Yeni diskte eski Windows

Daha büyük bir sabit diske geçmek ve varolan Windows kurulumunuzu da korumak istiyorsunuz, ancak Norton Ghost veya benzeri bir ürün ile kopyaladığınız sabit disk içeriği çalışmayı reddediyor.

Yeni diskte eski Windows

Windows 2000’e kadar sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilen bu işlem için XP’de sistem partisyonunun kopyalanması şart. XP, kendi içerisinde DOS sürücü isimleri yerine, tanımlama numaraları (ID) ile çalışır ve bunları sürücü harflerine atar. Bu, yeni takılan sabit disk için de geçerlidir. Örneğin, sistem partisyonunu yeni diske kopyalarsak, yeni bir açılış sürücüsü olarak bağlanır ve eskisini kaldıracağı için de Windows’un açılmaz. Çünkü kopyalanan Kayıt Defteri’ndeki kayıtlar hala “C:” sürücüsünü göstermektedir. Kopyalanan işletim sistemi sadece eski sabit disk takılıysa açılabilir. Bu sorunu çözmek için Kayıt Defteri’ndeki sabit disk ID’leri ile sürücü harfi atamalarını değiştirmelisiniz.

Bunun için her iki sabit diskin de takılı ve yeni diskin sistem sürücüsü olarak, yani ilk IDE portunda Master şeklinde bağlı olması şart. Şimdi kopyalamış olduğunuz Windows’u kullanarak sistemi başlatın, Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın ve buradaki “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices” anahtarına geçin. Burada, ID’ler ile sürücü harfleri arasındaki atamalar bulunur. Sabit diskler için bu tanımlamaların her biri 12 byte uzunluğundadır. Diğer sürücülerde ise genellikle tanımlama olarak ID kullanılır. Örneğin, “IDE#Cd Rom”.

Şimdi “\DosDevices\C:” ve Windows tarafından en son atanan, işletim sisteminin kopyalanacağı sabit diski takip eden ID’leri not edin.

Şimdi sabit disklerin ID’lerini değiştirin. Bunun için “\DosDevices\C:” kaydına çift tıklayın ve kaydı silin. Ardından yeni sabit diskin onaltılık biçimdeki tanımlamasını girin. Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın. Yeni sürücüye ait kayda çift tıklayın ve buradaki karakter katarını biraz önce sildiğiniz “\Dos- Devices\C:” kaydının değeri ile değiştirin, Tamam düğmesine tıklayın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni kapatın ve eski diski bilgisayarınızdan sökün. XP artık doğru sürücü harfleri ile çalışacak ve eski sistem sabit diski olmadan da açılabilecek.

! Dikkat: Kayıt Defteri içerisinde “Mounted- Devices1” formunda başka bir anahtar daha olup olmadığını kontrol edin. Eğer bulunursa yukarıdaki gibi değiştirin. Windows, değişiklikleri eski sistem sabit diskine yazmayacaktır.

Okuyucu Yorumları