30 / %30 %60 / %0
Okuyucu Yorumları