Toyota'nın yeni hidrojen konsepti: FCV Plus

Toyota'dan hidrojenle çalışan, çok farklı bir otomobil: İşte karşınızda Toyota FCV Plus...

Toyota'dan hidrojenli araba!

Hidrojen yakıt hücreleri küçük jeneratörler gibi çalışıyor. Aracın yakıt hücresi sıkıştırılmış hidrojen gazını elektriğe çeviriyor ve bu işlemin tek yan ürünü su oluyor. Bu yüzden de bu yakıt hücrelerinin, otomotiv sektöründe pek çok sorunu çözme ihtimali bulunuyor. Toyota, bu akımın öncüsü olmayı planlıyor ve FCV Plus konsepti bunu başarmak için atılmış adımlardan biri.

Tokyo Motor Show'da tanıtılan FCV Plus, şimdilik sadece bir konsept. Ancak Toyota'nın gelecekte hidrojen kullanımına adanmışlığını gösteriyor. Bu konsept, tüm enerji ihtiyaçları için hidrojen kullanan bir toplum öngörmekte ve bu hedefle tasarlanmış durumda.

FCV Plus, sadece kendi içerisindeki hidrojen tankını kullanarak çalışmakla kalmıyor, daha büyük bir dış tanka da bağlanabiliyor. Bu noktada da arabanız, eviniz, ofisiniz veya istediğiniz yer için bir jeneratöre dönüşebiliyor.

Basın açıklamasında Toyota, bu arabanın tasarımının, gelişmiş bir teknolojiyi ve üst seviye bir çevresel performansı ilettiğini söylüyor. Aracın golf araçlarına yakın boyutları da Toyota'nın sunduğu eşsiz bir paketlemeden kaynaklanıyor. FCV Plus, her tekerleğine gizlenmiş elektrikli motorlara sahip ve bu da tekerlek tabanının, gövdenin aşırı uçlarına genişletilmesine imkan tanımakta. Yakıt hücresi ön tekerleklerin arasında bulunurken, hidrojen tankı arka tekerleklerin arasına yerleştirilmiş. Böylelikle aracın küçük boyutlarına rağmen dört kişinin rahatlıkla sığabileceği bir oturma alanı yaratılmış oluyor.

FCV Plus'ı Toyota'nın şu andaki küçük aracı Yaris ile karşılaştırırsak, hidrojen sisteminin küçük araçları bile göreceli olarak geniş ve rahat bir hale getirebileceğini görüyoruz. FCV Plus, Yaris'ten yaklaşık olarak 2.5cm daha yüksek, 5cm daha geniş ve 15cm daha kısa. Ancak aracın iç kısmı, Yaris'e göre çok daha geniş.

Bu konseptin geliştirilmesi ve pazara sunulması için halen uzun bir zaman gerekmekte. Hidrojen sistemleri şu anda oldukça zayıf ve bu sistemlerin geliştirilmeleri için, bol miktarda yatırım ve destek şart...

Okuyucu Yorumları