Yeryüzünde çok sayıda derin çatlaklar oluşmaya başladığı ortaya çıktı

Pek çok ABD bölgesinde yeryüzünde dev çatlaklar oluşmaya başladı. İşin kötüsü bu devasa çatlaklar doğal oluşumlar değil ve suçlusu doğrudan biz insanlarız gibi görünüyor.

Yeryüzünde dev çatlaklar açılıyor ve bunun suçlusu doğrudan biziz

ABD’nin güneybatısı boyunca, yer yüzeyinde dev çatlaklar ortaya çıkıyor. Yalnızca Arizona’nın güney merkezinde, bu çatlakların 272 kilometrelik kısmı haritalandı. Ayrıca bu çatlaklar Utah, Kaliforniya ve Teksas’ta da görülüyor.

Arizona Jeoloji Araştırması’ndan Joseph Cook’un Insider’a söylediğine göre bu çatlaklar doğal oluşumlar değil ve bunların oluşmasına bizler neden olduk. Zeminin yer değiştirdiği çöküntü, genellikle insanların suyu yerden çıkarmaya çalışmasının sonucu, bu da suyun sıkışmasına ve kararsız hale gelmesine neden oluyor.

ABD Jeoloji Araştırması web sitesinde “ABD’de bilinen arazi çökmelerinin yüzde 80’inden fazlası yeraltı suyu kullanımının bir sonucudur ve arazi ve su kullanımı uygulamalarımızın sıklıkla gözden kaçırılan çevresel bir sonucudur. Arazi gelişiminin artması, mevcut arazi çökmesi sorunlarını şiddetlendirme ve yenilerini başlatma tehdidinde bulunuyor” deniyor.

Çatlaklar, daha yumuşak zeminin çöktüğü ancak yakınındaki zeminin çökmediği yerlerde ortaya çıkıyor. Bunlar da aynı obruklar gibi oldukça hızlı bir şekilde açılabilirler.

Dolduğundan daha hızlı boşaltıyoruz

Kısa bir süre önce New York Times’ın yeraltı suyu kullanımına ilişkin araştırması ve bu çatlakların ortaya çıkması, yeraltı suyunun doğal olarak dolduğundan daha hızlı tükendiğini göstererek önemli bir soruna dikkat çekiyor. Charles County Maryland’in planlama ve büyüme yönetiminden sorumlu direktör yardımcısı Jason Groth, New York Times’a “Yerden çıkardığımız suyun çoğu binlerce yıllık. Pazartesi günü yağan yağmur cumartesi günü yeraltı sularını doldurmuyor” dedi.

Groth, on yıl içerisinde ilçenin suyunun tükenebileceğine inanıyor. Artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle toplanılan yeraltı suyu miktarı, örneğin tarım gibi alanlarda yağmur suyu kaybını telafi edebilir, ancak bu sadece geçici bir çözüm olabilir.

Tulsa Üniversitesi’nden hukuk profesörü ve su uzmanı Warigia Bowman ise, New York Times’a “objektif açıdan bakıldığında bu bir kriz. ABD’nin bazı kısımlarında içme suyu tükenecek” dedi.