4/6 sayfa
|
5 Haziran 2008
Şifreleme: BitLocker yerine TrueCrypt

Ultimate kullanıcıları Encrypting File System (EFS) ve BitLocker ile önemli dosyaları ve tüm sabit diskleri şifreleyebiliyorlar. Vista-Home kullanıcıları ise Microsoft böyle ön gördüğü için bu güvenlik özelliklerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Fakat araçlarımız bu durumu değiştirecek.
TrueCrypt
TrueCrypt, BitLocker'a denk bir alternatif ve ücretsiz. Yazılım ile partisyonları veya tüm sabit diskleri şifreleyebilirsiniz. Hatta sistem partisyonu bile şifrelenebiliyor. Böylece şifreyi bilmeyen birisi verilerinize erişemiyor; sabit disk başka bir PC'ye takılsa bile.
Yazılımı başlattıktan sonra "Create Volume" butonuna basın. Creation Wizard'da "Encrypt the system partition or entire system drive" seçeneğini etkinleştirin. İster Windows partisyonunu, ister komple sabit diski şifreleyebilirsiniz. Dikkat: İki durumda da sisteminizi şifre olmaksızın başlatamazsınız. Sihirbaz sizi sonunda bir "Rescue Disk" (kurtarma diski) oluşturmanız geren yapılandırma sürecinden geçirecek. Eğer bir donanım bozukluğu veya diğer kazalardan dolayı TrueCrypt Boot Loader zarar görürse verilerinize bu kurtarma diski ile tekrar erişebileceksiniz.
Sadece tekil partisyonları şifrelemek için Creation Wizard'da "Create a volume within a non-system partition/device" seçeneğini etkinleştirin. Ama dikkat: Sonraki adımlarda ilgili disk bölümündeki tüm veriler silinecektir. Verilerinizi daha önceden farklı bir sürücüye geçici olarak kaydetmelisiniz. Sonraki adımlarda şifrelenmesini istediğiniz partisyonu "Volume Location" altında "Select Device" ile seçebilirsiniz. "Next" tuşuna iki kez daha tıkladıktan sonra şifre girişi ve son olarak "Volume Format" kısmına gelirsiniz. "Format" tuşuna basmadan "Quick Format" alanını etkinleştirin. Böylece süreç daha hızlı ilerler. "Evet" ile cevaplandıracağınız son bir sorudan sonra TrueCrypt işine başlar.
Şifreli sürücüye ulaşmak için her defasında uzun uzadıya TrueCrypt'i başlatmamak için bazı adımları otomatiğe bağlayabilirsiniz. Bu iş için TrueCrypt program penceresinde bir sürücü harfini seçin ve sonrasında "Select Devices" tuşuna tıklayın. Burada daha önce şifrelemiş olduğunuz sürücüyü seçin ve OK'a basın. "Mount" butonu üzerinden şifre sorgulamasına ulaşırsınız ve şifrelenmiş sürücüye açarsınız. Şimdiyse bunu "Volumes | Save Currently Mounted Volumes as Favorites" ile favori listenize ekleyin. Son olarak "Settings | Preferences" ile ayarlama diyalogunu açın. "Actions to perform upon log on to Windows" bölümünde "Start TrueCrypt" ve "Mount favorite volumes" seçeneklerini işaretleyin. Artık her Windows başlangıcında otomatik olarak şifrelenmiş sürücü için gerekli parola istenecek ve siz de doğrudan sürücüyü açabilecekseniz.
Download: TrueCrypt
aborange Crypter
Encrypting File System (EFS) tekil verileri şifreler. Bu sayede sadece Windows şifresini bilenler içeriğe erişebiliyor. Fakat Vista Home Basic kullanıcıları EFS'den vazgeçmek zorundalar. Bunun yerine aborange Crypter'ı kullanabilirler. Araç Explorer'a benzer bir arayüz sunuyor. Şifrelemek istediğiniz dosyanın yerini gösterin ve "Verschlüsseln" tuşuna basın. Son olarak şifreyi girip OK ile onaylamanız istenecek. Bu dosyayı her açmak istediğiniz aborange Crypter araya girecektir. "Entschlüsseln" butonu ve doğru şifre ile dosyaya tekrar ulaşabilirsiniz.
