En iyi suç filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

IMDb puanı en yüksek suç filmlerini arıyorsanız doğru yerdesiniz! Son zamanlarda en çok izlenen ve görsel efektlerinden senaryosuna kadar ekrandan gözünüzü ayıramayacağınız suç temalı filmleri listeledik. İşte çok iyi 50 suç filmi önerisi...

En iyi suç filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Günlük yaşamın sıkıcı anlarından kaçmak için sığınılan adrenalin dolu anları bizlere sunan suç filmleri, birbirinden farklı temalarıyla izleyiciyi ekrana kilitliyor. Birçok suç temasını geniş bir zamanda ele alan bu film türü, özellikle farklı dünyaları keşfetmek isteyenler için ideal bir seyir keyfi sunuyor.

Scarface'den Baba'ya, Seven'dan Olağan Şüpheliler'e kadar hem zihninizi hem de ruhunuzu doyuracak birbirinden farklı suç filmlerini bu listede bulabilirsiniz. En iyi suç filmleri listesiyle "hangisini izlemeliyim" sorunun cevabını bulmak yalnızca birkaç dakika olacak. İşte seyretmeye doyamacağınız o filmler…

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri, en iyi 50 tarihi film, en iyi 50 müzikal film ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Son Darbe (1956) IMDb: 8 Metacritic: 91

son darbe

Son Darbe yönetmenliği ve senaristliğini Stanley Kubrick’in yaptığı 1956 yılında vizyona girmiş Amerikan yapımı bir kara mizah filmidir. Film Lionel White’ın Clean Break romanından esinlenilerek yapılmıştır. Filmin oyuncu kadrosu arasında Sterling Hayden, Coleen Gri, Vince Edwards, Jay C. Flippen, Marie Windsor ve Ted de Corsia gibi isimler bulunurken filmin müzikleri ise Gerald Fried’a aittir. Konu itibariyle çete kurup soygun yapmaya çalışan eski bir mahkumun maceralarını anlatır. Gerçekleşen başarılı bir soygunun ardından gelen trajikomik olaylar izleyici güldürürken bir yandan da düşündürüyor. Hikaye, oyunculuklar , filmin jenerik müziği birbiriyle bütünleşiyor ve bu Stanley Kubrick tarafından seyirciye o kadar iyi yansıtılıyor ki film hem eleştirmenler hem de izleyici tarafından tam not alıyor.

49. Sonsuz Ölüm (1969) IMDb: 8 Metacritic: 66

Sonsuz Ölüm (1969

Sonsuz Ölüm yönetmenliğini George Roy Hill’in yapımcılığını John Freeman’ın , , senaristliğini ise William Goldman’in yaptığı 1969 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir western macera filmidir. Filmin oyuncu kadrosu arasında Paul Newman, Robert Redford ve Katherine Ross gibi isimler yer alırken filmin müziklerini ise Burt Bacharach yapmıştır. Konu itibariyle tarihte gerçekten yaşamış olan bir soyguncu olan Butch Cassidy ve ortağı Sundance Kid’in 20.yy başlarında Bolivya topraklarında yaşadıkları anlatılmaktadır. Film başta 4 tane Oscar olmak üzere BAFTA. Altın Küre ve daha çeşitli yarışmalarda ve çeşitli dallarda 17 ödül daha kazanmıştır. Sonsuz Ölüm ayrıca ABD Ulusal Film Arşivi’nde yerini koruyarak muhafaza edilmektedir.

48. Kusursuz Mavi (1997) IMDb: 8 Metacritic: 67

Kusursuz Mavi (1997)

Kusursuz Mavi yönetmenliğini Satoshi Kon’un , yapımcılığını Nitomi Nakagaki’nin, senaristliğini ise Sadayuki Murai’nin yaptığı 1997 vizyona girmiş Japon yapımı bir animasyon ve psikolojik gerilim filmidir. Konu itibariyle ilk başlarda bir müzik grubunun üyesi olan ve tanımadığı biri tarafından tehdit edildikten sonra grupla tüm bağını koparan bir kadın anlatılmaktadır. Film gerek müzikleriyle gerekse senaryosu ile ön plana çıkan filmler arasında yer almıştır.

47. Kirli İşler (2002) IMDb: 8 Metacritic: 75

kirli isler

Kirli İşler yönetmenliğini Andrew Lau ve Alan Mak’ın birlikte yaptığı 2002 yılında vizyona girmiş Hong Kong yapımı bir aksiyon gerilim filmidir. Filmin başrol oyuncuları arasında Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong, Eric Tsang,Sammi Cheng ve Kelly Chen gibi isimler yer almaktadır. Konu itibariyle bir Triad’a sızan bir polis memurunu ve ajanlık yapan başka bir polis memurunu anlatmaktadır. Bu filmi Kirli İşler 2 ve Kirli İşler 3 serileri takip eder. Film 76. Akademi Ödüllerinde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Ardından Martin Scorsese 2006 yılında filmi The Departed ismiyle tekrar çekmiştir ve En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü’nü kazanmıştır.

46. Günah Şehri (2005) IMDb: 8 Metacritic: 74

gunah sehri

Günah Şehri yönetmenliğini ve senaristliğini Robert Rodriguez ve Frank Miller’ın birlikte yaptığı 2005 yılında vizyona girmiş bir Amerikan yapımı suç aksiyon filmidir. Konu itibariyle ABD’de hayali bir şehirde yaşananları anlatan filmin konuk yönetmeni ise usta isim Quentin Tarantino’dur. Bir Hollywood filmi olan Günah Şehri, Sin City adlı çizgi romandan uyarlanmıştır. Sin City, yozlaşmış polislerin ve çekici kadınların olduğu ve bunların intikam istediği bir şehirdir. Marv karakteri de sevgilisinin intikamını almak için işe koyulur.

