"iPhone 5 bir tsunami olacak"

Ortaya çıkan mahkeme belgeleri, Samsung'un iPhone için yaptığı ilginç benzetmeyi gün yüzüne çıkardı!

"iPhone bir tsunami olacak"

Samsung'un Amerika'daki telefon firmasının baş yöneticisi Dale Sohn'un firma içerisindeki bir e-posta aracılığı ile söylediğine göre, Apple'ın iPhone 5'i, "nötrlenmesi" gereken bir "tsunami" idi. Sohn, üç ay sonra piyasaya çıkacak olan ürünün alaşağı edilmesi için bir "karşı plan" önermiş idi.

"Bildiğiniz üzere, iPhone 5'in gelmesi ile beraber bir tsunami olacak. Bu olay, eylül veya ekim ayında gerçekleşecek." Sohn, 5 Haziran 2012 tarihli mesajında bu uyarıda bulunmuştu. Mesajın devamında ise, CEO JK Shin'in emri üzerine bir karşı plan hazırlanması gerektiğini belirtmişti.

Bu karşı plan, insanların Galaxy S3 ve Note 2'yi bedavaya denemelerini ve S3'ün ön ödemeli sürümlerini içermekteydi. Bu plan, iPhone 5'in zayıf yönlerini belirten bir PR çalışması ile desteklenmekteydi.

Devam etmekte olan davada ise Apple, Samsung'un iPhone hakkında oldukça yüksek seviyelerde endişeli olduğu önerisini desteklemek için bu belgeyi ortaya çıkardı. Bu ise, Samsung'un Kaliforniya jürisi ile olan tartışmasını kösteklemek ve Samsung'un Apple patentlerini çaldığı iddiasını güçlendirmek amacında olan, daha büyük bir planın parçası olarak öne çıkmakta. Samsung ise kendisini bir "hızlı takipçi" olarak adlandırıyor ve Apple patentlerini kullanarak kendi ürünlerini geliştirdiği iddiasını, rekabetçi analiz yaptığını belirterek reddediyor.

E-posta dizisi, Todd Pendleton'un tanıklığının ardından ortaya çıktı. Pendleton, beş Apple patentini ihlal etmekle suçlanan üç Samsung kolundan biri Samsung Telecommunications America'nın baş marketing yöneticilerinden biri. Samsung, Pendleton'u, telefon satışlarını arttırdığı iddia edilen "The Next Big Thing" marketing kampanyasını tartışmak ve Apple'ın da benzer firma içi e-postalara sahip olduğunu desteklemek üzere tanıklık yapmaya çağırmıştı.

Apple, "tsunami" belgesinin yanı sıra, Sohn'dan Pendleton'a 4 Ekim 2011 tarihinde gönderilen ve Google'dan dolaylı olarak Apple karşıtı bir reklam çalışması başlatılmasının istenmesini söyleyen bir e-postayı da ortaya çıkardı. Mesajda, Apple'ın direkt olarak hedef alınmayacağı çünkü firmanın "büyük bir" müşteri olduğu söylenmekteydi.

Sohn'un daha önceki tanıklığı, özellikle Samsung'un Galaxy serisi ürünlerin öncesi ve sonrasını konu almaktaydı. Galaxy serisi ile beraber Samsung, Apple ve HTC gibi akıllı telefon üreticilerinin arkasında başladığı yarış içerisinde, bir anda yükselmeyi başarmıştı. Sohn, Samsung'un başarısının büyük bir kısmının marketing çabalarının sonucu olduğunu belirtti. Bu çabalar ise çoğunlukla Pendleton'un başarısı olarak gözükmekte.

İki haftadır devam etmekte olan davanın, Samsung'un tanıklarının geri kalanı ile görüşülmesinden sonra, yani önümüzdeki haftanın sonunda bitmesi bekleniliyor. Ancak emin olabilirsiniz ki, bu dava, iki firma arasındaki son atışma olmayacaktır...

Okuyucu Yorumları