Opera VPN Nedir? Nasıl Kullanılır?

Opera web tarayıcısı ile birlikte gelen Opera VPN tam olarak nedir; nasıl kullanılır? Tüm detaylarıyla açıkladık!

Opera VPN nedir; nasıl kullanılır?

VPN, son yıllarda özellikle hayatımızda yerini almış terimlerden biri oldu. Artık bilgisayarla ilgili konulara çok fazla ilgili duymayan kişiler bile VPN'in ne olduğunu biliyor ve dahası hem bilgisayarlarında hem de akıllı cihazlarında VPN uygulamaları bulunduruyorlar. Geçmişte DNS ayarı değiştirerek girilebilen bazı sitelere girmek için bugün engellemeler sonrasında VPN kullanarak girmemiz gerekli olabiliyor. Opera VPN de, Opera tarayıcısı geliştiricileri tarafından geliştirilmiş VPN çözümü olarak öne çıkıyor ve son zamanlarda en çok kullanılan VPN uygulamaları arasında yer alıyor.

Opera VPN'in bu kadar çok tercih edilmesinin en önemli sebebi artık ücretsiz olarak bu hizmeti bizlere sunuyor olması. Artık hiçbir ücret ödemeden ve farklı bir program kurmadan Opera tarafından geliştirilen VPN uygulaması kullanılabiliyor. Tabii uygulamayı Opera tarayıcısı ile kullanmak gerekiyor ama diğer artıları göz önüne alındığı zaman bu bağlayıcılık hiç göze batmıyor. Opera VPN'in bu kadar kolay kullanılabiliyor olması bilgisayardan çok anlamayan ama sosyal medya erişim engellerinden de etkilenmek istemeyen internet kullanıcıları için hayat kurtarıcı oluyor.

Opera VPN İndirin

Opera VPN'i pek çok platformda kullanmak mümkün. App Store'dan ya da Google Play'den uygulamayı indirerek akıllı cihazlarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca elbette bilgisayarınız için de Opera VPN'i indirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Günümüzde hemen hemen her işimizi internet üzerinden yapıyoruz ve herhangi bir sitenin erişime engellenmesi hem kişisel kullanımları hem de kurumsal kullanımları zora sokabiliyor. Çok fazla kişi tarafından kullanılan siteler ya da Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecralarının engellendiği günlerde App Store ve Google Play'de en çok indirilenler listesinin baş sırasına derhal VPN uygulamaları yerleşiyor. Bu durum artık ne kadar çok kişinin VPN'den haberdar olduğunu ve uygulamayı aktif olarak kullandığını gözler önüne seriyor.

Opera VPN Eklentisi

Opera VPN Eklentisi

Opera VPN eklentisi, Opera tarayıcısına yerleşik eklenti olarak geliyor ve kullanmadan önce etkinleştirilmesi gerekiyor. Etkinleştirme işleminden sonra engellenen tüm platformlara rahat bir şekilde erişim sağlanabiliyor.

Opera VPN eklentisini kullanabilmek için öncelikle Opera tarayıcısını bilgisayarınıza indirmeniz ve eğer en güncel sürümünde değilse güncellemeniz gerekiyor. Kurulum sonrasında Opera tarayıcısını açmanız, Ayarlar menüsüne girmeniz ve buradan Gizlilik ve Güvenlik'e geçmeniz lazım. Bu aşamada VPN başlığını hemen göreceksiniz. Burada Enable VPN kutucuğunu işaretledikten sonra, tarayıcınızın adres çubuğunda da VPN kontrol menüsünün çıktığını fark edeceksiniz.

Opera VPN Ayarları

Opera tarayıcınızda VPN'i etkinleştirdikten sonra bir lokasyon seçmeniz gerekecek. Burada istediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz. Yapılabilecek en doğru seçimlerden biri de Optimal location seçeneğini seçmektir. Böylelikle Opera sizin için en uygun lokasyonu seçer ve engellenmiş olan sitelere sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Son dönemlerde VPN sektöründe büyük bir rekabet var. VPN hizmetinin bazı şirketlerce güvenlik amacıyla da kullanılması, pazarı daha da hareketli bir hale getiriyor. Dönemsel olarak VPN servislerine erişimin de engellendiği ya da engelleneceği ile ilgili haberler karşımıza çıkıyor. VPN'in engellenip engellenemeyeceğin sorusuna cevap vermek ise pek kolay değil. Evet, VPN servislerine erişimi engellemek mümkün ama bu engellemenin sürekli olması teknik olarak pek de mümkün görünmüyor.

VPN servisleri ile ilgili olarak akla gelen bir diğer soru ise kullanımın güvenli olup olmadığı. Opera VPN de dâhil olmak üzere VPN servis sağlayıcılarının büyük bir kısmı bu hizmetin tamamen güvenli olduğunu söylüyor. Hatta pek çok büyük şirket de veri tabanı erişimlerine ve proje akışlarına VPN servisleri aracılığı ile erişim sağlıyor. Yine de bazen dev firmaların bile hacker kurbanı olduklarını görmek, VPN servis sağlayıcılarının bazı gerçek olmayan vaatler verdiklerini düşündürüyor.

Okuyucu Yorumları