En iyi gerilim filmleri! IMDb puanı yüksek 50 iyi filmi seçtik!

Gerilim filmi meraklıları için izlenmesi gereken, IMDb puanı yüksek bilim kurgu filmlerini listeledik. En iyi gerilim filmleri hangileri? izlenmesi gereken gerilim filmleri neler? diyorsanız bu liste bir fikir verebilir. İşte IMDb puanı yüksek, beğenilen, sıkı gerilim filmi önerileri

IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Bol adrenalin, nefes kesen bir tempo ve elbette gizem… Evet, nabzınızı yükseltecek olan gerilim filmlerinden bahsediyoruz. Tür itibariyle tehdit altında hissetmenin binbir halini sunan bu filmler, aynı zamanda zekanın sınırlarını zorlayan suç türüyle de bir araya gelebiliyor.

Sinema tarihinin en sevilenlerinden Sapık ve modern dönemin gerilimlerinden Kayıp Kız'a kadar en iyilerini birlikte bulabileceğiniz bu listede izlerken yerinizde duramayacağınız yapımlar yer alıyor. Hafta sonu sinema gecesinde izlemek için veya akşam vakti uykunuzu kaçıracak bir gerilim filmi arıyorsanız, listemize göz atabilirsiniz. İşte, o filmler…

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri, en iyi 50 tarihi film, en iyi 50 müzikal film ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

50. Siyah Kuğu (2010) IMDb: 8 Metacritic: 79

siyah kugu

Kuğu gölü balesi etrafında şekillenen film, genç ve yetenekli bir balerin olan Nina’nın kuğu gölü balesinin baş dansçısı olmak için gösterdiği tutku ve hırsın içinde yer alan karanlık tarafıyla yüzleşmesini konu ediniyor. Masumiyeti simgeleyen beyaz kuğu ile kötülük ve şehveti simgeleyen siyah kuğuyu aynı anda canlandırabilecek bir balerin arayışında olan Thomas Leroy isimli yönetmenin karşısında seçmek üzere olduğu Lily ve Nina adlı iki balerin bulunuyor. Beyaz kuğuda harikalar yaratan Nina, siyah kuğu gösterisindeki başarısı için oldukça yetenekli olan Lily ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan ve psikolojik öğelerin ağırlıkta olduğu filmin oyuncu kadrosunda; Natalie Portman, Mila Kunis ve Vincent Cassel yer alıyor.

49. Ölüm Takibi 2049: Bıçak Sırtı (2017) IMDb: 8 Metacritic: 81

Ölüm Takibi

Hampton Fancher ve Michael Green imzası taşıyan film, neo-noir türü ile karşınıza çıkıyor. 1982 yılında vizyona giren Bıçak Sırtı filminin devamı niteliğinde olan film, ilk hikayenin üstünden geçen 30 yıl sonrasını anlatıyor. Los Angeles polis teşkilatında çalışan memur K, uzun yıllardır üstü örtülü kalan gizemli bir olayı ortaya çıkarıyor. Memur K, toplumu bir felakete sürükleyecek olan olayı önlemek için ödül avcısı Rick Decard’dan yardım istiyor.

48. Enigma (2014) IMDb: 8 Metacritic: 71

Enigma

2014 yılında gizem – dram – biyografi türünde vizyona giren İngiltere – ABD yapımı filmin yönetmenliğini Morten Tyldum üstleniyor. Alan Turing’in The Enigma isimli romanından uyarlanan film, 2.Dünya Savaşı yıllarında Nazi’lerin kullandığı Enigma isimli kodu çözmeyi başaran Alan Turing isimli matematikçinin öyküsünü konu ediniyor. Hükümet tarafından bu kodu çözmek için bir araya getirdiği grubun içinde dünyanın en önemli matematikçileri yer alıyor. Fakat Alan Turing, grubun en dâhisi olarak farkını ortaya koyuyor. Takım çalışmasına pet yatkın olmayan ve grup içinde uyum sağlamakta zorlanan Alan, hükümetin geleceği için karakterinden ödün vermek ve ekibin çalışmalarına uyum sağlaması gerekiyor. Ünlü matematikçi Alan Turing’i canlandıran Benedict Cumberbatch’a eşlik eden oyuncu kadrosunda; Keira Knightley ve Matthew Goode yer alıyor.