45. Özel Tim 2 (2010) IMDb: 8 Metacritic: 71

Özel Tim 2 (2010)

Özel Tim 2 yönetmenliğini Jose Padilha’nın ,senaristliğini ise Jose Padilha ve Rodrigo Pimentel’in yaptığı 2010 yılında vizyona girmiş bir Brezilya yapımı suç aksiyon filmidir. Filmin başrol oyuncuları arasında Wagner Moura, Caio Junqerio ve Andre Ramiro gibi isimler yer almaktadır. Konu itibariyle Latin Amerika’da geçen film, papalığın fazlasıyla rağbet gördüğü bu yere gelecek olan dini liderin güvenliği için şehirdeki birtakım uyuşturucu tacirlerinin yakalanmasını anlatmaktadır. Filmin konusu sosyolog Luiz Eduardo Soares ile Andre Batista ve Rodrigo Pimentel’in birlikte kaleme aldığı Elite da Tropa adlı romandan esinlenilmiştir. Film yaklaşık 63 milyon doların üzerinde bir hasılat yaparak hem Latin Amerika’da hem de dünyada büyük bir başarı elde etmiştir.

44. Zootropolis: Hayvanlar Şehri (2016) IMDb: 8 Metacritic: 78

Zootropolis: Hayvanlar Şehri (2016)

Zootropolis: Hayvanlar Şehri yönetmenliğini Bryan Howard ve Rich Moore’un ,yapımcılığını Clark Spencer’ın , senaristliğini ise Jared Bush ve Phil Johnston’un yaptığı 2016 yılında vizyona girmiş bir Amerikan animasyon macera filmidir. Filmdeki karakterleri seslendirenler pek çok ünlü isim bulunuyor. Konu itibariyle polis olma hayalleri kuran bir tavşanın hayallerinin peşinden gitmesini anlatmaktadır. Başarısıyla pek çok ödüle aday gösterilen film Oscar, Altın Küre ve BAFTA başta olmak üzere çeşitli dallarda çeşitli ödülleri hanesine yazdırmıştır.

43. Rıhtımlar Üstünde (1954) IMDb: 8.1 Metacritic: 91

Rıhtımlar Üstünde (1954

Rıhtımlar Üstünde yönetmenliğini Elia Kazan’ın, yapımcılığını Sam Spielberg’in , senaristliğini ise Budd Schulberg’in yaptığı 1954 yılında vizyona girmiş bir Amerikan yapımı dram filmidir. Filmin başrollerinde Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Eva Marie Saint ve Rod Steiger gibi usta isimler yer alırken filmin müzikleri ise Leonard Bernstein’e aittir. Konu itibariyle işçi sınıfı ve bu sınıfın organize olmasıyla birlikte gelişen toplumsal konuları ele almaktadır. Başarısıyla pek çok ödüle aday gösterilen film Oscar başta olmak üzere çeşitli dallarda çeşitli ödülleri hanesine yazdırmıştır. Aynı zamanda film, estetik görülen filmler arasında da yer almaktadır.

42. İnsanlar ve Para (1955) IMDb: 8.1 Metacritic: 97

nsanlar ve Para (1955)

İnsanlar ve Para, orijinal ismiyle Du rififi chez les hommes , 1955 yılında vizyona girmiş Fransız yapımı bir kara komedi filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Jules Dassin otururken yapımcılığını ise Henri Bernard, Pierre Cabaud ve Rene Bezard yapmaktadır. Senaryosu Jules Dassin, Rene Wheeler’e aittir ve filmin senaryosu Auguste Le Breton’un romanından uyarlanmıştır. İnsanlar ve Para konu itibariyle sakin ve sözünün eri bir adam olan Tony Stephanois’in beş yıl hapis yatıp çıktıktan sonra başından geçen olaylar anlatılmaktadır. Çoğu zaman Rififi adıyla bilinen film eleştirmenler ve izleyiciler tarafından oldukça beğenilmiştir. Rififi ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne aday gösterilip en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştır. Aynı zamanda Türkiye’de de 1971 yılında Üç Öfkeli adıyla yeniden çekilmiştir.

41. Ay Beyazdır (1973) IMDb: 8.1 Metacritic: 77

Ay Beyazdır (1973)

Ay Beyazdır, orijinal ismiyle Paper Moon, 1973 yılında vizyona girmiş bir Amerikan yol komedi drama filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Peter Bogdanovich otururken yapımcılığını ise Peter Bogdanovich ve Frank Marshall yapmaktadır. Senaryosu Alvin Sargent’a aittir ve Alvin Sargent filmin senaryosunu Joe David Brown’un 1971’de çıkan Addie Pray adlı romanından uyarlamıştır. Filmin oyuncu kadrosunda Ryan O’Neal, Madeline Kahn, John Hillerman ve Tatum O’Neal gibi isimler yer almaktadır. Ay Beyazdır konu itibariyle Büyük Buhran sırasında Kansas ve Missouri’de geçen olayları anlatmaktadır. Film eleştirmenler ve izleyiciler tarafından oldukça beğenilmiştir. Tatum O’Neal Addin rolüyle çok beğenilmiş ve En iyi Yardımcı Kadın dalında Akademi Ödülü kazanmıştır. Bu da onun Akademi tarihinin en genç yaşta Oscar kazanan kişisi olmasına neden olmuştur.

40. Babam İçin (1993) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Babam İçin (1993)

Yapımcılığı ve yönetmenliği Jim Sheridan’a senaryosu ise yine Jim Sheridan ve Terry George’a ait olan Babam için 1993 yılında vizyona girmiş bir İngiltere yapımı filmdir. Orijinal ismi In the Name of the Father olan filmin başrollerinde ise Daniel Day-Lewis, Emma Thompson ve Pete Postlethwaite gibi isimler yer almaktadır. Film Gerry Conlon’un Proved İnnocent adlı eserinden uyarlanarak hazırlanmıştır. Hiçbir suçu olmamasına rağmen 15 yıl boyunca hapis yatan İrlandalı bir adamın hikayesini anlatan film izleyici ve eleştirmenlerden de tam not almıştır. Bu anlamda Oscar başta olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilen film Altın Ayı ve David di Donatello En İyi Yabancı Film Ödülü’nü de kazanmıştır.

39. Fargo (1996) IMDb: 8.1 Metacritic: 85

Fargo (1996)

Fargo 1996 yılında vizyona girmiş yapımcılığını ve yönetmenliğini Coen Kardeşler’in yaptığı bir Amerikan suç filmidir. Filmin oyuncu kadrosunda William H.Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare ve Harve Presnell gibi isimler bulunmaktadır. Fargo’nun müzikleri de izleyici tarafından oldukça beğenilmiştir. Filmin müziklerini Coen Kardeşler’in tüm filmlerinde olduğu gibi yine Carter Burwell yapmıştır. Konu itibariyle ise Orta Batı Amerika’da bir araba satıcısının fidye için karısını kaçırmaları üzerine yaşanan olayları anlatmaktadır. Fargo izleyici tarafından hem hikaye hem oyunculuklar anlamında çok sevilmiştir. Film 69. Akademi Ödüllerinde iki Oscar kazanmıştır. Aynı zamanda BAFTA’da dahil olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır. Pek çok eleştirmenden olumlu yorumlar alan Fargo ,A notu alan nadir filmlerden biri olmuştur.

