Bu oyunda sadece düşünmek yetiyor!

Sonunda bu da gerçek oldu: Siz düşünün; kilometrelerce uzaktaki biri ne düşündüğünüzü anlasın...

Sadece düşünmeniz yeterli!

Tahminen daha önce, cevabı evet/hayır olan sorular ile karşınızdakinin neyi düşündüğünü tahmin etmeye çalıştığınız bir oyun oynamış veya en azından böyle bir oyun duymuşsunuzdur. Görünene göre University of Washington bilim adamları, iki kişinin internet üzerinden beyinden-beyine benzer bir oyunu oynamasını sağlayan bir yöntem geliştirmiş durumdalar.

Oyunculardan birinin başında, elektriksel beyin aktivitesini takip eden bir EEG başlığı bulunuyor ve kendisine bir ekranda bir cisim gösteriliyor. İkinci bir oyuncu da muhtemel nesneleri ve bu nesneler ile alakalı soruları görüyor ve bu sorulardan birini seçerek soruyor.

Daha sonra ilk oyuncu, yanıp sönen iki LED'den birine odaklanarak evet veya hayır cevabını veriyor ve bu da bir sinyalin internet üzerinden aktarılarak ikinci oyuncunun başında bulunan manyetik bir bobine ulaşmasını sağlıyor. Eğer cevap hayır ise hiçbir şey olmuyor. Ancak evet cevabı verildiyse, ikinci oyuncunun görme korteksini etkileyen bir tepki oluşuyor ve oyuncu, kısa süreli parlak bir ışık görüyor.

Sistemin testleri, yaklaşık olarak 1.6 km uzaklıkta bulunan karanlık odalarda yer alan beş farklı çift katılımcı ile gerçekleştirildi. Her katılımcı, bu oyunu 20 tur oynadı. Bu oyunlardan 10'u gerçek oyunlar iken, 10'u da hiçbir bilgi aktarımı olmayan kontrol oyunlarıydı. Gerçek oyunlarda oyuncular, nesnelerin yüzde 72'sini tahmin etmeyi başarırken, kontrol oyunlarında bu oran yüzde 18'e düşmekteydi.

Deneyi açıklayan makalenin baş yazarı Andrea Stocco, bu testin şimdiye kadar yapılan beyinden-beyine deneylerinin en karmaşıklarından biri olduğunu söylemekte. Bu teknolojinin, bir kişiden başka bir kişiye beyin durumlarının aktarılması - örneğin dikkatli bir kişiden uykulu bir kişiye - için kullanılabileceği düşünülüyor...

Okuyucu Yorumları