Casper VIA E1 elimizde

Casper'ın orta segment ailesinde parmak izi sensörüyle yer verdiği VIA E1 modeli elimizde.

CHIP Online Notu 76
  • Parmak izi sensörü
  • Fiyat
  • Aksesuarlar
  • Performans
  • Kameralar çok iyi değil
  • Android 6.0 yok

Casper'ın kullanıcılara sunduğu akıllı telefonlar, özellikle fiyat/performans anlamında rağbet gören modellerden oluşuyor. Bu da yüksek fiyatlara akıllı telefon satın alamayan, bütçesi dar kullanıcılar için avantaj sağlıyor elbette.

Casper'dan daha önce üst segment model olarak V9'u görmüş, orta – üst segment arası model olarak M1 modelini de yakından incelemiştik. Ultra ince tasarımıyla V10 da ilgi çekici bir model olmuştu. Bu defa da E1 modeliyle test merkezimizin kapısını çalan Casper, bakalım bu yeni modeliyle bizlere neler sunuyor.

Tasarım

Tasarım

Casper VIA E1, şu an pazarda 699 TL'ye bulunabiliyor. Bu da uygun fiyatlı cep telefonları arasında iyi bir yer edinme fırsatını ona veriyor, zira E1 bazı noktalarda rakiplerinden farklılık yaratan noktalara işaret ediyor.

Bunlardan biri metalik tasarımı, bir diğeri ise parmak izi sensörü. Elbette kutu içeriğinde yer alan silikon koruma kılıfının ve telefonun ekranında yapışık halde gelen koruma bandının da katkısı büyük.

Telefonun tasarımı metalik dedik, ancak arka kapak açılıyor. Evet, VIA E1'de aslında kısmi metal kullanılmış. Kenarları plastik orta bölgesi de ince metalik malzemeden oluşan bir kasa yapısına sahip olan telefon, arka kapağı çıkartmamıza izin verse de bataryayı kapatıyor.

Kapağın altında microSD ve SIM kart slotlarını görebiliyoruz. Güç butonu ile ses butonları telefonun sağ kenarında, kulaklık üst kısımda, microUSB yuvası ise altta yer alıyor.

VIA E1'in ekranı 5 inç boyutunda. Ekranın hemen altında bir buton yer alıyor. Bu buton home butonu olmasının yanında aynı zamanda bir parmak izi sensörü. Tek kademeli parmak izi sensörünün kullanıldığı telefon, bu sayede pek çok rakibinden farklı noktaya geliyor. Sensörün çalışma performansı da gayet başarılı, onu da hazır yeri gelmişken söyleyelim.

Sensörün sağ ve sol kenarları boş. Android'in diğer uygulamalar ve geri butonları sanal olarak ekran içine yerleştirilmiş. Açıkçası sensörün kenarlarında boşluk varken bu kısımlar kullanılsa daha avantaj yaratırdı diye düşünüyoruz.

Performans

Performans

VIA E1'in ekranı 5 inç boyutunda IPS LCD'den oluşuyor. HD çözünürlük sunan ekran, bu anlamda kısa süre önce incelediğimiz Türk Telekom K8'le aynı potada yer alıyor.

Teknik kadrosuna inersek, telefonda yine K8'de karşılaştığımız 4 çekirdekli ve 1.3 GHz frekansında çalışan MediaTek MT6735 yongasını görüyoruz. Bununla bizlere yine 4.5G desteği getiren telefon, Mali T720 grafik biriminin de sahibi.

RAM hanesinde 2 GB'lık kapasite görüyoruz. Hatırlarsanız bu kapasite K8'de 1.5 GB idi. Depolama kapasitesi ise yine uygun ölçüde, 16 GB kapasitesinde. Ayrıca microSD kart ilke 64 GB yükseltme opsiyonunuz da bulunuyor.

Telefonda kullanılan işletim sistemi Android 5.1. Bu noktada ise Türk Telekom K8'in Android 6.0 işletim sistemini arıyoruz. Keşke VIA E1 de Android 6.0 ile gelseymiş.

Kullandığımız süre boyunca işletim sistemi performansından şikayetçi kalmadığımızı söyleyelim. Telefonu kullanırken işletim sistemi içinde, uygulama kullanımında herhangi bir sıkıntıya rastlamadık. Oyun performansı elbette T720 grafik biriminin izin verdiği ölçüde. Epic Citadel'de aldığımız sonuç HD ekranda 39 FPS civarındaydı. Yani oyun oynayabiliyorsunuz, fakat üst düzey grafiklere sahip oyunlarda yüksek performans beklemeyin.

Son olarak telefonun 2500 mAh kapasitesinde bir bataryasının olduğu bilgisini de verelim ve şimdi sizlerle aldığımız test sonuçlarını paylaşalım...

Kamera

Kamera

VIA E1'in kameraları yine orta segment ayarda. Arka kamera 8 MP, ön kamera ise 5 MP değerlerde. Arka yüzde LED flaş bulunuyor. Otofokus, dokunmatik odaklama ve HD video kayıt yetenekleri kamerada mevcut. Ancak kameralardan çok büyük beklentilerde bulunmamak gerekiyor. Bu kategoride yer alan pek az model kameralarıyla iddialı olabiliyor. VIA E1 ise bunlardan biri değil.

Kameralarda ortalama fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Yine hep dediğimiz ve hep karşımıza çıktığı gibi, iyi ışık altında iyi fotoğraf çekmeniz mümkün.

Kameralara özel söyleyebileceğimiz önemli bir detaysa yazılım noktasında geliyor. Arayüzde farklı çekim özelliği sunan seçenekler yer alıyor; profesyonel, panorama, yüz güzelliği, HDR, gece ve spor çekimi gibi. En azından bu modları kullanarak iyi kareler yakalayabilirsiniz. Şimdi bizim VIA E1 ile çektiğimiz fotoğraflardan birkaçını sizlerle paylaşalım...

Özetle

Casper VIA E1, orta segment cep telefonları arasında tercih edilebilecek iyi modellerden biri. Orta segment oyunculardan parmak izi okuyucuya sahip nadir modellerden olan telefon, performansıyla da orta sıralarda seyrediyor. 699 TL'lik fiyatıyla da her bütçeye uygun olan VIA E1'i yakından inceleyebilirsiniz.

Kimler Almalı

Casper, VIA E1 ile uygun fiyata akıllı telefon arayan kullanıcılar tarafından yakından incelenmeyi hak eden bir model ortaya çıkartmış.

Alternatifleri

Casper VIA E1'e alternatif olarak Lenovo A7000'i de gözden geçirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA E1
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
76
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediaTek MTK6735
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali T720
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi192:00 saat
Konuşma Süresi013:30 saat
Boyutlar71 x 143 x 8.4 mm
Ağırlık147 gr.
Okuyucu Yorumları