38. Büyük Lebowski (1998) IMDb: 8.1 Metacritic: 71

 Büyük Lebowski

Büyük Lebowski yani en bilinen adıyla The Big Lebowski, suç ve komedi türünde İngiltere-ABD ortak yapımı bir film olarak 1988 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin hem yönetmenliğini hem senaristliğini aynı isim gerçekleştiriyor. Film, işi gücü olmayan ve tam bir bowling hastası olan adamın kendisiyle aynı isme sahip olan bir milyonerle karşılaşmasını ve daha sonrasında yaşananları konu alıyor. 117 dakika uzunluğunda olan Büyük Lebowski, eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük beğeni alarak döneminin en iyi filmlerinden biri olmayı başarıyor.

37. Sıkıysa Yakala (2002) IMDb: 8.1 Metacritic: 75

Sıkıysa Yakala (2002)

Stan Redding’in Frank Abagnale Jr.’ın hayat hikayesini kaleme aldığı aynı isimli kitaptan uyarlanan Sıkıysa Yakala yani en bilinen adıyla Catch Me If You Can, 2002 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Steven Spielberg aynı zamanda yapımcı koltuğunu Michel Shane, Walter F. Parkers ve Laurie McDonald ile paylaşıyor. Film, oldukça genç olan Frank Abagnale Jr’ın bir havayolu şirketinde pilot, başka bir yerde doktor ve bir başka yerde ise savcı kılığına girip milyonlarca dolarlık çek dolandırıcılığını yapmasını konu alıyor. 141 dakika uzunluğunda olan yapımın müziklerini ise John Williams üstleniyor.

36. Cinayet Günlüğü (2003) IMDb: 8.1 Metacritic: 82

Cinayet Günlüğü (2003)

Cinayet Günlüğü yani en bilindik adıyla Salinui Chueok, suç ve gerilim türünde Güney Kore yapımı bir film olarak 2003 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Bong Joon-ho aynı zamanda senarist koltuğunu Kim Kwang-rim ve Shim Sung-bo ile paylaşıyor. Yapımcılığını ise Cha Seung-Jae’nin üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha ve Park Hae-il gibi isimler yer alıyor. Film, tecavüze uğradıktan sonra oldukça vahşi bir cinayete kurban giden bir kadını ele alıyor. Bu olayın çözüme kavuşması için yerel bir polis dedektifi işin başına geliyor. Ancak denediği bütün yöntemler kendisini çözümden uzaklaştırıyor. 127 dakika uzunluğundaki bu yapımın müziklerini ise Taro İwashiro üstleniyor.

35. Tutsak (2013) IMDb: 8.1 Metacritic: 70

 Tutsak (2013)

Tutsak yani en bilinen adıyla Prisoner, gerilim ve suç türünde ABD yapımı bir film olarak 2013 yılında izleyiciyle buluşuyor. Gizem ve aksiyon türünde de olan filmin yönetmenliğini Denis Villeneuve üstlenirken yapımcılığını ise Broderick Johnson, Kira Davis, Andrew Kosove ve Adam Kohlbrenner üstleniyor. Film, Pensilvanya’da kaçırılmış olan iki kız çocuğunun aranma sürecinde geçen olayları konu alıyor. Yapımın müziklerini Johann Johannsson hazırlarken kurguyu ise Joel Cox ve Gary D. Roach üstleniyor. İzleyicilerden tam not almayı başaran Prisoner, dönemin en beğenilen yapımları arasında görülüyor.

34. Spotlight (I) (2015) IMDb: 8.1 Metacritic: 93

Spotlight (I) (2015)

ABD yapımı bir film olan Spotlight, 2015 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Tom McCarthy aynı zamanda senarist koltuğunu Josh Singer ile paylaşıyor. Yapımcılığını Blye Faust, Steve Golin, Nicole Rocklin ve Michael Sugar’ın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams ve Liev Schreiber gibi isimler bulunuyor. Film, bir kilisenin taciz olayı ile gündeme geldikten sonra kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen Boston Globe adlı gazetenin yazılarını konu alıyor. En İyi Film Oscar’ı ve En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı da dahil olmak üzere pek çok önemli ödül kazanan yapımın müziklerini ise Howard Shore üstleniyor.

33. Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017) IMDb: 8.1 Metacritic: 88

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri yani bilinen adıyla Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017 yılında ilk olarak 74. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlenen Martin McDonagh aynı zamanda yapımcı koltuğunu Graham Broadbent ve Peter Czernin ile paylaşıyor. Film, ölen kızının cinayetinde polisin hiçbir şüpheli bulamamasından sonra üç adet reklam panosu alan bir kadını konu alıyor. Eleştirmenlerden tam not almaya başaran yapım dönemin en iyi filmleri arasında görülüyor.

32. Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950) IMDb: 8.2 Metacritic: 98

 Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950

Japon yapımı bir dram ve suç filmi olan Rashomon: Sarı Irkın Şehveti yani en bilinen adıyla Rashomon, 1950 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Akira Kurosawa, senarist koltuğunu Shinobu Hashimoto ve Ryunosuke Akutagawa ile paylaşıyor. Yapımcılığını ise Minoru Jingo’nun yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Toşiro Mifune, Machiko Kyo, Masayuki Mori ve Takashi Shimura gibi isimler bulunuyor. Film, ormanda kanlar içerisinde olan bir adamın cesedinin fark edilmesi ile başlıyor. Aynı zamanda bir başka fail olan ölmüş adamın karısı ise tecavüze uğruyor. Bu olayın ise biri gezgin biri haydut bir diğeri ise oduncu olmak üzere üç şahidi var. Artık geriye herkesin hikayesini dinlemek kalıyor. Önemli ödüller kazanan yapım dönemin en iyi filmleri arasında görülüyor.

31. Cinayet Var (1954) IMDb: 8.2 Metacritic: 75

Cinayet Var (1954)

Cinayet Var yani bilinen adıyla Dial M For Murder, İngiltere yapımı bir gerilim ve suç filmi olup 1954 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Alfred Hitchcock’un üstlendiği filmin yapımcı koltuğunda ise Frederick Knott oturuyor. Oyuncu kadrosunda Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams ve Anthony Dawson gibi isimler yer alıyor. Film, eskiden profesyonel bir tenisçi olan Tony’nin kendisini aldatan eşini öldürmeye çalışmasının hikayesini anlatıyor. Tony, mükemmel bir cinayet planı hazırlayıp harekete geçiyor. Bu cinayet planını ise anlatmak için yanlış numarayı çevirince olaylar daha da zor bir hal alıyor. Film, tek mekanlı oldukça klostrofobik sayılabilecek bir yerde geçiyor. Yapımın müziklerini ise Dimitri Tiomkin üstleniyor.

30. Ölümsüz (1969) IMDb: 8.2 Metacritic: 86

Ölümsüz (1969)

Ölümsüz, 1969 Fransa yapımı dram, gerilim, politik ve suç filmidir. Film, Vassilis Vassilikos'un aynı adlı romanından, Jorge Semprún tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Costa-Gavras yapmıştır. Yves Montand adlı siyasetçi, suikaste kurban giderek ölür. Siyasetçinin ölümünün araştırılması üzerine olaya bir savcı atanır. Savcı, araştırdığı davada devletle ilgili bir sürü kötü sırra ulaşır ve filmde bu dava üzerinden gelişen olaylar anlatılır. Filmin oyuncu kadrosunda; Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas, Jacques Perrin yer almaktadır. Ölümsüz, 1970 yılında "Yabancı Dilde En İyi Film" Oscar'ına layık görülmüştür. Bu ödül dışında 9 tane daha ödül alan Ölümsüz filmi, eleştirmenlerce büyük beğeni toplamıştır.

29. Taksi Şoförü (1976) IMDb: 8.2 Metacritic: 94

Taksi Şoförü (1976)

Taksi Şoförü, 1976 Amerika Birleşik Devletleri yapımı suç filmidir. Filmin, yönetmen koltuğunda Martin Scorsese otururken, senaristlik koltuğunda ise Paul Schrader oturmaktadır. Oyuncu kadrosunda; Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle, Albert Brooks ve Leonard Harris yer almaktadır. Taksi Şoförü, savaştan çıkan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaptığı sırada dünyanın kirli yüzünü görmesi ile başlayan olayları konu alır. Taksi Şoförü, Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı, tüm zamanların en iyi 100 filmi arasında yer almaktadır. Ayrıca film, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmektedir. Taksi Şoförü filmi ve oyuncuları 11 ayrı ödüle layık görülmüştür.

28. Casino (1995) IMDb: 8.2 Metacritic: 73

Casino (1995)

1995 Amerika Birleşik Devletleri ortak yapımı olan Casino, dram ve suç filmidir. Yönetmenlik koltuğunda Martin Scorsese'yi gördüğümüz filmin senaryosu; Nicholas Pileggi'nin aynı isimli romanından, Scorsese ve Pileggi tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Filmin başrollerinde, Robert De Niro, Sharon Stone ve Joe Pesci gibi önemli oyuncular yer almaktadır. Ace Rothstein, Las Vegas'ta kumarhanelerden birini yöneten bir işletmecidir. Ace, bu işi kabul ettiğinden beri güvenirliğini korumak istemiştir ve diğer kumarhane sahipleri ile arasını iyi tutmaya çalışmıştır. Lakin arkadaşı olan Nicky işlerde ona yardımcı olmaya başlayana kadar sürmüştür. Ace, Nicky yüzünden tepetaklak olma yolunda giden iş hayatı, aşık olunca daha çok yoldan çıkacaktır. Casino filminin başarılı oyuncusu Sharon Stone, ''Altın Küre En İyi Kadın Film Oyuncusu'' ödülüne layık görülmüştür.

27. Los Angeles Sırları (1997) IMDb: 8.2 Metacritic: 90

Los Angeles Sırları (1997

Los Angeles Sırları, 1997 Amerika Birleşik Devletleri yapımı suç filmidir. Filmin yönetmenliğini Curtis Hanson yapmıştır. Senaristlik koltuğunda ise Brian Helgeland ve Curtis Hanson oturmaktadır. Helgeland ve Hanson filmin senaryosunu; James Ellroy'un aynı adlı kitabından uyarlamıştır. Los Angeles'ın karanlık yer altı dünyasında suç işlenir ve bunun için 3 polis görevlendirilir. Los Angeles Sırları, bu 3 polisin araştırma sırasında yaşadığı olayları konu alır. Los Angeles Sırları, üstün bir başarı göstererek 26 ödüle layık görülmüştür ve bu ödüllerin ikisi Oscar, biri ise Altın Küre'dir.

26. Kapışma (2000) IMDb: 8.2 Metacritic: 55

Kapışma (2000)

Orijinal adı "Snatch" olan Kapışma; 2000 İngiltere yapımı suç ve aksiyon filmidir. Filmin senaristlik ve yönetmenlik koltuğunda Guy Ritchie oturmaktadır. Kapışma'nın oyuncu kadrosunda; Jason Statham, Brad Pitt, Vinnie Jones, Benicio Del Toro gibi ünlü ve başarılı oyuncular yer almaktadır. Film, illegal iki olayın birleşmesi sonucu gelişen olayları konu alır. Turkish adlı karakter hileli bir boks maçına çıkmak için anlaşma yapar ve bu olaydan sonra büyük belaya bulaşır. Aynı zamanda başarılı olmayan bir mücevher soygunu sonrasında değişik gelişmeler yaşanır. İki olay birbirine karışarak ilerler. Film, çıktığı andan itibaren popülerliğini hiç kaybetmemiştir fakat buna rağmen Oscar'da ödül alamaması izleyenleri şaşırtmıştır.

