Uluslararası Uzay İstasyonu, Crew Dragon ve yanan bir meteor: Hepsi aynı karelerde görüntülendi

Uluslararası Uzay İstasyonu, Crew Dragon ve yanan bir meteoru aynı karede görme ihtimaliniz pek yüksek sayılmaz. Ama bu, asla olmayacağı anlamına da gelmiyor. İşte kanıtı...

Uluslararası Uzay İstasyonu, Crew Dragon ve yanan bir meteor: Hepsi aynı karelerde görüntülendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (UUİ) ziyaret eden ilk tamamen özel mürettebattan oluşan Axiom-1 görevi, 26 Nisan'da bir SpaceX Crew Dragon ile Dünya'ya döndü. Bu dönüş yolculuğu sırasında, meteorları takip eden bir kamera, uzay aracını, UUİ'yi ve yanan bir ateş topunu aynı anda yakalamayı başardı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Operasyonları Twitter hesabı geçtiğimiz günlerde videoyu paylaşarak, "İnanılmaz bir manzara: 26 Nisan'da Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan eve dönmek üzere ayrılırken SpaceX Crew Dragon uzay aracında kozaları içinde dört astronotun yanından geçen bir meteor düşerek, Dünya atmosferinde yanıyor” dedi.

Videoda meteor ateşli bir şekilde sürüklenirken çok net bir şekilde görülebiliyor. UUİ, meteorun üstünde ve sağındaki en parlak hareket eden noktada ve Crew Dragon ise ışık çizgisinin üzerindeki soluk noktada yer alıyor. Bu etkileyici olayı kaydeden kamera, gökyüzüne çevrilmiş bir kamera sistemi kullanarak meteorları izleyen ve belgeleyen bir proje olan AllSky7 ateş topu ağının bir parçası.

Uzay aracı ve UUİ için bu meteor bir tehlike oluşturmuyordu. ESA, ateş topunun uzay aracının yüzlerce kilometre uzağından geçtiğini söyledi.

Video, filmlerdeki gibi çok dramatik bir görüntü çizmiyor ve sadece işlerini yapan üç ışık noktasını gösteriyor. Ancak bu ışıklı benekler büyük bir şeyi temsil ediyor: İnsan uzay uçuşu ve Dünya'nın daha geniş evrenle bağlantısı... Işık noktalarından ikisi, insan yaratıcılığı ve çabası nedeniyle orada. Biriyse, gezegenimizin atmosferinde güzel bir çizgi olarak yolculuğunu sonlandıran, Güneş Sistemimizde uçan bir cisim.