Dünyanın ilk "nükleer" haritası oluşturuldu

Oluşturulan antinötrino emisyon haritası, dünyanın derinlikleri hakkında ipuçları veriyor.

Nükleer haritamız da hazır!

Genellikle dünyanın iç yapısı ve katmanlar hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz söylenir. Jeolog ve fizikçilerden oluşan bir ekip antineutrino emisyonu ile dünyanın ilk küresel haritasını üretti. Nötrino ve antimadde kuzeni antinötrino, bilim dünyasının en küçük atom altı parçacığı olarak biliniyor.

Bilim adamları AGM2015 başlıklı projeyle antinötrino dedektörleri kullanarak gezegenin radyasyon haritasını ortaya çıkardılar. Scientific Reports dergisinde online olarak yayınlanan harita dünyanın oldukça radyoaktif bir yer olduğunu gösterdi.

Dünyanın ilk "nükleer" haritası, bilim adamlarının nükleer reaktörler tarafından oluşturulan insan yapımı radyasyon kaynaklarını izlemelerine yardımcı olacak. Antinötrino emisyonları ile doğal bir resim oluşturmak için biri Japonya ve bir diğeri İtalya'da olmak üzere iki tür dedektör kullanılarak veri toplandı.

Maryland Üniversitesi jeoloji profesörü William McDonough, bir jeolog olarak dünyanın iç yapısı hakkında daha fazla bilgi edinecekleri için oldukça heyecanlı olduğunu söyledi. McDonough ayrıca bu projenin çeşitli zaman dilimlerinde gezegenin yakıt bütçesi hakkında temel bilgilere erişmeye izin vereceğini ve dünyanın derinliklerindeki yapıyla ilgili yeni ve heyecan verici detayları ortaya çıkarabileceğini düşündüklerini ifade etti.

Okuyucu Yorumları