2011'in en çılgın önerisi!

31 Nisan ya da 31 Ocak'ta doğanlar... Üzgünüz, bu takvime göre aslında sizin bir doğum gününüz yok!

2011'in en çılgın önerisi!

Hüseyin Cem Köylü

Johns Hopkins Üniversitesi'nden astrofizikçi Richard Conn Henry ve ekonomist Steve Hanke, bilgisayar programları ve matematiksel formüller kullanarak yeni bir takvim oluştırdılar. Yeni takvim de 12 aylık periyotlardan oluşuyor fakat farkı belli bir tarih, her sene farklı güne değil aynı güne denk geliyor.

"Planımız, her sene aynı düzeni izleyen daha istikrarlı bir takvim yaratmaktı, böylece yıllık planlamalar daha mantıklı bir şekilde yapılabilecek. Mesela okul, tatil ve özel günler her sene tekrar hesaplanmak zorunda kalmayacak. Düşünün, her sene değişen bir takvime göre yıllık planlama yapmak için tekrar tekrar efor sarf ediyorsunuz, zaman kaybediyorsunuz. Oysa bir kere yaptığınız yıllık plan her sene aynı şekilde işlese hayat daha rahat olmaz mı?" diye belirtiyor Henry.

Hanke-Henry Takvimine göre, örneğin Noel 2012 yılında Pazar gününe denk gelse -ki öyle- her sene Noel Pazar günü olacak. Tabi bunu yapmak için şu an kullandığımız takvim üzerinde değişikliğe gitmişler. 31 Mayıs doğumlular üzgünüz, eğer bu takvim geçerli olacak olursa artık sizin doğum gününüz olmayacak, çünkü bu takvimde sadece Mart, Haziran, Eylül ve Aralık 31 gün, geri kalan tüm aylar 30 gün çekecek.

Hepsi bu kadar da değil. Devamı haberimizin ikinci sayfasında...

"Aralık ayına 1 hafta ekleyelim"

Bir sene 365,2422 gün sürdüğü için bugün kullandığımız takvimde 4 senede bir, 1 gün eklemek gerekiyor. Hanke-Henry Takviminde bu sorun, her 5 ya da 6 senede bir Aralık ayına 1 hafta eklenerek çözülüyor. Böylece takvim, Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketinin getirmiş olduğu farkla senkronize edilmiş oluyor.

Ekonomist Hanke'ye göre, bu takvim bankacıların hayatını kolaylaştıracak. "Bizim takvimimiz, finansal hesaplamaları basitleştiriyor ve "rip off etkisi"nin yok olmasını sağlıyor. Krediler, vadeler, borçlar hepsinin faiz hesapları gün üzerinden yapılıyor. Bugün kullandığımız takvim anormalliklerle dolu ve bunlar basit hesaplamaları bile zor bir hale getiriyor. Bizim takvimimizin her çeyreğinde 91 gün var, ilk iki ay 30 ve son ay 31 gün sürüyor, böylece kafanız karışmadan çok kolay bir şekilde hesaplamaları yapabiliyorsunuz" diyor Hanke.

Hatta, Henry ve Hanke sadece takvimi değiştirmekle yetinmiyor, zamanı da değiştirmek istiyorlar. "Dünyayı zaman bölgelerine bölmeliyiz ve hepsi de Evrensel Zaman'a bağlantılı olmalı" diyorlar; "tüm dünyada tek zaman, tüm dünyada tek tarih" sözünü benimsediklerini söylüyorlar.

Ve işte ikilinin son sözleri: "İş toplantıları, spor fikstürleri ve okul zamanları her sene aynı olmalıdır. Bugünün saat dilimlerinin düzensizliği, gün ışığından tasarruf zamanlamaları ve takvimdeki dalgalanmalar, hem de her sene! Bu artık bitmeli."

Okuyucu Yorumları