Windows 7 uçuşa geçti!

Piyasa payı yüzde 5 görünen Windows 7, oyuncular arasında ne kadar yaygın? İşte inanılmaz cevap!

Windows 7 uçuşa geçti!

Steam, Kasım 2009 tarihli donanım ve yazılım araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Bilgisayar oyunlarının online olarak satın alındığı ve oynandığı dev platform, bilgisayarlara kurulu Steam yazılımı ile oyunları otomatik güncelliyor.

Steam bu araştırmanın açıklamasında, kullanıcıların kullandığı bilgisayar donanımları hakkında bilgi toplandığını belirtiyor. Bu bilgilerin oyun geliştiricileri için çok önemli olduğu da aktarılıyor.

Oyun yapımcılarının yatırımlarını doğru yapmasını ve yaygın kullanılan donanım ve yazılımlar için daha fazla destek sunmasını sağlayan bu araştırmalar aynı zamanda kendi kendini gerçekleştiren kehanet görevi de görüyor. Oyuncular ve geliştiriciler, karşılıklı olarak daha çok desteklenene yöneliyor.

Oyuncuların tercihleri araştırma istatistiklerinde açık bir biçimde ortaya konuluyor.

Windows 7 ve DirectX ne derece yaygın?

Windows 7 ve DirectX ne derece yaygın?
Windows 7 oyuncuların yeni tercihi

Oyuncuların en yaygın kullandığı işletim sistemi Windows XP olmasına karşın, XP ciddi bir düşüşte.

Oyuncuların Windows 7'ye hızla geçtiği, bu istatistiklerde açıkça ortaya konuluyor. Windows 7 büyük bir yükselişle bu kadar kısa sürede Steam oyuncularının yüzde 20'sinden fazlası tarafından tercih edilmiş.

Kullanıcıların sadece Windows 7'ye değil, yeni DirectX sürümlerine geçtiği de görülebiliyor. Steam üzerindeki oyuncuları yüzde 45'inden fazlası DirectX 10 kullanıyor! Bu araştırma bazı yaygın kanıları yıkarak, oyuncuların DirectX 9 ile yetinmediği gösteriyor.

ATI ve Nvidia ekran kartları arasındaki rekabette durumu, Intel ve AMD işlemcilerin yaygınlığını ve çok daha fazlasını bu araştırma bir araya getiriyor.

Detaylı istatistikleri ilerleyen sayfalarda görebilirsiniz...

İşletim sistemi ve DirectX sürümü

İşletim sistemi ve DirectX sürümü
Windows 7 oyuncuların yeni tercihi

Windows 7'nin 64 ve 32 bit sürümleri ayrı ayrı listelenmiş. Bu sayede 64 bit'e geçişin, 32 Bit Windows 7'ye geçişi gölgede bıraktığını görebiliyoruz. Windows 7'nin yaygınlığı, otomatik ekran kartı sürücüsü güncelleme özelliği ile sürücü güncelliğine de etki yapıyor.

Windows 7 oyuncuların yeni tercihi

Oyuncuların büyük bir kısmı DirectX'in yeni sürümlerine geçtiği görülüyor.

Ekran kartı ve işlemci tercihi

Ekran kartı ve işlemci tercihi
Nvidia kartlar ağırlıkta

Nvidia kartların ağırlıkta olduğu görülüyor. Ancak Nvidia piyasaya hızlı bir şekilde yeni ve güçlü ekran kartları sürmezse, DirectX 11'de piyasayı ATI silip süpürebilir.

Nvidia kartlar ağırlıkta

Intel işlemciler AMD işlemcilerden çok daha yaygın durumda. Bu işlemciler içerisinde çift çekirdekli olanlar en büyük yüzdeye sahip.

Detaylar ve çok çekirdekli işlemciler

Detaylar ve çok çekirdekli işlemciler
Detaylı modeller ve sürücüler, tıklayarak büyük resmi görebilirsiniz

Oldukça detaylı bir araştırma. Ortalama RAM miktarının 2 GB olması dikkat çekiyor. En yaygın ekran kartı modelleri ve bunların sahip olduğu bellek miktarlarını da görmek mümkün.

Daha aşağılarda yer alan bir detay ise, oyuncuların çoğunun sabit diskte boş alan bulamamaktan muzdarip olduğunu gösteriyor.

Ortalama bağlantı hızı ise sadece 2Mbit civarında kalıyor.

Detaylı modeller ve sürücüler, tıklayarak büyük resmi görebilirsiniz
Çok çekirdekli işlemcilerin büyük yaygınlık kazandığı görülüyor. Artık trend çift çekirdekli işlemcilerden, dört çekirdekli işlemcilere kaymış durumda.

Okuyucu Yorumları