Cihazların ısınmasını engelleyen nano buluş!

Yeni geliştirilen bu termal materyal sistemi, elektronik cihazların ısınmasını engelliyor!

Isınmaya paydos!

GE Global Araştırma Merkezi Nanoteknoloji Ekibi, yüksek hızda çalışan elektronik cihazların aşırı ısınmasını önlemek amacıyla kullanılabilecek bir termal materyal sistemi geliştirdi. Bilgisayar çipleri ve çeşitli elektronik bileşenler üzerinde görevini başarıyla yerine getiren termal materyal sistemi, elektronik sistemlerin yarattığı sıcaklığı alıyor ve sistemleri serin tutmak amacıyla bu sıcaklığı dağıtıyor.

GE Global Araştırma Merkezi'nde kıdemli bilim adamı ve proje lideri olarak görev yapan Dr. Tao Deng yaptığı açıklamada, "Daha az ısınma, kullanılan cihazlardan daha etkin biçimde yararlanılması anlamına gelir. Daha ileri teknolojiye sahip radar sistemleri ve daha güçlü elektronik kontrol sistemlerine sahip uçuş ve seyir sistemleri hayal edin ve bunun da ötesinde daha hızlı dizüstü bilgisayarlar düşünün... Elektronik bilimi ilerledikçe, bakır gibi sıradan materyallerin yükselen sıcaklıklara artık dayanamadığını görüyoruz. Veri işleme hızının artabilmesi ve elektronik sistemlerin daha yeterli olabilmesi için, daha iyi soğutma çözümlerine ihtiyacımız var" diye konuştu.

Prototip sistemin, örnek çalışmalar esnasında, çeşitli elektronik ortamlar ile uygulama ortamlarında işlevini başarılı bir şekilde yerine getirdiğini ve sistemi test aşamasında zorlu koşullara da tabi tuttuklarını belirten Deng, "Sistemin son derece yüksek yerçekimi koşullarında bile başarılı bir şekilde çalıştığını gözlemledik. Sistem, normal yerçekimi gücünün 10 katı yerçekimi simüle edilmiş ortamlarda bile işlevini başarılı bir şekilde yerine getirdi. Karşılaştırma yaparsak, bu yerçekimi gücü, Disney'in "Görevimiz: Uzay" (Mission: Space) hareket simülatörüne giren birinin maruz kalacağı yerçekimi gücünün dört katından daha fazladır. Normal yerçekiminin 10 katı bir gücü üzerinizde hissettiğinizde aynı hızda koşabilir misiniz? Büyük ihtimalle hayır, ama bizim prototipimiz bunu başarabiliyor" dedi.

GE'nin nanoteknoloji alanındaki diger calışmaları sonucu kanser ve kalp hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisine yönelik ileri görüntüleme, ampüllerde yüksek verimlilik, hafif ve güçlü uçak motorları ve enerji üretiminde yüksek performans ve verim sağlayan parçalar da elde edilebiliyor.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları