Gear VR ile sanal dünyaya daldık!

Bu incelememizde Samsung Gear VR ile hep beraber sanal gerçeklik dünyasına dalıyoruz.

CHIP Online Notu 81
  • Mobil
  • Hafif
  • Uygun VR kalitesi
  • Etkileyici oyunlar var
  • Eğlenceli
  • Bazı kullanıcılarda uzun kullanımlarda baş ağrısı yaratabilir
  • Yüze uyguladığı baskı
  • Sadece belli başlı Samsung telefonlarla uyumlu

Son dönemde sanal gerçeklik bir hayli popüler. Bunun sebebi kuşkusuz, uzun zamandır proje olarak geliştirilmesi süren sanal gerçeklik gözlüklerinin, birer birer tüketici sürümlerinin piyasaya sunulması. Oculus Rift'in dağıtılmaya başlaması, HTC Vive'ın yarattığı heyecan ve elbette son olarak PlayStation VR'ın da tanıtılmasıyla birlikte iyice kızışmaya başlayan sanal gerçeklik teknolojileri, öte yandan Microsoft çatısı altında da HoloLens ile farklı bir kulvara doğru yol alıyor. Bahsettiğimiz ürünlerden hepsinin ortak noktası kuşkusuz bizleri sanal gerçeklik dünyasına götürmesi. Bunlardan eğer HoloLens'i tenzih edecek olursak, yine hepsinin bir diğer ortak noktası ise kablolarla bir şekilde bağlı olmamız. Bunu aşan bir ürünse, bugünkü inceleme konumuz Samsung Gear VR.

Artık bugünün teknolojisi

Artık bugünün teknolojisi

Sanal gerçeklik, son yılların en çok konuşulan teknolojileri arasında başı çekiyor. Teknoloji devleri, bilim kurgu filmlerinden fırlamış projelerini birer birer hayata geçirmeye başladılar. Bu ataklarla beraber önceleri "geleceğin teknolojisi" olarak nitelendirdiğimiz sanal gerçeklik, artık bugünün teknolojisi halini aldı. Önemli örnekleri az önce saydık. Öte yandan fiyat/performans olarak herkesin rahatlıkla edinebileceği modeller de yok değil. Tıpkı bugün inceleyeceğimiz Samsung Gear VR gibi.

Samsung'un Oculus ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında geliştirilen Gear VR, bilindiği gibi 2015'ten bu yana hayatımızda mevcut. Fakat içeriğin artmasıyla beraber dünyada olduğu gibi, ülkemizde de yeni yeni kullanımını yaygınlaştırıyor. Benzer yapıda tasarlanan ve uygun fiyatıyla dikkat çeken Google'ın Cardboard hamlesini, daha profesyonel bir tasarımla elden geçiren, amiral gemisi akıllı telefonlarıyla uyumlu hale getiren Samsung, Gear VR'la ayrıca HTC Vive, PlayStation VR ve Oculus Rift'ten farklı olarak tamamen kablosuz bir deneyim sunuyor. Gear VR, cep telefonuyla çalıştığı için tamamen mobil yapıda. Bu, cihazın en önemli artısı.

Ülkemizde 340 TL civarında bir fiyatla satın alınabilecek olan Gear VR, elbette beraberinde Samsung cep telefonu sahibi olmanızı da gerektiriyor. Her modelle de uyumlu olmayan Gear VR, Samsung'un amiral gemisi cep telefonlarıyla uyumlu. Tam liste verecek olursak, elimizdeki Gear VR'ı; Galaxy S7, Galaxy S7 edge, Galaxy Note 5, S6 edge+, S6 ve S6 edge ile çalıştırabileceğinizin bilgisini de verelim.

Tasarım detayları

Tasarım detayları

Sunduğu sanal dünyadan ve etkilerinden az sonra bahsedeceğiz, ancak önce Gear VR'ı tasarımıyla tanımak lazım.

Gear VR'ın ön yüzündeki kapağın altındaki bölüme ilgili Samsung Galaxy telefonu takıyorsunuz. Biz elimizdeki Galaxy S7 edge ile deneme fırsatı bulduk. Telefonu, Gear VR üzerindeki microUSB konnektörüne bağlayarak takıyorsunuz. Yuvaya yerleştirdiğinizde de klipsler kapanıyor ve telefon sabitleniyor. İsterseniz Gear VR'ın kapağını kapatabilir veya açık şekilde de kullanabilirsiniz.

Gear VR'ın üst kenarında bir çark bulunuyor. Bu çark, Gear VR'ın merceklerini ayarlıyor. Gözlük gözünüzdeyken merceklerin netlik ayarını bu çark vasıtasıyla yapıyorsunuz.

