Windows'u bırak, Nova'ya bak...

Windows'u güvenlik tehdidi olarak gördüler, kendi ulusal işletim sistemleri için kolları sıvadılar.

Windows'a karşı Nova!

Uzun yıllardır her açıdan ABD'ye kafa tutan Küba, bu kez de kendi işletim sistemini geliştirerek kendini güven altına almaya çalışıyor.

Küba yönetimi, geçtiğimiz günlerde Nova ismini verdiği yeni Linux varyantını Havana bilgisayar konferansında kamuoyuna duyurdu. Nova'nın geliştirilmesinin bir numaralı sebebi ise herkesin tahmin edeceği üzere Amerikan yazılım şirketi Microsoft'un Windows yazılımlarının Küba yönetimince bir tehdit unsuru olarak görülmesi. Amerikan ajanlarının Microsoft'un bir takım kodlarına erişim hakkına sahip olduğunu düşünen Küba yönetimi, Nova ile bu problemi ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Aslında Küba'nın Nova'da karar kılmasının tek nedeni Amerikan ajanları değil. Uzun bir süredir bu küçük ada ülkesine ambargo uygulayan ABD'den gelecek yasal Microsoft yazılımlarının önü de bu ambargo nedeniyle tıkalı durumda ve bugüne kadar Microsoft yazılımlarının ülkeye girmesi çok zor şartlarda sağlanabiliyordu.

Küba Üniversitesi'nde görevini sürdüren Hector Rodriguez, bu konuda yaptığı açıklamasında Küba'da bulunan bilgisayarların yaklaşık %20'sinin Linux işletim sistemini kullandığını belirterek Linux kullanımının günden güne hızla arttığını ifade etti. Nova ile birlikte 5 sene içerisinde Linux kullanımının ülke çapında %50'yi aşacağını da belirten Rodriguez, Nova'nın tamamen Küba yapımı bir işletim sistemi olduğuna vurgu yaptı.

Okuyucu Yorumları