25. Batman Başlıyor (2005) IMDb: 8.2 Metacritic: 70

Batman Başlıyor (2005) I

Amerikalı bir çizgi roman yayıncısı olan DC Comics karakteri Batman çizgi romanlarından uyarlanan, yönetmenlik koltuğunda ise Christopher Nolan'ı görmekte olduğumuz Batman Başlıyor, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri yapımı olan süper kahraman filmidir. Ünlü isim Christian Bale'in Batman'i canlandırdığı filmde, Liam Neeson, Cillian Murphy, Michael Caine, Katie Holmes, Rutger Hauer ve Morgan Freeman gibi isimler de rol almaktadır. Ailesi öldürülen Bruce Wayne, Asya'ya taşınır. Gotham, birçok kötülüğe ev sahipliği yapan bir yerdir. Bruce Wayne'in burada ki amacı huzuru ve güveni sağlamaktır. Film, bunlar için Batman karakteriyle vermiş olduğunu mücadeleyi bize anlatır. Bu filmde Christian Bale 'En İyi Kahraman Dalında MTV Film Ödülü'nü almıştır.

24. İhtiyarlara Yer Yok (2007) IMDb: 8.2 Metacritic: 92

İhtiyarlara Yer Yok (2007)

İhtiyarlara Yer Yok, 2007 yapımı suç filmidir. Cormac McCarthy'in aynı adlı romanından, Ethan Coen ve Joel Coen tarafından sinemaya uyarlananan İhtiyarlara Yer Yok filminin yönetmenlik koltuğunda da yine Joel Coen oturmaktadır. Oyuncu kadrosunda; Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Kelly Macdonald ve Woody Harrelson gibi isimler yer almaktadır. Film; Vietnam gazisi olan Moss, Meksika yakınlarında terk edilmiş araçlar görür ve bu bölgeye yaklaştığında bir çok olaya şahitlik eder. Moss, olay yerinde ağır yaralı ve kendisinden su isteyen bir kişiye yardım etmek amaçlı geri dönünce başı derde girer ve artık peşinde seri katil Anton Chigurh'in olması ile gelişen olayları konu alır. İhtiyarlara Yer Yok, birçok ödül töreninde çeşitli ödüllere layık görülmüş ve 33 tane ödül almıştır. Bu ödüllerinden 4 tanesi Oscar'dır.

23. Para Avcısı (2013) IMDb: 8.2 Metacritic: 75

para avcısı

Asıl adı "The Wolf of Wall Street" olan Para Avcısı, 2013 Amerika Birleşik Devletleri yapımı kara komedi ve suç filmidir. Jordan Belfort'un aynı adlı otobiyografik romanından Tecenre Winter tarafından sinemaya uyarlanan Para Avcısı filminin yönetmenliğini ise Martin Scorsese yapmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Margot Robbie gibi ünlü ve başarılı isimler yer almaktadır. Film, gerçek bir yaşamı konu almaktadır. Filmin başrol karakteri olan Jordan Belfort, genç yaşında zengin olmak için bazı işler yapar. Bir şirkette CEO olarak çalışan Belfort, çok sayıda kişiyi kandırarak çok zengin olur. Film, Belfort'un kötü hayatı üzerinden gelişen olayları ve onun çöküşünü anlatır. Para Avcısı, 9 ayrı ödüle layık görülmüştür ve Leonardo DiCaprio 9 ödülün 5 tanesini alarak güzel bir başarıya imza atmıştır.

22. Çifte Tazminat (1944) IMDb: 8.3 Metacritic: 95

Çifte Tazminat

Çifte Tazminat, 1944 Amerika yapımı psikolojik gerilim ve suç filmidir. Yönetmenlik koltuğunda görmekte olduğumuz Billy Wilder aynı zamanda Raymond Chandler ile birlikte de filmin senaristliğini yapmıştır. Filmin oyuncuları arasında bilinen isimler yer alıyor. Konusu, sigortalama işi yapan Neff'in bir sigortalama işi esnasında tehlikeli bir kadın olan Phyllis'le tanıştıktan sonra içinde bulunduğu zorlu süreci ele almaktadır. Çifte Tazminat, 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Uyarlama Senaryo', 'En İyi Kadın Oyuncu' başta olmak üzere pek çok alanda ödül almıştır. Bu yönüyle de pek çok filmden ayrı bir yere sahip olmuştur.

21. Bülbülü Öldürmek (1962) IMDb: 8.3 Metacritic: 88

Bülbülü Öldürmek (1962)

Bülbülü Öldürmek, 1962 yılında Amerika Birleşik Devletleri yapımı, dramatik ve suç türündeki filmlerden biridir. Harper Lee'nin son zamanlarda en çok okunan ve aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Senaristlik koltuğunda Horton Foote otururken, yönetmenlik koltuğunda ise Robert Mulligan oturmaktadır. Başrollerinde Gregory Peck, John Megna ve Frank Overton'un yer aldığı Bülbülü Öldürmek filmi, Büyük Ekonomik Buhran yılları olan 1930'lu yıllarda ABD'nin güney eyaletlerinden olan Alabama'da, siyahi bir adamın savunmasını üstlenen ve bunu yaparken çeşitli davranışlarla karşılaşan cesur bir avukatın hikayesini bizlere sunmaktadır.

20. Otomatik Portakal (1971) IMDb: 8.3 Metacritic: 77

Otomatik Portakal (1971)

İngiliz romancı, şair ve dilbilimci Anthony Burgess’in aynı adlı romanından uyarlanan Otomatik Portakal, 1971 yılında vizyona girmiş Birleşik Krallık yapımı bir filmdir. Filmin yönetmenliğini Amerikalı yönetmen Stanley Kubrick üstlenmiştir. Psikolojik, sosyolojik, tarihi ve ekonomik birçok ögeyi aynı anda barındıran film, Birleşik Krallık’ta hüküm süren ahlaki yozlaşmayı, gençlerin şiddete yönelimlerini ve bu yönelimler sonucu toplumda oluşan çatışmaları ana karakter olan Alex üzerinden çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır. Ufak tefek farklılıklar olsa da filmin olay örgüsü genel itibariyle roman ile uyumlu bir şekilde ilerlemektedir. Başrollerinde ise Malcolm McDowell, Warren Clarke ve James Marcus gibi isimlerin yer aldığı filmin müzikleri ise Wendy Carlos ve Rachel Elkind’e aittir.