Bu güzel şifreleme programının belki de tek dezavantajı sadece Almanca dilinde sunuluyor olması. Fakat Explorer benzeri arayüzü ile pek de zorluk çekeceğinizi düşünmüyoruz.
Download: aborange Crypter
TrueCryptTrueCrypt, BitLocker'a denk bir alternatif ve ücretsiz. Yazılım ile partisyonları veya tüm sabit diskleri şifreleyebilirsiniz. Hatta sistem partisyonu bile şifrelenebiliyor. Böylece şifreyi bilmeyen birisi verilerinize erişemiyor; sabit disk başka bir PC'ye takılsa bile.
Yazılımı başlattıktan sonra "Create Volume" butonuna basın. Creation Wizard'da "Encrypt the system partition or entire system drive" seçeneğini etkinleştirin. İster Windows partisyonunu, ister komple sabit diski şifreleyebilirsiniz. Dikkat: İki durumda da sisteminizi şifre olmaksızın başlatamazsınız. Sihirbaz sizi sonunda bir "Rescue Disk" (kurtarma diski) oluşturmanız geren yapılandırma sürecinden geçirecek. Eğer bir donanım bozukluğu veya diğer kazalardan dolayı TrueCrypt Boot Loader zarar görürse verilerinize bu kurtarma diski ile tekrar erişebileceksiniz.
Sadece tekil partisyonları şifrelemek için Creation Wizard'da "Create a volume within a non-system partition/device" seçeneğini etkinleştirin. Ama dikkat: Sonraki adımlarda ilgili disk bölümündeki tüm veriler silinecektir. Verilerinizi daha önceden farklı bir sürücüye geçici olarak kaydetmelisiniz. Sonraki adımlarda şifrelenmesini istediğiniz partisyonu "Volume Location" altında "Select Device" ile seçebilirsiniz. "Next" tuşuna iki kez daha tıkladıktan sonra şifre girişi ve son olarak "Volume Format" kısmına gelirsiniz. "Format" tuşuna basmadan "Quick Format" alanını etkinleştirin. Böylece süreç daha hızlı ilerler. "Evet" ile cevaplandıracağınız son bir sorudan sonra TrueCrypt işine başlar. Şifreli sürücüye ulaşmak için her defasında uzun uzadıya TrueCrypt'i başlatmamak için bazı adımları otomatiğe bağlayabilirsiniz. Bu iş için TrueCrypt program penceresinde bir sürücü harfini seçin ve sonrasında "Select Devices" tuşuna tıklayın. Burada daha önce şifrelemiş olduğunuz sürücüyü seçin ve OK'a basın. "Mount" butonu üzerinden şifre sorgulamasına ulaşırsınız ve şifrelenmiş sürücüye açarsınız. Şimdiyse bunu "Volumes | Save Currently Mounted Volumes as Favorites" ile favori listenize ekleyin. Son olarak "Settings | Preferences" ile ayarlama diyalogunu açın. "Actions to perform upon log on to Windows" bölümünde "Start TrueCrypt" ve "Mount favorite volumes" seçeneklerini işaretleyin. Artık her Windows başlangıcında otomatik olarak şifrelenmiş sürücü için gerekli parola istenecek ve siz de doğrudan sürücüyü açabilecekseniz.
Download: TrueCrypt
aborange Crypter Encrypting File System (EFS) tekil verileri şifreler. Bu sayede sadece Windows şifresini bilenler içeriğe erişebiliyor. Fakat Vista Home Basic kullanıcıları EFS'den vazgeçmek zorundalar. Bunun yerine aborange Crypter'ı kullanabilirler. Araç Explorer'a benzer bir arayüz sunuyor. Şifrelemek istediğiniz dosyanın yerini gösterin ve "Verschlüsseln" tuşuna basın. Son olarak şifreyi girip OK ile onaylamanız istenecek. Bu dosyayı her açmak istediğiniz aborange Crypter araya girecektir. "Entschlüsseln" butonu ve doğru şifre ile dosyaya tekrar ulaşabilirsiniz.
