Asus ROG Strix XG32VQR İnceleme

2K, 144Hz, FreeSync 2 ve HDR destekli bir oyun monitörü olan ROG Strix XG32VQR monitörü inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Performans
  • 144Hz panel / FreeSync 2
  • DisplayHDR 400 desteği
  • Kavisli ekran
  • Ergonomik tasarım
  • RGB aydınlatma
  • Hoparlör yok

Asus ROG Strix XG32VQR monitör incelemesi ile karşınızdayız. Asus'un son piyasaya sürdüğü oyuncu monitörleri fazlasıyla önemli modellerden oluşuyor. Daha önce de çok sayıda modelini inceledik ancak en son kullandığımız ROG Strix XG32VQ modeli pek çok yanıyla beğenimizi fazlasıyla kazanmıştı. Bu kez masamızdaki monitör ise, Asus'un yine aynı aileden bir başka modeli oluyor.

Asus ROG Strix XG32VQR Karşılaştırma

Bir önceki modelle benzer özelliklere sahip, ancak birtakım önemli farklılıklar da içeren bir diğer modeli ROG Strix XG32VQR elimizde bu kez. Aslında şöyle ki, Asus, daha önce incelediğimiz ROG Strix XG32VQ modelini, bu model ile revize ederek piyasaya sürmüş de diyebiliriz.

Zira selef modeli şu an piyasada bulmanız pek güç ki, bu model varken aslında ona da gerek yok demek mümkün. Zira bu model, getirdiği yeni özelliklerle beraber daha çekici olmayı başarıyor. Peki, nedir bunlar? Şimdi monitöre yakından bakalım.

Asus ROG Strix XG32VQR Tasarımı Nasıl?

Asus ROG Strix XG32VQR Tasarımı Nasıl?

Asus ROG Strix XG32VQR, tasarımıyla yine bir önceki modelle aynı temeli paylaşıyor. Yine kaslı, kallavi bir gövdeyle masada güzel bir yer bulan monitör, 1800R kavisli ekranıyla oyunculara özel bir model. Arka gövdesiyle yine dolgun kavisli bir tasarımı benimseyen monitör, sağlam standıyla da masa üzerinde fazlasıyla dengeli duruyor.

Standın altında ışıklı ROG logolu kapağı ile masaya imzasını bırakan Asus, arkada da daire biçimli RGB alanıyla dikkat çekici bir görsellik üretiyor. Aura Sync yazılımı ile bu alanı farklı renklerle boyamanız elbette mümkün.

Öte yandan bu modelde de geniş ergonomik özellikler görüyoruz. Yine ekranı sağa ve sola 50 derece açıyla çevirebiliyor, yüksek ayarını 100 mm'ye kadar yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine ekranı öne ve arkaya 20 ila 5 derece arasında eğmeniz mümkün. Bu da monitörün daha fazla fonksiyonel kullanılabilmesini sağlıyor elbette.

Monitörün bağlantıları da arka yüzde yer alan bir kapak altında tutuluyor. Bu kapağın hemen altında HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 ve mini Displayport bulunuyor. Ayrıca bağlantılar arasında kulaklık girişinin yanı sıra çift USB 3.0 portu bulunduğunu da söyleyelim. Monitörde hoparlör ise bulunmuyor.

Ekranın sağ arka kısmında ise kullanımı oldukça kolay menü tuşları yer alıyor. 5 yönlü dolaşım sağlayabileceğiniz joystick üzerinden rahatlıkla menüler arasında dolaşabiliyorsunuz.

Asus ROG Strix XG32VQR Özellikleri Neler?

Asus ROG Strix XG32VQR Özellikleri Neler?

ROG Strix XG32VQR, 31.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Böylece geniş bir görüntü sunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan 1800R kavisli hatlarıyla ise, karşınıza aldığınızda dalıp gitmenize sebep oluyor doğrusu. Ekranın sağladığı görüntü ile içine çekmesi, monitörün görsellik anlamında en can alıcı noktalarından birini oluşturduğunu söylemek lazım. Elbette ekran kenar çerçevelerinin ince tutulmuş olmasının da bunda büyük rol oynadığının altını çizmek lazım.

