BMW'den düz vites devrimi

BMW, düz vitesli hız canavarlarında çığır açacak yepyeni bir planın peşinde...

BMW'den düz vites devrimi

Araba meraklıları düz vites ve tiptronik vites sözkonusu olduğunda farklı görüşlere sahip. Ancak tiptronik vitesin daha etkin yakıt kullanımı ve daha hızlı vites değiştirme imkanı sağladığı da ortada.

BMW'nin aldığı yeni bir patent, düz viteslerdeki kademeleri arttırarak tiptronik ve otomatik viteslere benzer bir verimlilik elde etmeyi hedefliyor.

Patente göre yakıt tasarrufu sağlamak, altı ileri vitese bir yedincisini eklemek ile mümkün. Ancak böyle bir ekleme, vites yollarının sayısını arttıracağı için sürücünün yanlış vites değiştirmesine neden olabilir. BMW'nin bu soruna bulduğu dahiyane çözüm, sürücünün yanlış vitese geçip motora zarar vermesini önleyecek bir yenilik içeriyor.

Buna göre vites yolları manyetik ya da elektrik özellikleri olan bir sıvı ile çevreleniyor ve akım verilerek veya manyetik alanda değişiklik yapılarak sıvının akışkanlığı azaltılıp arttırılabiliyor. Böylece hız düşürülürken sadece uygun vitese geçilmesi sağlanıyor ve diğer vites yolları bloke ediliyor. Bu yeni teknolojinin debriyajlı ya da debriyajsız uygulanması mümkün, bu da otomotivde yepyeni kapılar açabilir. BMW'nin bu teknolojiyi ne zaman hayata geçireceği henüz bilinmiyor.

Okuyucu Yorumları