Sağ kenara baktığımızdaysa, burada dokunmatik bir yüzeyin yer aldığını görüyoruz. Gear VR içindeki sanal dünyada yolunuzu bu dokunmatik yüzeyle buluyorsunuz diyebiliriz. Özellikle sanal mağazada dolaşırken ve bazı oyun ile uygulamalarda ihtiyacınız olacak olan bu dokunmatik yüzey, ortasındaysa onaylama butonu bulunduruyor. Bu alanın üstündeki tuş da geri fonksiyonu sağlıyor.

Gear VR gözünüze takılıyken sesi kısıp açmak için de yine dokunmatik yüzeyin hemen önündeki butonları kullanabiliyorsunuz. Tüm bu tuşlar çok karışık gibi görünse de, kısa bir süre içinde alışacağınızı söyleyebiliriz.

Son olarak Gear VR'ın altında da bir microUSB yuvasının yer aldığını ve bu yolla, telefonunuz Gear VR'a bağlıyken şarj edebilmenizin mümkün olduğunu söyleyelim. Yani şarjınız azalsa da, sanal gerçeklikten kopmanıza gerek yok.

Peki, kulaklık girişi yok mu? Gear VR üzerinde kulaklığa yer yok, fakat telefonunuzun kulaklık girişinin bulunduğu yer için bir boşluk düşünülmüş. Kulak içi kulaklıklarınızı bu yolla bağlayabiliyorsunuz. Ancak elbette kulaksız da kullanmanız mümkün. Sesi kulaksız da duyabiliyorsunuz.

Gear VR nasıl kullanılıyor?

Gear VR nasıl kullanılıyor?

Gear VR, çok kolay şekilde kullanılıyor ve alışma süreci fazlasıyla kısa. Öncelikle telefonu Gear VR'a ilk bağladığınızda hemen Samsung Gear VR uygulaması telefonunuza yükleniyor. Elbette bunun için internete bağlı olmanız gerekiyor. Gear VR Oculus yazılımı yüklendikten sonra artık Gear VR'ı kullanmaya hazırsınız. Zira Gear VR'da yapacağınız hemen her şeyi bu yazılım üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

Gözlüğü gözünüze taktığınızda önünüze gelen bu arabirim üzerinde, uygulama mağazasını ve kütüphanenizi görebiliyorsunuz. Burada baş hareketlerinizle seçmek istediğiniz menünün üzerine gelip, dokunmatik yüzeyin ortasındaki komut tuşuna basıp seçerek ilerlemeniz mümkün. Oyun ve uygulamalarda da çoğu zaman bu kombinasyonu kullanıyorsunuz zaten.

Sanal mağazada çok sayıda indirebileceğiniz seçenek bulunuyor. Bunlar arasında ücretli olduğu kadar ücretsiz içerikleri de bulmak mümkün. İndirdiğiniz her bir uygulamaya, daha sonra kütüphane yoluyla ulaşabiliyorsunuz.

Oyunların yanı sıra 360 derecelik fotoğraf ve videoları da görüntüleyebildiğiniz Gear VR'da, ayrıca Google StreeView VR üzerinden Dünya'yı sanal ortamda dolaşmak da mümkün. Yine bunun yanı sıra sanal sinema salonu uygulaması yoluyla, cep telefonunuzdaki videoları, sanal bir sinema salonunda, adeta sinema salonunu kapatmışçasına izlemeniz mümkün ki, bu uygulamanın fazlasıyla başarılı bir deneyim sunduğunu söyleyelim.

Gear VR, kontrolü microUSB konnektörü yoluyla yaptığı için, telefonu gözlüğe taktığınızda başka bir uygulama açmanız normal yollarla mümkün değil. Tüm uygulamaları kendi ekosistemi içinde tutuyor. Android için uygun 360 derecelik sanal bir videonuz varsa, bunu Oculus kütüphanesinde görüntülemeniz normal yollarla zor. Fakat YouTube üzerine yükleyip, oradan Gear VR'da görüntüleyebilirsiniz elbette... Öte yandan Gear VR için kendiniz görüntü üretmek istiyorsanız, Samsung'un Gear 360 kamera çözümü sunduğunu da söyleyelim.