47. Rebeka (1940) IMDb: 81 Metacritic: 86

Rebeka (

1940 yılında gerilim – psikoloji türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini ünlü isim Alfred Hitchcock üstleniyor. Daphne Du Maurier’in aynı adlı romanından uyarlanan film, gizemli bir şekilde yaşamını sonlandıran Rebecca’nın ölümünü konu ediniyor. Maxim de Winter karısı Rebecca’nın ölümünden birkaç ay sonra yeniden evleniyor. Fakat Maxim’in yeni eşi, taşındığı malikanenin ilk hanımı olmadığını sonradan öğreniyor. Malikane ve malikanenin çalışanları hala gizemli bir şekilde ölen Rebecca’nın hakimiyetinde varlığını sürdürüyor. Öyle ki malikane çalışanları bile Maxim de Winter’in yeni eşini kabullenemeyip, ona yabancı muamelesinde bulunuyor. En İyi Film dalında Oscar’a aday gösterilen filmin oyuncu kadrosunda; Joan Fontaine, Dame Judith Anderson ve Melville Cooper yer alıyor.

46. Üçüncü Adam Kim? (1949) IMDb: 8.1 Metacritic: 97

Üçüncü Adam Kim

1949 yılında gerilim – dram – polisiye türünde vizyona giren İngiliz yapımı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Carol Reed üstleniyor. Graham Greene’in aynı adlı kısa romanından uyarlanan film, Holly Martins isimli yazarın savaş sonrasında Viyana gelişiyle birlikte arkadaşının trajik ölümünü öğrenmesinin ardından gelişen olayları anlatıyor. Holly Martins, ölen arkadaşının sevgilisi ile tanıştıktan sonra, arkadaşının ölümünün ardında yatan gizemi araştırmaya karar veriyor. Fakat Holly, arkadaşının aslında ölmediği, polisten kaçmak amacıyla kendini öldürmüş gibi gösterdiğini öğreniyor. Kara film niteliği taşıyan filmin oyuncu kadrosunda; Joseph Cotten, Alida Valli ve Orson Welles yer alıyor.

45. Rıhtımlar Üstünde (1954) IMDb: 8.1 Metacritic: 91

Rıhtımlar Üstünde

1954 yılında dram – gerilim – romantik türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini Elia Kazan üstleniyor. Film, eski bir boksör olan ve limanda işçi olarak çalışan Terry Mallon’un arkadaşı Joe Doyle’un cinayetinin ardında saklanan gizemi konu ediniyor. Eski bir boksör olan Terry Mallon, ekonomik bunalımda olduğu için limanda işçi olarak çalışmaya başlıyor. Johnny Friendly ise, liman işletmesinin yöneticiliğini yapıyor. Limanda esrarengiz bir biçimde cinayete kurban giden Joe Doyle’un cinayet suçu ise, Terry’nin üstüne kalıyor. Elia Kazan’ın yönetmenliğini yaptığı film, NY Sun yazarlarından birine ait diziden uyarlanıyor.

44. Ölüm Takibi (1982) IMDb: 8.1 Metacritic: 94

Ölüm Takibi

1982 yılında gerilim – western türünde vizyona giren ABD – Hong Kong ortak yapımı filmin yönetmenliğini Ridley Scott üstleniyor. Tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmlerinden biri olarak kabul edilen film, insanların birer kopyası olarak tasarlanan replikantlar ile dünyada yaşayanların kıyasıya olan mücadelesini konu ediniyor. Dünyadan uzakta bir kolonide ayaklanma başlatan replikajantlar, dünyalılar tarafından kötü olarak kabul ediliyor. Koloniden kaçan dört replicant ise, dünyaya kaçınca işler çığrından çıkıyor. Kaçan dört replikantı öldürmekle görevlendirilen polis Deckard, görevini başarı ile tamamlayıp replikantları öldürebilecek mi? Birbirine benzeyen replikajantlar ile insanların masumiyet ve kötülüğü simgelediğini anlatan filmin oyuncu kadrosunda; Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young ve Edward James Olmos yer alıyor.