Bu güzel şifreleme programının belki de tek dezavantajı sadece Almanca dilinde sunuluyor olması. Fakat Explorer benzeri arayüzü ile pek de zorluk çekeceğinizi düşünmüyoruz.
Download: aborange Crypter
Internet’i daha hızlı gezin:
Google Chrome yüklemek için tıklayın
Sonraki Sayfada:
FORUMDA TARTIŞIN
Oyla:
En Düşük
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 20 yorum
ty chip :D
| 24 Kas 2009 21:04 | ![]() | ![]() |
arkadaşlar ben vistayı gecen yıl ilk çıktığında yükledim sistem özelliklerim şunlar: p4 3.2 işlemci 512 MB ram 128 MB ekran kartı ve vista sorunsuz çalışıyordu sistemimi bu yıl yeniledim.ram 2 GB oldu ekran kartını ise 256 MB a yükselttim ve vistanın kullanmadığım özelliği yok ve hiç bir sorunda yaşamıyorum.Bu arada eğer sisteminiz yeni bir sistem değil ise 512 MB lık bir ram ile home basic sürümünü rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.Yok vista kasıyor yok ram çok yiyior alakası yok arkadaşlar sadece bilinçli yaklaşmak gerekiyor.512 MB lık ram li bir makineye gidipte ultimate sürümünü yüklerlerse tabi sistem cevap vermez adı olur vista kötü.inanmayın derim ve araştırıpta kullanın.
bir VİSTA ULTİMATE Kullanıcısı
bir VİSTA ULTİMATE Kullanıcısı
| 02 Ara 2008 17:27 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
link yok mu? ben göremedim
| 14 Eyl 2008 12:37 | ![]() | ![]() |
bi vista çok ram yiyor kasıyor diyorsunuz bide xp ve dier vista sürümleri için harici yazılımlar yükleyerek görselliğinizi zenginleştirmek istiyorsunuz. bu yazılımlar sanki sistem belleğini kullanmadan çalışıyormuş gibi dawraanıyorsunuz. vista facia oldu gibim yorunlarda gördüm madem facia neden vista özelliklerine sahip olmak istiyorsunuz.??
| 25 Ağu 2008 15:22 | %100 | ![]() | ![]() | %0 |
siz geri misiniz ya? bazıları demiş ki, vista home ultimate niye yok diye? geri misiniz siz? ultimate zaten eksiksiz anlamındadır. eksiksiz olan bir ürünün en iyi olması gerektir. ultimate home, ultimate basic, ultimate business, ultimate ultimate ultimate professional, ulti ulti ultimate, multi multi ultimate olmasını falan mı istiyorsunuz?
| 29 Haz 2008 16:38 | %83 | ![]() | ![]() | %17 |
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ
CHIP ONLINE FORUM
- HDD'de anormal davranışlar..
- 750 tl ye Sistem topladım bi ...
- 2 gb gtx 680 mi 3 gb HD7970 mi...
- film önerileriniz ?
- server bilgisayar
- Bu bilgisayarla neden oyun ...
- Güvenlik programı deneme süresi..
- Beyler telefon alıcam ama..
- Sizce sorun ne arkadaşlar? Ekran ...
- İ.K.İ.Ç KONU CLOSE BY COTRJ65 ... ...daha fazlası
CHIP Online Uygulamaları
CHIP Online iPad ve iPhone'da!
CHIP Online mobil uygulamalarını indirin
Uzun süredir beklenen CHIP Online mobil uygulaması iPad ve iPhone için çıktı. Turkcell sponsorluğunda hazırlanan uygulamaları indirmek için tıklayın!
İlginizi Çekebilir
İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler
- Makale: Büyük PC defansınız sizi bekliyor
- Makale: Windows Vista'yı 8 ay ücretsiz kullanın
- Haber: Microsoft'tan 7 açığı kapatan yama
- Haber: Ballmer emekli mi oluyor?
