Apple'a Bir Yaptırım Tehdidi Daha

Apple, Çin'den gelen iPhone satışlarının durdurulması kararının şokunu atlatamadan, yeni bir yaptırım tehdidi ile karşı karşıya kaldı!

Apple'a bir yaptırım tehdidi daha

Apple'ın Mısır Rekabet Otoritesi (ECA) ile başı dertte. ECA, teknoloji devini Mısır'daki rekabet ortamına zarar vermekle suçluyor.

ECA, açıklamasında Apple'ın yerel dağıtımcılara telefonlarını satmak için kendi şartlarını dayattığını ve şirketin Mısır devletine göre "satıcılar ile yapılan haksız dağıtım şartları"nı sonlandırmak için iki ay süresi olduğunu belirterek Cupertinolu devi yaptırımla tehdit etti.

Apple'ın satıcılar ile yaptığı anlaşmalarda bulunan ve satıcıları başka dağıtımcılardan alışveriş yapmaktan alıkoyan maddeleri inceleyen ECA, iki yıl boyunca yapılan incelemelerden sonra Apple'ı suçlu buldu. ECA'nın başında bulunan Amir Nabil, bu durumun Mısır'daki rekabeti efektif olarak engellediğinin altını çizerek Bloomberg'e açıklamalarda bulundu.

"Müşterilerinizi onlara sunulan daha iyi seçenekleri tercih edebilme özgürlüğünden alıkoyamazsınız. Bu, ürünlerin yaygınlığı ile ilgili. Bu, aynı zamanda müşterilerin daha iyi ürünlere erişim sahibi olmalarını sağlamakla da ilgili."

Bloomberg'e göre standart bir iPhone modeli, Ortadoğu'daki diğer ülkelere göre Mısır'da %50 daha yüksek fiyata satılıyor. Örnek olarak iPhone XS Max, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1.306 dolardan fiyatlandırılırken Mısır için bu fiyat 1.983 dolar seviyesinde. Bununla birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunana Apple büroları da Apple'ın Mısır'daki söz konusu yaptırıma maruz kalması hâlinde hukuki müdahalelere açık olacak.

Apple için dünya üzerinde birçok bölgede yaptırım tehditleri ile karşılaşmak alışılmadık bir durum değil. Geçtiğimiz gün Çin mahkemeleri Apple'ın birçok iPhone modelinin ülkede satılmasını engelleyen bir karara imza attı. Bu, Apple'ı patent ihlali ile suçlayan Qualcomm için ise Çin gibi büyük bir pazarda oldukça önemli bir zafer olarak tanımlanıyor.

Okuyucu Yorumları