500 milyon $ değerinde korsan yazılım

Çin'de yapılan büyük operasyon sonucunda 500 milyon dolarlık korsan yazılım CD'si ele geçirildi.

Korsan Operasyonu

Çin polisi ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından, yazılım korsanlarına karşı iki yıldır sürdürülen bir operasyon Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletindeki Şangay ve Şenzen kentlerinde iki büyük çetenin çökertilmesiyle sonuçlandı. Toplam 25 kişinin tutuklandığı operasyonda 500 milyon dolar değerinde korsan yazılım CD'si ele geçirildi. Microsoft, yapılan operasyonu "Korsan yazılımlara karşı mücadelede bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

En büyük korsan yazılım çetesi çökertildi

Yapılan operasyonlarda çökertilen çetelerden birinin, kendi alanında en büyük grup olduğu belirtiliyor. Bu şebekenin bugüne kadar 2 Milyar dolar tutarında korsan yazılım ürettiği tahmin ediliyor.

Aralarında Windows XP ve Windows Vista'nın da bulunduğu toplam 13 programın yazılım bileşenlerinin, lisans sözleşmelerinin ve 8 dilde hazırlanmış versiyonlarının bu şebeke tarafından yasadışı yollarla üretildiği belirlendi. Hırvatça, Flemenkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Korece, Çince ve İspanyolca dillerinde üretilen sahte yazılımlar, 5 kıtada 27 ülkede kurumsal ve bireysel müşterilere satıldı.

Korsan yazılımlara karşı dünya çapında mücadele eden Business Software Alliance adlı platformun Çin Temsilcisi Victor Zhang, " Korsan yazılımlara karşı mücadelede uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı ve Çin İç Güvenlik Bakanlığı'nın FBI ve Microsoft ile gerçekleştirdiği işbirliğinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Zhang şunları söyledi:

"Korsan yazılımlara karşı mücadelede önemli başarılar elde ediyoruz, ama sadece bu son operasyonda çökertilen çetelerin büyüklüğü bile sektörün bu alanda karşı karşıya olduğu sorunun boyutları konusunda bir fikir veriyor. Geçen yıl tüm dünyada satılan yazılımların yüzde 35'i korsandı ve sektörün bu durumdan ötürü uğradığı zarar 40 milyar doları buldu."

Microsoft: Operasyon bir dönüm noktası

Çin'de iki büyük çetenin ele geçirilmesi ardından Microsoft'tan yapılan yazılı açıklamada, "Operasyonun yazılım korsanlığına karşı mücadelede bir dönüm noktası olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Bu operasyonun doğrudan bir sonucu olarak, tüm ülkelerde piyasaya sürülen sahte yazılımların miktarında hissedilir düzeyde azalma olması bekleniyor" denildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Elçim Barkay ise Çin hükümetinin yasadışı yazılımın üzerine kararlılıkla gitmesinin son derece olumlu olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Korsan yazılım maalesef bilişim sektörünün gelişimini olumsuz etkileyen sorunlardan birisi olmaya devam ediyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de bunun etkileri hissediliyor. Korsan yazılım ile yalnızca kişilere ve kurumlara, desteklenmeyen, sorunlu yazılımlar verilmiyor; aynı zamanda o ürünü üreten, dağıtan, satan en nihayet kullanarak geliştirilmesine katkıda bulunan insanların emekleri de çalınmış oluyor. Sadece bizim ülkemizde bilişim sektörünün korsan yazılımlardan kaynaklanan yıllık kaybı 300 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye'nin bilişim ile kalkınması için bilişime yatırım yapılması ve sektörün, sektörde çalışanların haklarının korunması, ülkenin geleceğinin korunması anlamına da geliyor."

Orijinal Yazılımı Anlama Yolları

Çin'deki korsan yazılım şebekelerinin ele geçirilmesinde, satın aldıkları Microsoft yazılımlarının orijinalliğini çeşitli yollarla sınayarak Microsoft'a ihbarda bulunan binlerce kullanıcının soruşturmaya yardım etmesi de etkili oldu.

Ekonomiye büyük zarar veren yazılımların sahte olduğunu anlamanın çeşitli yolları var:

• Yazılımın orijinalliğinden emin olmanın ilk yolu, öncelikle Microsoft yetkili iş ortağından almak, çünkü orijinal ürün sadece yetkili iş ortaklarında bulunuyor.
• Satın alınan yazılımın fiyatının aşırı düşük olması ilk uyarıyı oluşturuyor. Bu durum, bir fırsat olmaktan ziyade, korsan ürün satmak isteyen kişinin kötü niyetini ortaya koyuyor.
• Her şeye rağmen herhangi bir sebeple kuşku duyulması durumunda, Microsoft Türkiye ile ilişkiye geçerek hem ürünü, hem de satıcıyı kontrol etmek mümkündür.
• Satın aldıktan sonra yazılım kontrol edilmek istendiği takdirde, Microsoft'un bütün dünyada son kullanıcıların hizmetine sunduğu Windows Orijinal Ürün Avantajı teknolojisinden yararlanılabilir. Bu yeni teknoloji, internet üzerinden kolayca ulaşılan aşağıdaki bağlantısıyla herhangi bir bilgisayardaki yazılımların orijinalliğini test edebiliyor: www.microsoft.com/turkiye/gozcu

Aynı bağlantıda ürünlerin etkinleştirilmesi, ve orijinal ürün satın alınması konusunda bilgiler de bulunuyor.

Okuyucu Yorumları