- Makale: Güvenlik Vista'yla mümkün!
- Makale: Vista'ya şimdi terfi edin
- Haber: DreamScene: Vista masaüstü yeniden yeşeriyor
- Makale: CHIP hazırladı: Windows Vista özel dosyası
- Makale: Kendiliğinden SP1'li Vista DVD'si üretmek
- Haber: Microsoft, Windows Vista'dan bin pişman!
CHIP Online-Galeri
Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları
Cehennemden fırlayan 30 web sitesi!
Dünyanın en kötü web sitelerini sizler için seçtik! Gördüğünüzde kaçacak delik arayacaksınız!
CHIP Online'da Bugün
Son Eklenen Haberler ve Makaleler
- Galaxy S3'ün en güçlü 10 rakibi!
- Opera'yı denemek için 5 neden!
- Porno, Facebook'u yendi!
- Yandex'den aramada yeni bir kolaylık!
- Aynı klavye ve fareyi birkaç PC ile kullanın!
- iPhone 5'te Sony imzası!
- Google, Facebook'a salladı!
- Üstün bir ses deneyimi isteyen oyunseverlere!
- Microsoft'tan Google'a makas!
- Samsung ve Apple: Asıl savaş şimdi başlıyor!
Okur Haberleri
Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri
- Windows 8 sadece 15 dolar !
- Telefonla Evdeki Cihazları Uzaktan Kontrol Etme
- Dev Upload Sitesi Kapandı ! (Mega Upload)
- AMD'den RAGE oyunu için özel sürücü.!
- AMD HD 6990 için özel soğutma
- Google'dan Müzik Keşfetme Sitesi
- Facebook'ta Fotoğraflar Daha Büyük ve Daha Hızlı!
- Twitter Tehlike Saçıyor !
- Şüpheli Dosyaları Analiz Ettirme Siteleri
- LG’den akıllı çözüm!
CHIP Online-Video
Son Eklenen Videolar
- Eurovizyon 2012 Birincisi İsveç'in şarkısı
- Can Bonomo'nun Eurovizyon 2012 Finali Performansı (HD)
- Volvo'dan yayalar için hava yastıklı otomobil
- James Bond - Skyfall Fragman (HD)
- Gelişim aşamasındaki Metro Firefox'dan video!
- Google'dan yeni özellik: Knowledge Graph!
- Apple'ın 1984'den kalan Ghostbusters videosu!
- Windows 8'de yer alacak Aile Güvenliği özelliği!
En Çok Okunan Haberler
Bu haftanın en çok okunan haberleri
- 1Şimdi de Galaxy S III'ün arkası...
- 2"O bile Nokia'yı kurtarmayabilir!"
- 3Zaman kaybettiren 10 teknoloji yalanı!
- 4Apple'ın "uzay gemisi" ortaya çıkıyor!
- 5Ve Chrome, Internet Explorer'ı geçti!
- 6Galaxy S3 için kaçınılmaz son!
- 7Steve Ballmer'dan "dev" Windows 8 tahmini!
- 8Galiba bu sefer geliyor!
- 9Zuckerberg'in serveti 2.1 milyar dolar düştü!
- 10Eski bir laptop'u hızlandırmanın 5 yolu!
En Çok Okunan Makaleler
Bu haftanın en çok okunan makaleleri
- 1HTC'nin amiral gemisi One X test merkezimizde
- 2Unutulmaz 8 internet yalanı
- 3Herkes için en iyi DSLR'ler...
- 4En iyi 15 çift çekirdekli cep telefonu!
- 5TEST: Nikon D3200
- 6Çok çekirdekli CPU'lar için 36 popüler araç!
- 7Unutulmayan 10 çöküş!
- 8En iyi ve en şık 12 ultrabook!
- 9Tarayıcınız için en iyi 25 user script!
- 10Efsane ceplerin varisleri
Dijital Fotoğraf Kursu
CHIP Dergisi: Mayıs 2012




