144 Hz panel kullanan monitör, FreeSync 2 desteği ile akıcı bir oyun deneyimi sağlarken, monitörün görüntü anlamında en önemli noktalarından bir diğerini de HDR desteği oluşturuyor. DisplayHDR 400 desteğinin bulunması bu model için önemli bir özellik. Böylece görüntü performansı oyunlar kadar genel kullanımda da fazlasıyla beğeni kazanacak türden oluyor.

Asus ROG Strix XG32VQR Performansı Nasıl?

Asus ROG Strix XG32VQR Performansı Nasıl?

Ekranın teknik detaylarında yatanlar arasında yine 450 nit parlaklık dikkati çekiyor. Ancak her ne kadar parlaklık değeri derecelendirme olarak 450 nit olsa da, monitöre yaptığımız testlerde, 510 nit civarında bir parlaklık seviyesine ulaştığımızı da söyleyelim. Bu arada bunun yanı sıra kontrast seviyesi de güven verici derecede yüksek. 3000:1 kontrast oranı sağlayan monitörde öte yandan 4 ms tepki süresi yer alırken, ekranın çözünürlüğünün de 2560x1440 piksel olduğunu söyleyelim. Yani bu monitör 4K değil, 2K oyun severler için uygun bir model olacak.

Ekran paneliyle mat malzemeden oluşan ROG Strix XG32VQR, böylece yansımaları da minimumda tutuyor. Öte yanan ekrana ilişkin 4 farklı kademede düşük mavi ışık modunun yer aldığından, renk sıcaklığı seçiminin 4 mod şeklinde bulunduğundan ve GameVisual kısmı ile 8 mod şeklinde hazır görüntü ayarlarının bulunduğundan da bahsedelim.

CHIP Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i9-9900K
İşlemci Fanı: Dark AquaForce W240 Water Cooling
Anakart: Asus Prime Z390-A
Bellek: HyperX Predator DDR4 RGB 3200 MHz 2x8 GB
Depolama: XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1 TB
Depolama: HyperX Fury RGB SSD 240 GB
Ekran Kartı: Asus ROG Strix Radeon RX 5500XT O8G Gaming
Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 750W Modular PSU
Monitör: Asus ROG Strix XG32VQR
Kasa: XPG INVADER
Klavye: Asus ROG Claymore Core
Mouse: Asus ROG Gladius II
Kulaklık: Asus ROG Delta

Biz bu monitörü kullanırken ana test sistemimizde elbette monitörü değerlendirmek için çok sayıda oyun oynama fırsatı da bulduk. Hatta bu süre içinde Asus'un RX 5500XT ekran kartını da değerlendirdik. Gears 5, Division 2, Total War Three Kingdoms ve Control oyunlarında gayet keyif verici bir görsellik sağladığımız monitörde, oyun performansı konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Dediğimiz gibi farklı oyun türleri için GameVisual kısmında farklı ön ayarlar yer alıyor. Elbette kendi ayarlarınızı da yine yapılandırabilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Asus ROG Strix XG32VQR, şu an 2K çözünürlüğünde bir oyuncu monitörü arayanlar için harika bir seçenek oluyor. Kavisli hatları bir yana ergonomik tasarımı, 144Hz tazeleme hızı, FreeSync 2 ve DisplayHDR 400 desteği ile rahatlıkla tercih edilebilecek bir model olmuş.

Asus ROG Strix XG32VQR Fiyatı Ne Kadar?

Monitör, fiyatıyla da gayet rekabetçi bir model oluyor. Şu an Asus ROG Strix XG32VQR modelini piyasada 3799 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu anlamda fiyat/performans olarak da bu modeli örnek olarak rahatlıkla gösterebiliriz.

Kimler Almalı

2K çözünürlüğünde 144Hz panel, kavisli ekran, FreeSync 2 ve HDR destekli bir monitör arıyorsanız Asus ROG Strix XG32VQR beğeneceğiniz bir model olacak.

Alternatifleri

Asus ROG Strix XG32VQR'a alternatif olarak BenQ Zowie XL2740 modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG Strix XG32VQR
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
92
Mini DisplayPort 1.2 Var
HDMI 2.0 Var
USB 3.0 2 adet
Ekran31.5 inç
Çözünürlük2560x1440 piksel
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelVA
Tepki Süresi4 ms
Parlaklık450 kandela
Kontrast (Tipik)3000:!
Görüş Açısı178
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
KulaklıkVar
HoparlörYok
Boyutlar713 x 490 x 299 mm
Ağırlık9.6 kg.
Okuyucu Yorumları