19. Belalılar (1973) IMDb: 8.3 Metacritic: 83

Belalılar (1973)

Belalılar ya da orijinal ismiyle The Sting, George Roy Hill tarafından yönetilmiş 1973 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir western komedi filmidir. Başrollerinde Paul Newman, Robert Redford ve Robert Shaw gibi isimlerin yer aldığı film 1936 yılında ABD’de geçmektedir. İki üçkağıtçı karakterin bir gangsterden intikam almak için iş birliği yapıp ona bir tuzak hazırlamaları anlatılmaktadır. Belalılar çıktığı döneme damga vurmuş ve 10 dalda Oscar adayı olmuştur. Film bu adaylıklardan 7 tanesini kazanmıştır. Ayrıca filme çeşitli yarışma ve ödül törenlerinde de toplam 9 ödül daha verilmiştir. Filmin yapımcısı Julia Philips, Oscar Ödülleri tarihinde En İyi Film Ödülü’nü kazanan ilk kadın yapımcıdır.

18. Yaralı Yüz (1983) IMDb: 8.3 Metacritic: 65

Yaralı Yüz (1983)

Başrolünde Al Pacino’nun oynadığı Yaralı Yüz, 1983 yılında vizyona girmiş bir suç ve drama filmidir. 1932 yılında yine aynı isimle çekilen Yaralı Yüz filminin bir uyarlamasıdır. Film Al Pacino’nun başarılı bir şekilde hayat verdiği Tony Montana adlı bir mültecinin hırsını, açgözlülüğünü ve suça yönelmesini çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır. Türkiye’de ise 1985 yılında Sicilyalı adıyla seyirciyle buluşan film bir yanlış anlamaya da yol açmıştır. Filmdeki Tony Montana karakteri başta olmak üzere hiçbir karakterin Sicilya yahut İtalya ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Daha sonra bu hata düzeltilmiştir. Yaralı Yüz, 1984 Altın Küre Ödülleri’nde 3 dalda aday olmuştur ancak ne yazık ki hiçbirini kazanamamıştır.

17. Bir Zamanlar Amerika (1984) IMDb: 8.3 Metacritic: 75

 Bir Zamanlar Amerika (1984)

1984 yılında polisiye- gerilim türünde izleyici ile buluşan ABD ve İtalya ortak yapımı film, çocuklukları birlikte geçen bir Yahudi arkadaş grubunun gangster dünyasına girişini ve akabinde yaşadıkları olay örgüsünü konu ediniyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Sergio Leone’in üstlendiği film, 20.yüzyılın başlarında Amerika’da geçiyor. Çocukluktan itibaren birlikte büyümüş, fakat çeşitli nedenlerle farklı yaşamlara dağılan 3 kişilik bir arkadaş grubu, bir süre sonra yeniden bir araya geliyor. Bir araya gelerek hayata geçirmek istedikleri hayalleri için bir maceraya atılan bu grup, o dönemin Amerika’da sahip olduğu yasalar çerçevesinde yeraltı dünyasında kendini buluyor. Ünlü İtalyan müzisyen Ennio Morricone’in film müziklerini yapmış olduğu film, gerçekçi ve dram dolu sahneleri ile kült filmler listesine girmeyi başarıyor. Ünlü filmin başarılı oyunculukları arasında; Robert De Niro, James Woods ve Elizabeth McGovern yer alıyor.

16. Rezervuar Köpekleri (1992) IMDb: 8.3 Metacritic: 79

Rezervuar Köpekleri (1992)

1992 yılında beyaz perdeye taşınan polisiye-gerilim türündeki ABD yapımı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini ünlü isim Quentin Tarantino üstleniyor. Yayınlandığı yıl içerisinde büyük bir hasılat gerçekleştiren film, bir mücevher soygununu konu ediniyor. Büyük bir soygun için bir araya gelen çete, birbirlerinin isimlerinden bile bihaberken soygun sırasında yaşadıkları bir aksilik nedeniyle işler çığrından çıkıyor. Soygunda bir ihmalkarlık yüzünden her taraf kan gölüne dönerken, polisin erkenden haberdar olması içlerinde bir muhbir olduğunu ortaya çıkarıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik bir mücadeleye konu olan film, çoğu zaman kapalı bir mekanda geçiyor. Özgün senaryosu ve çekim teknikleri ile klostrofobik bir atmosfere imza taşıyan ünlü filmin oyuncu kadrosunda; Harvey Keitel, Tim Roth ve Michael Madsen yer alıyor.

15. Büyük Hesaplaşma (1995) IMDb: 8.3 Metacritic: 76

Büyük Hesaplaşma (1995)

1995 yılında suç-aksiyon- dram türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Michael Mann üstleniyor. Neil McCauley isimli genç, zeki, hırslı ve yetenekli bir hırsız, oluşturduğu çete ile giriştikleri her olaydan sıyrılmayı başarıyor. Hiçbir çetenin bu denli yetenekli ve başarılı bir şekilde üstesinden gelemeyeceği olaylara girişen Neil McCauley ve çetesi, kendileri kadar hırslı olan bir dedektifin mercek alanına giriyor. Bugüne kadar hiçbir şekilde yakalanamayan Neil McCauley ve çetesi, bu defa dedektifin azmi ve çabası ile karşı karşıya kalıyor. Dönemin en başarılı suç filmleri arasına giren filmin başarılı oyunculukları arasında; Robert De Niro, Al Pacino ve Val Kilmer yer alıyor.

14. Beklenmeyen Şahit (1957) IMDb: 8.4 Metacritic: 76

Beklenmeyen Şahit (1957

1957 yılında suç-dram türünde vizyona giren ABD yapımı filmin senarist ve yönetmen koltuğunda Billy Wilder yer alıyor. Agatha Christie’nin aynı adlı eserinden uyarlanan film, cinayetle suçlanan bir adamın kendini duruşmada savunmasını konu ediniyor. Emily French isimli güzel, zengin ve dul bir kadın ölü bulunuyor. Kadının ölümünden suçlanan Leonard Vole ise, Emily French’in avukatlığını yapan ve aynı zamanda aşık olduğu bir adam olarak karşınıza çıkıyor. Leonard’a sırılsıklam aşık olan Emily French, mirasının büyük bir kısmını Leonard’a bırakıyor. Haliyle Emily ölünce baş şüpheli Leonard Vole oluyor. Tam olarak 6 dalda Oscar’a aday gösterilen filmin oyuncu kadrosunda; Tyrone Power, Marlene Dietrich ve Charles Laughton yer alıyor.

13. Joker (I) (2019) IMDb: 8.4 Metacritic: 59

Joker (I) (2019)

2019 yılında aynı isimli karakterden uyarlanan suç-dram-psikoloji türünde vizyona giren filmin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Todd Phillips üstleniyor. Film, Arthur Fleck isimli başarısız bir komedyenin trajediyle dolu yaşamını konu ediniyor. Arthur gündüzleri palyaçoluk yapan ve annesine bakan, toplum tarafından her zaman dışlanan bir karakter olarak karşınıza çıkıyor. Babası tarafından terkedilen Arthur, yaşamı boyunca dışlanıp zorbalığa uğruyor. Annesi tarafından Happy olarak çağrılan Arthur, artık lakabının üstünde bıraktığı izlenimi sürdürmeyi başaramıyor. Zaman içinde toplumdan dışlanan Arthur psikolojik olarak tehlikeli bir boyuta doğru ilerliyor. Joker isimli ikinci bir karaktere bürünmeye başlayan Arthur, Gotham şehrinde kendini cinayetlerin ve karmaşanın içinde bulmaya başlıyor. Sıradan bir adamın zaman içinde Joker lakabıyla ünlü bir katile dönüşümünü konu edinen filmin oyuncu kadrosunda; Joaquin Phoenix, Robert De Niro ve Zazie Beetz yer alıyor.

12. Sevginin Gücü (1994) IMDb: 8.5 Metacritic: 64

Sevginin Gücü (1994)

1994 yılında polisiye-dram türünde vizyona giren Fransız yapımı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Luc Besson üstleniyor. Film 12 yaşında New York’ta yaşayan Mathilda isimli bir çocuk ile soğukkanlı bir katilin yaşamını konu ediniyor. Ailesi uyuşturucu işiyle uğraşan Mathilda’nın tek varlığı küçük kardeşidir. Kendisi bir AVM’de bulunduğu sırada tüm ailesi uyuşturucu mafyası tarafından katledilince, saklanmak için Leon isimli bir soğukkanlı katilin otel odasını buluyor. Bir otel odasında birbirinden farklı iki kişinin yaşamı kesişmesiyle başlayan film; dostluğun, ailevi duyguların, güven ve koruyuculuk gibi değerlerin yeniden önemini vurguluyor. Zaman içinde Mathilda’ya karşı şefkat ve sevgi besleyen Leon, onun babası ve arkadaşı olarak hayatında en önemli konuma geliyor. Tetikçi ve küçük bir kızın dostluk ilişkisini konu edinen filmin oyuncu kadrosunda; Natalie Portman, Jean Reno ve Gary Oldman yer alıyor.

11. Olağan Şüpheliler (1995) IMDb: 8.5 Metacritic: 77

Olağan Şüpheliler (1995)

1995 yılında suç-gerilim türünde izleyici ile buluşan neo-noir tarzında olan filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Bryan Singer üstleniyor. Film Roger Kint isimli küçük çapta bir dolandırıcının polis sorgusuna alınarak peşine gelen karmaşık olaylar örgüsünü konu ediniyor. San Pedro’da bir tekne patlıyor ve patlayan teknede çok sayıda ceset ve yüklü miktarda uyuşturucu parası bulunuyor. Teknede sağ bulunan iki kişiden biri olan Roger Kint, polislerin sorguya almasıyla birlikte çetenin diğer 5 kişisi ile nasıl bir araya geldiğini ve tüm yaşananların nasıl başladığını teker teker anlatıyor. En İyi Özgün Senaryo dalında ödül alan filmin oyuncu kadrosunda; Chazz Palminteri, Kevin Spacey ve Gabriel Byrne yer alıyor.

10. Geçmişin Gölgesinde (1998) IMDb: 8.5 Metacritic: 62

Geçmişin Gölgesinde (1998)

1998 yılında dram-suç kategorisinde vizyona giren filmin yönetmen koltuğunda Tony Kaye yer alıyor. 1990 yıllarında babası öldürülen Derek Vinyard isimli bir gencin intikam öyküsünü konu ediniyor. Derek siyahi çeteler tarafından öldürülen babasının intikamını almak için bir çeteye üye oluyor. Ardından kendisinin üye olduğu çete savaşlarında siyahileri öldürerek hapse giriyor. Hapiste geçirdiği süre boyunca farklı bir adam haline gelen Derek, ardında Danny isimli genç bir erkek kardeş bırakıyor. Derek, babasının ve abisinin intikamını alma isteği ile dolu olan Danny’i zorlu ve kötü yoldan döndürmek için var gücüyle savaşıyor. Tony Kaye’nin yönettiği ilk uzun metrajlı filmin oyuncu kadrosunda; Edward Norton, Edward Furlong ve Elliott Gould yer alıyor.

9. Köstebek (2006) IMDb: 8.5 Metacritic: 85

 Köstebek (2006)

Yönetmenliğini Martin Scorsese’in senaristliğini ise William Monathan’ın yaptığı Köstebek, 2006 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir suç filmidir. Başrollerinde Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson ve Matt Damon gibi tecrübeli oyuncuların yer aldığı film bir Çin filmi olan Kirli İşler’in modern versiyonu olarak görülmektedir. Filmin müziklerini ise Oscar Ödüllü müzisyen Howard Shore yapmıştır. Filmde Polis Teşkilatı’nda dedektif olarak çalışan Frank Costello adlı karakterin bir mafya çetesini yok etmeye yönelik hazırlamış olduğu operasyon üzerine gelişen olaylar silsilesi anlatılmaktadır. Çıktığı döneme damga vuran film, Altın Küre Ödülleri’nde toplamda 6 dalda aday olup En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi olmuştur. Ayrıca 79. Akademi Ödülleri’nde de 4 ayrı dalda ödül kazanmıştır.

8. Kuzuların Sessizliği (1991) IMDb: 8.6 Metacritic: 85

Kuzuların Sessizliği

Kuzuların Sessizliği, 1991 Amerika Birleşik Devletleri yapımı korku, gerilim ve suç filmidir. Thomas Harris'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanması nedeniyle de pek çok kişinin dikkatini çeken filmlerden biri olmuştur. Filmin oyuncu kadrosunda; Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine yer almaktadır. Clarice adlı bir FBI ajanının, sapık bir katilin peşine düşmesi ile olaylar silsilesinin başladığı Kuzuların Sessizliği, bu olaylar çerçevesinde devam eder. Kuzuların Sessizliği, üstün bir başarı göstererek 27 ödül alır. Bu ödüllerden 5 tanesi Oscar'dır. Kuzuların Sessizliği, 1992 yılında "En İyi Film" Oscar'ını almıştır.