Sanal deneyim

Sanal deneyim

Gear VR, sunduğu deneyimle gerçekten de fazlasıyla eğlenceli bir cihaz. Galaxy S7 lansmanından bu yana deneyimlediğimiz sanal gerçeklik gözlüğü, tanıtıldığı ilk zamanlarda olmasa da artık geniş bir içerik sahibi. İncelediğimiz süre boyunca çok sayıda oyun oynama fırsatı bulduğumuz, video ve fotoğrafları deneyimlediğimiz ve az önce de söylediğimiz gibi sanal sinema salonunda film izlediğimiz Gear VR'ın, tüm bunlar neticesinde kısa sürede alışkanlık yaratabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Deneyimlediğimiz uygulamalar arasında başı, tüm ofis arkadaşlarımızın beğendiği Jurassic Park'ın çektiğini söyleyelim. İlk defa sanal dünyaya adım atanlar için fazlasıyla gerçekçi bulunan bu uygulama gibi daha pek çok seçenek bulunuyor. Bunun gibi başınızı sağa sola çevirerek çevrenizdeki sanal dünyayı izleyebildiğiniz daha çok sayıda uygulama mevcut. Birkaçını saymamız gerekirse; Battle for Avengers, Invasion, Colosse, Sisters, Tarraco VR gibi ücretsiz seçenekler bulunuyor. Bunlara çok sayıda ücretli içeriği de ilave edebiliriz.

Oyunlara gelecek olursak, denediğimiz oyunlar arasında Cosmos Warfare, Bait, Shooting Showdown 2, Smash Hit ve ünlü mobil oyun Temple Run'ın sanal sürümünün olduğunu söyleyebiliriz. GunJack, Escape Room VR, Deer Hunter VR ve daha düzinelerce ücretli oyunla beraber içerik bir hayli zengin. Minecraft'ın ve beraberinde yüzlerce oyunun Gear VR'a geleceğini de buradan söyleyelim.

Performans

Performans

Gear VR'ın görüntü kalitesi sınıfı için gayet başarılı. Elbette dikkatli bakarsanız pikselleri görmeniz mümkün olabiliyor. Fakat görüntü performansında kuşkusuz en önemli nokta içerik. Görüntünün adeta çamur gibi olduğu YouTube videolarını da bulabilir veya özel hazırlanmış içeriklerle sanal deneyimi iyi şekilde tecrübe edebilirsiniz. Elbette görüntü performansı konusunda Gear VR'dan bir Oculus Rift veya HTC Vive performansı beklememek gerek. Zira neticesinde baktığınız şey bir cep telefonu...

Bu bağlamda performansını beğendiğimizi söyleyebiliriz. Peki, Gear VR rahatsız edici olabiliyor mu? Bu elbette kişiden kişiye değişecek bir nokta. Ancak önce ergonomik yönüyle ele alacak olursak, yüzünüze sabitlenen Gear VR, kuşkusuz bir süre sonra yüzünüze yaptığı baskıdan dolayı rahatsız edici olabiliyor. Uzun kullanım sonrası yastıkların ve burun bandının yüzünüze iz yaptığını da söylemek gerek.

Olası bir baş ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlardan bahsedecek olursak, bazı çok hareketli oyunlarda bunu yaşamanızın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Smash Hit ve Temple Run VR gibi farklı eksenlere çok hızlı hareketleri olan oyunlarda bunu yaşamanız mümkün. Daha stabil ve sakin oyun ve uygulamalarda ise uzun seanslar sonrası belki... Az önce de dediğimiz gibi, bu kişiden kişiye göre değişecek bir muamma. O nedenle Gear VR'ı satın almadan önce mutlaka denemenizi öneriyoruz.

İncelememizi noktalamadan önce merak edenler için Gear VR'ı Bluetooth yoluyla bir gamepad'e bağlamanın mümkün olduğunu da söyleyelim. Biz incelememiz süresince bazı oyunları PlayStation 4 gamepad'iyle oynadık.

Son olarak, iyi bir VR deneyimi için mercekleri her zaman temiz tutmanızı öneriyoruz.

Özetle

Gear VR, sanal gerçeklik dünyaya adım atmak isteyen ve uyumlu Samsung cep telefonu sahipleri için gayet eğlenceli bir cihaz. İçerik bakımından şu an iyi durumda olan ve her geçen gün daha fazla seçeneğe sahip olacak olan Gear VR, fiyatıyla da makul ölçüde.

Kimler Almalı

Sanal dünyaya adım atmak isteyen ve en önemlisi bunu mobil platformda yapmak isteyen uyumlu Samsung cep telefonu sahipleri Gear VR'ı edinmek isteyebilirler.

Alternatifleri

Google Cardboard, Samsung Gear VR için daha ucuz yollu bir alternatif olarak önerilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Gear VR
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
81
Renk Buz Beyazı
Sensörler İvmeölçer, Gyro Sensör, Yakınlık Sensörü
Uyumlu Telefonlar S7, S7 edge, Note 5, S6 edge+, S6 ve S6 edge
Bağlantılar microUSB 2.0
Boyutlar 92 x 201 x 116 mm
Ağırlık 318 gr.
Okuyucu Yorumları