Ekran koruyucularının geçmişine bakış!

Ekran koruyucular nasıl ortaya çıktı, bugün halen onları kullanmamız gerekli mi?

Ekran koruyucu gerekli mi?

Ekran koruyucuları, CRT ekranları kullandığımız zamanlarda ekranın zarar görmesini engellemek gibi önemli bir role sahiplerdi. Ancak kullandığımız ekran teknolojisinin değişmesiyle, artık eskisi kadar ilgi görmüyorlar.

Bu yazımızda ekran koruyucularının geçmişine göz atıp, en popüler örneklerden bazılarını sizlere hatırlatmak istiyoruz. Bunun yanında onlara hala ihtiyacımız olup olmadığını da konuşacağız.

Ekran koruyucularının geçmişi

Ekran koruyucuları, ilk olarak CRT monitörlerin sahip olduğu bir sorunu çözmek için geliştirilmişti. CRT ekranlar, aynı resmi çok uzun süre gösterdiklerinde "yanma" denen olay meydana gelebiliyor, bu durumda ekranı aydınlatan birimler güç kaybetmeye başlayabiliyordu. Sonuç olarak ekranın etkilenen kısmı, daha karanlık görünüyordu. Bazı durumlarda hasar, monitörü kapattığınızda bile görünür halde kalabiliyordu.

PC'nizi belirli bir süre boşta bıraktığınızda devreye giren ekran koruyucuları, genellikle animasyonlu görüntülerle ekranın yorulmasının önüne geçiyordu.

Yanma, modern LCD ekranlarda da yaşanabiliyor ancak bu durum, CRT'dekilere göre biraz farklı olduğu gibi, nadir yaşanıyor.

Popüler ekran koruyucuları

Popüler ekran koruyucuları

Flying Toasters: After Dark adlı ekran koruyucusu paketinden çıkan Flying Toasters'ta kanatlı tost makineleri, ekranda oradan oraya uçmaktaydılar. Flying Toasters'ı anmak istiyorsanız, onu hayata döndüren bu web sitesini ziyaret edin.

Ekran koruyucularının geçmişine bakış!

Johnny Castaway: Sierra tarafından geliştirilen Johnny Castaway, oldukça farklı bir ekran koruyucusuydu, çünkü size her seferinde aynı şeyi göstermiyordu. Bir adada tek başına kalan adamın yer aldığı ekran koruyucuda adamın kumdan kale inşa etmesine, sal yapmasına ve fazlasına şahit oluyordunuz. Ekran koruyucusu, özel tatil günlerine bile dikkat ediyordu.

Ekran koruyucu kullanmalı mısınız?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Ekran koruyucuları yoluyla bilgi ediniyorsanız, elbette kullanmanızda fayda var. Ancak ekran koruyucusunun, kapalı ekrandan daha fazla güç tükettiğini unutmayın. Masaüstünde bunun önemi olmasa da laptop'unuzu pilde kullanıyorsanız, ekran koruyucu kullanmamanızda fayda var.

Okuyucu Yorumları