7. Yedi (1995) IMDb: 8.6 Metacritic: 85

Yedi (1995)

1995 yılında seyirciyle buluşmuş Yedi’nin yönetmen koltuğunda David Fincher oturmaktadır. Başrollerinde Brad Pitt , Morgan Freeman ve Gwyneth Paltrow gibi usta isimlerin yer aldığı bu Hollywood filmi çıktığı döneme damga vurmuş ve adını dünya sinema tarihinde kült filmler arasına yazdırmıştır. Filminin isminin Yedi olmasının ise konu itibariyle Hıristiyanlık’ta geçen 7 ölümcül günahtan bahsedilmiştir. Filmde bu 7 ölümcül günahı işleyenleri katleden bir seri katil ve bu seri katilin de peşinde, onu yakalamaya çalışan iki dedektif vardır. Atmosfer olarak karanlık, yağmurlu, küflü havaların hakim olduğu film bu özelliğiyle de seyirciyi kendine çekmiştir. Toplamda 327 milyon doların üzerinde bir gişe başarısı elde etmiştir.

6. Tanrı Kent (2002) IMDb: 8.6 Metacritic: 79

Tanrı Kent (2002)

Filmin oyuncu kadrosunda; Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino yer almaktadır. Sıkı Dostlar, Henry, Jimmy ve Tommy adlı kötü karakterlerin bir soygun gerçekleştirdikten sonra gelişen olayları ve Henry'in bunlara karşı duruşunu anlatır. Filmin karakteri olan 'Henry Hill' gerçek hayatta yaşayan bir gangsterdir. Sıkı Dostlar, 15 adet ödüle layık görülmüş ve bunun 1 tanesi Oscar'dır.

5. Sıkı Dostlar (1990) IMDb: 8.7 Metacritic: 90

Sıkı Dostlar (1990)

Sıkı Dostlar, 1990 Amerika Birleşik Devletleri yapımı suç filmidir. Nicholas Pileggi'nin aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan Sıkı Dostlar filminin senaristliğini ve yönetmenliğini; Martin Scorsese yapmıştır. Film iki sıkı arkadaşın bir arada soygun yapmaya karar vermesi ile başlar ve bu iki arkadaşın mafyanın içine karışma hikayesi ele alınır. Martin Scorsese’nin önemli eserlerinden biri olan Goodfellas, 6 dalda Oscar adayı olmuştur ve pek çok ödüle layık görülmüştür. Bu filmin gerçek bir hikayeden alındığı da bilinmektedir.

4. Ucuz Roman (1994) IMDb: 8.9 Metacritic: 94

 Ucuz Roman (1994)

Orijinal ismi Pulp Fiction olan Ucuz Roman, usta yönetmen Quentin Tarantino direktörlüğünde 1994 yılında seyirciyle buluşmuş Amerika yapımı bir suç filmidir. John Travolta, Samuel L. Jackson ve Uma Thurman gibi dikkat çekici bir kadroya sahip filmin senaryosu ise Quentin Tarantino ile birlikte Roger Avary’e aittir. Toplamda 7 dalda Oscar’a aday gösterilen film En İyi Orijinal Film Oscar’ını da kazanmıştır. Ayrıca 1994 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterimi yapılmış ve burada da Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi olmuştur. Filmin olay örgüsü, Ringo ve Yolanda adındaki bir soyguncu çiftin planları üzerine gelişir. Çift yaptıkları soygunlara biraz heyecan ve aksiyon katmak isterler ve bunun üzerine işler daha da karmaşık bir hal alır.

3. Baba 2 (1974) IMDb: 9 Metacritic: 90

Baba 2 (1974)

Baba filminden hemen iki yıl sonra çekilen Baba 2, 1974 yılında seyirciyle buluşmuş, yönetmenliği ve senaristliğini Francis Ford Cappola’nın yaptığı bir suç drama filmidir. Bu filmde de ilk filmde olduğu gibi bir İtalyan mafyası olan Corleone ailesinin başından geçenler anlatılmaktadır. Bu defa filmde Don Vito Corleone’nin çocukluğu ve gençliğine gidiyoruz. Sicilya’dan nasıl Amerika’ya kaçtığı ve burada suç dünyasına nasıl bulaştığı gibi anlara şahitlik ediyoruz. Robert De Niro filmde Don Vito Corleone’yi o kadar başarılı bir şekilde canlandırmıştır ki bu rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmıştır.

2. Kara Şövalye (2008) IMDb: 9 Metacritic: 84

kara şovalye

Orijinal adı "The Dark Knight" olan Kara Şövalye, 2008 Amerika Birleşik Devletleri yapımı aksiyon, suç ve süper kahraman filmidir. Kara Şövalye, Batman'dan uyarlanmıştır ve "Batman Başlıyor" filminin devamıdır. Yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı filmin senaristliğini ise; Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan yapmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda; Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman, Eric Roberts, Aaron Eckhart gibi ünlü oyuncular yer almaktadır. Kara Şövalye, kötü karakter olan Joker yüzünden etrafta gelişen olayları ve Batman'ın bu olaylarla iyi yönde mücadelesini anlatıyor. Kara Şövalye, üstün bir başarı gösterip 30 ödüle layık görülmüştür. Bu ödüller arasında Heath Ledger, "En İyi Erkek Oyuncu" Oscar'ını almıştır.

1. Baba (1972) IMDb: 9.2 Metacritic: 100

Baba (1972)

Amerikalı romancı Mario Puzo’nun aynı adlı romanından uyarlanan Baba filmi 1972'de vizyona girmiş ve dünya sinema tarihine damga vurmuş kült filmlerdendir. Usta oyuncular Marlon Brando ve Al Paccino’nun başrollerini paylaştığı film New York’ta yaşayan ünlü bir İtalyan mafyası olan Corleone ailesini anlatmaktadır.Corleone ailesini diğer mafya çetelerinden ayıran bir özelliği vardır. O da şudur; Robert De Niro ve Marlon Brando’nun hayat verdiği Don Vito Corleone karakterinin siyasetçi, yargıç ve avukatlarla iyi ve yakın ilişkiler kurmasıdır. Tüm bu ilişkiler sayesinde birçok ayrıcalık elde etmektedir. Filmin pek çok alanda başarısı bulunmaktadır.