Çok özel bir inceleme!

Müzisyenler için iki özel ürünü en ünlü keman virtüözlerinden Canan Anderson ile inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Müzisyenler için en taşınabilir kayıt çözümü
  • Eklentiler sayesinde efekt ekleyebilme
  • Latency (gecikme sorunu) bulunmuyor
  • Yüksek uyumluluk ve yüksek ses kalitesi
  • Yüksek fiyat
  • Türkiye'de bulunmayabiliyor

Teknolojinin uzmanı CHIP, müzisyenler için iki özel ürünü Türkiye'nin en ünlü keman virtüözlerinden Canan Anderson ile inceledi!

İster amatör, ister profesyonel olsun, artık müziği teknolojiden ayrı olarak değerlendirmek hemen hemen mümkün değil. Kayıt teknolojilerinin gelişmesi ve elektronik müziğin yükselişi bir yana, artık en ufak provadan en büyük orkestralara kadar, dijital ürünleri kullanmayan müzisyen sayısı parmakla gösterilecek kadar az.

Türkiye'nin teknoloji uzman portalı CHIP Online olarak editörlerimiz sizlere en son teknolojileri inceleyip tanıtıyorlar, ama zaman zaman da özel ürünlerde ürünü gerçek hayatta kullanacak olan profesyonellerden destek alıyor ve sizlerle onları buluşturmayı hedefliyor. Bu özel incelememizde iOS ve Android akıllı telefon ve tabletler için özel müzisyen ürünleri üreten ünlü IK Multimedia firmasının iki ürününü mercek altına aldık ve gerçek hayatta nasıl kullanıldığını sizlere göstermeye çalıştık.

Bu testimize bize dünyaca ünlü keman virtüözü Canan Anderson yardımcı oldu. Kariyeri, eserleri ve konserleri konusundaki tüm bilgileri www.canananderson.com adresinden alabileceğiniz sanatçıyla hem çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik hem de IK Multimedia tarafından üretilen iki ürünü, iRig Mic Studio ve iRig Pre cihazlarını inceledik.

iRig Mic Studio

iRig Mic Studio

iRig Mic Studio adından da anlaşılabileceği gibi bir dijital mikrofon. Onu diğer mikrofonlardan ayıran en büyük özelliği elbette lightning kablosu ile direkt olarak bir iPhone veya iPad'e bağlanabilmesi. Bu sayede telefon veya tablete yüklenen yazılımlar yardımı ile kayıt yapmak, kayıtlı altyapı üzerine çalarak prova yapmak, birkaç kere üst üste kayıt yaparak şarkı oluşturmak mümkün oluyor. Akustik müzik enstrümanlarını ve aynı zamanda vokali de kaydedebilen mikrofon sistem tarafından direkt olarak tanındığı için herhangi bir özel ayar yapmaya gerek duyulmuyor. Lightning kablosu üzerinden bağlandığı için de kayıt sırasında yaşanması olası latency (gecikme) sorunu da bulunmuyor. Ürün hakkında tüm ayrıntıları http://www.ikmultimedia.com/products/irigmicstudio adresinden öğrenebilirsiniz.

Nasıl test ettik?

Nasıl test ettik?

İnceleme videomuzda iRig Mic Studio ile akustik keman kaydı gerçekleştirdik. Canan Anderson, iPhone üzerinde kayıtlı olan altyapıyı kulaklığından duyarak üzerine çaldık, yine aynı iPhone bu keman sesini iRig Mic Studio ile kaydetti. Uygulama olarak Vocalive kullandık. Elbette ürünün kullanıcıları farklı uygulamalar da kullanabilirler. Ürün tüm kayıt uygulamalarını destekliyor ne de olsa.

iRig Pre

iRig Pre

iRig Pre herhangi bir iOS veya Android cihaza XLR üzerinden herhangi bir enstrümanı veya vokal mikrofonunu bağlamaya izin veriyor. 48V fantom güç de sağlayan ürün tek bir 9 voltluk pil ile çalışıyor. XLR bağlantısından gelen sinyali Pre amfiden geçirerek akıllı telefon veya tabletin 3,5mm/1/8" jak bağlantısından kaydetmeye izin veriyor. Ses seviyesinin ayarlanabilmesi ve Gain kontrolü cihazın en büyük artılarından.

iRig Pre, özellikle akustik olmayan cihazların kayıt ve provalarında kullanılmak üzere tasarlanmış bir ürün olduğu için müzisyenlerin gece gündüz yanlarında taşıyabilecekleri ve istedikleri zaman gitar, elektro keman -ki testimizde onu kullandık- veya benzeri sinyal üreten herhangi bir müzik aletini bağlayıp akıllarına gelen bir melodiyi anında kaydedebilecekleri veya çalacakları şarkı veya partisyonları prova edebilecekleri bir ürün. Testimizde Canan Anderson'un elektro kemanını iRig Pre ile bir iPhone'a bağladık. Yine kulaklığına gelen altyapının üzerine çalınan keman direkt olarak iPhone'a kaydedildi.

İnceleme – röportaj videomuzdaki konuşmalar dışındaki tüm müzikler test sırasında canlı olarak çalınmış ve kaydedilmiş, daha sonra video montajı esnasında görüntünün üzerine eklenmiştir. Bu sayede iki ürünün gerçek hayatta nasıl sonuç verdiğini görmenizi -ve duymanızı- hedefledik. iRig Pre hakkında ayrıntılı bilgileri http://www.ikmultimedia.com/products/irigpre adresinden alabilirsiniz.

Özetle

iRig Mic Studio vokal ve akustik enstrüman kaydı yapmak isteyen kullanıcılar için ideal bir çözüm sunuyor. Ses kalitesi çok iyi, iPhone veya iPad ile kullanırken kayıtta gecikme yaşanmıyor, IK Multimedia tarafından üretilen yazılımlar ve bu yazılımlar üzerine üretilen efekt eklentileri ile profesyonel tınlayan çalışmalara imza atabiliyorsunuz. Aynı cümleler akustik olmayan elektro gitar, bas gitar veya elektro keman gibi enstrümanlarla müzik yapan müzisyenler için üretilen iRig Pre için de geçerli. Üzerindeki Pre Amfi sayesinde Gain kontrolüne de imkan veren cihaz iPhone, iPad ve çoğu modern Android telefon ve tablet ile uyumlu çalışıyor. XLR girişi sayesinde de her türlü enstrümana veya mikser ve benzeri cihaza bağlantı yapabilme imkanı veriyor.

Kimler Almalı

iRig Mic Studio vokal ve akustik enstrüman kaydı yapmak isteyen kullanıcılar için ideal bir çözüm sunuyor. Yine iRig Pre de akustik olmayan elektro gitar, bas gitar veya elektro keman gibi enstrümanlarla müzik yapan müzisyenler için uygun bir ürün.

Alternatifleri

iRig Mic Studio ve iRig Pre'ye alternatif olarak yine aynı markanın iRig Mic ve iRig HD'yi de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iRig Pre & iRig Mic Studio
Ürün Markası iRig
CHIP Online Notu
90
Ürün adı iRig Mic Studio
Mikrofon Tipi kondenser, back elektret
Frekans Cevabı 20Hz - 20kHz, -3dB
Gain Aralığı 40dB
Bağlantı Tipi Standart Mikro-USB
Kulaklık Çıkışı 3,5mm/1/8" jack
Ürün adı iRig Pre
Giriş tipi XLR
Fantom güç +48 V
Kulaklık Çıkışı 3,5mm/1/8" jack
Pil ömrü Dinamik mikrofonlarla 30 saat
Okuyucu Yorumları