Windows 7'de gizli tehlike!

Hayır; bir güvenlik açığı değil, yararlı bir özellikten bahsedeceğiz. Ama bir o kadar da tehlikeli!

Windows 7'de gizli tehlike!

Yeni teknolojiler ile çok daha güvenli ve istikrarlı olan bu yeni işletim sistemi, kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

Microsoft Windows 7 işletim sisteminin kablosuz bağlantı özellikleri de en son teknolojiyi barındırıyor. Ancak bu en son teknolojinin sunduğu imkanlar, dikkatsizce kullanılırsa ortaya sakıncalı durumlar da çıkabiliyor.

Windows 7'deki bir uygulama bilgisayarın bir WiFi bağlantı noktası olarak görev yapmasını ve bağlantıyı daha uzağa taşımasını mümkün kılıyor. Ancak bu bağlantı noktasının, şirket ağlarına izinsiz giriş için kapı açtığı ortaya çıktı.

Son kullanıcılar için çok yararlı olan, müzik, medya paylaşımının yanı sıra online, multiplayer oyunlar oynarken hayatı kolaylaştıran bu teknoloji, şirket çatısı altında kullanılmaması gereken bir özellik.

Nasıl oluyor?

Nasıl oluyor?
SoftAP: Yazılımsal Acces Point yani erişim noktası demek

AirTight Networks, kablosuz ağlara sızılmasını önleyen bir güvenlik şirketi. SoftAP'ın yeteneklerini inceleyen şirket, Windows 7 kurulu bir cihazın Port Adress Translation ile, tek bir halka açık IP adresinin pek çok LAN cihazı tarafından kullanıldığını aktarıyor.

Böylece Windows 7'nin sanal erişim noktası ile sabit bağlantı kuran cihazların, ana IP adresi arkasında saklı bir şekilde o bilgisayarın bağlandığı ağlara da bağlanabileceği aktarılıyor.

"Wi-Fi'ın P2P özelliğinden daha tehlikeli" diyen AirTight ürün yönetimi başkan yardımcısı Sri Sundarilingam, P2P'da sadece yerel verilerin açığa çıktığını söylüyor. Yani WiFi P2P ile sadece dizüstündeki bilgiler tehlikede, ama SoftAP ile bütün şirket ağı riske giriyor.

Ne yapılmalı?

Ne yapılmalı?
Dikkat!

Bu konuda alınan önlem ise şirket ağlarının korunmasında hava sahasının izinsiz cihazlar için taranmasına AirTight, AirMagnet, Motorola AirDefense gibi ürünler kullanılıyor. Windows 7 SoftAP kullananlar da bu taramalarda işaretleniyor.

Şirket kullanıcıları için korunmanın en kolay yolu ise SoftAP özelliğini kullanmamak oluyor. Aslında şirketlerin teknik uzmanları bu özelliği kapatır ve sistem yöneticisi haklarını kullanıcıya vermezse pek sorun yok.

CHIP Online'ın yorumu:
Elbette bu tür şirketlerin açıklamaları risklere karşı önleyici ve uyarıcı olarak çok önemli. Bazen tehlike açıklanan boyutlarda olmasa da tedbir almaktan kimse zarar görmez.

Bu tür uyarılarda dengeli bir yaklaşım tavsiye ediyoruz; telaşa kapılmayın, belirtilen önlemleri alın ve gelişmeler için bizi takip edin.

Okuyucu Yorumları