43. Fargo (1996) IMDb: 8.1 Metacritic: 85

Farg

Vizyona kara komedi türünde taşınan film, Jerry Lundegaard isimli sahtekar bir adamın acil olarak ihtiyaç duyduğu paraya kavuşmak için karısını kaçırışını anlatıyor. Larry borçlarını ödemek için yüklü miktarda paraya ihtiyaç duyuyor. Karısının zengin babasından borç isteyen Jerry sahtekarlığından dolayı, kayınpederinden parayı alamıyor. Shep Proudfoot’un önerisi üzerine Jerry, karısını kaçırmak için adam tutuyor. Karısını kaçırıp babasından yüklü miktarda para istemeyi amaçlayan Jerry için işler yolunda gitmiyor. En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan filmin oyuncu kadrosunda; William H. Macy, Frances McDormand ve Steve Buscemi yer alıyor.

42. Paramparça Aşklar Köpekler (2000) IMDb: 8.1 Metacritic: 83

Paramparça Aşklar Köpekler

2000 yılında dram – gerilim türünde vizyona giren İspanyol yapımı filmin yönetmen koltuğunda Alejandro Gonzalez Inarritu yer alıyor. Yönetmenin ilk uzun metrajı olan film, bir trafik kazasında kesişen 3 farklı yaşamı konu ediniyor. Octavio ismindeki sorumsuz genç, abisi ve yengesi ile yaşarken aynı zamanda yengesine büyük bir aşk besliyor. Daniel ise yolunda giden evliliğini terk edip başka bir kadını hayatına alıyor. Filmin kesişen üçüncü hikayesinde ise, karşınıza El Chiavo isimli kendisinden yaşça büyük bir kıza aşık olan mahkum çıkıyor. Octavio, Daniel ve El Chiavo’nun ekseninde kesişen üç farklı yaşamın ortak noktasında ise, köpek dövüşü yer alıyor. İstanbul Film Festivali’nde büyük ilgi toplayan filmin oyuncu kadrosunda; Goya Toledo, Alvaro Guerrero ve Jorge Salinas yer alıyor.

41. Cinayet Günlüğü (2003) IMDb: 8.1 Metacritic: 82

Cinayet Günlüğü

Film, Gyeonggi şehrinde yaşanan seri cinayetlerin hikayesini konu ediniyor. 90’lı yılların sonlarında geçen hikayede bir kadın tecavüze uğrayarak vahşice öldürülüyor. Cinayet olayını devralan dedektif Park Doo-Man, cinayeti çözmek için geliştirdiği yöntemlerin uygunsuz olması nedeniyle görevden uzaklaştırılıyor. Cinayet dedektif Park Doo-Man’ın üzerinden alındıktan sonra, dedektif Seo’ya devrediliyor. Oldukça zeki ve soğukkanlı olan dedektif Seo’nun da cinayeti çözmek için geliştirdiği yöntemlerin zayıf kalması ile olay bir türlü netliğe kavuşamıyor. Delillerin yetersizliği nedeniyle çözümsüz kalan cinayetin işlendiği ve gizemin hakim olduğu filmin oyuncu kadrosunda; Song Kang-Ho, Kim Sang-kyung ve Hie bong Byeon yer alıyor.

40. Çılgın Max: Öfkeli Yollar (2015) IMDb: 8.1 Metacritic: 90

Çılgın Max

2015 yılında aksiyon – gerilim – bilim kurgu türünde vizyona giren Avustralya – ABD ortak yapımı filmin yönetmenliğini George Miller üstleniyor. Serinin dördüncü yapımı olarak karşınıza çıkan film, eşi ve çocuğunun kaybının ardından Max’in nükleer savaşın ve susuzluğun hakim olduğu dünyada var olma mücadelesini konu ediniyor. Hayatta kalabilmek için yalnız olmak gerektiğine inanmaya başlayan Max, kendini bir grubun içinde buluyor. Zalim bir yönetici ve ölümsüz olan İmmortan Joe isimli kişiden kaçmaya çalışan Savaş Çocukları adlı grup, Max’in karısının ölümüne sebep olan Furiosa’nın peşine düşüyor. Max de gruba dahil olarak karısının intikamını almak için Fruisa’nın peşine düşmeye başlayınca kendini bir kovalamacanın içinde buluyor. Aksiyonun bir an bile yok olmadığı ve dünya genelinde gösterime girmeyi başaran filmin oyuncu kadrosunda; Tom Hardy, Charlize Theron ve Zoe Kravitz yer alıyor.

39. Tutsak (2013) IMDb: 8.1 Metacritic: 70

Tutsak

2013 yılında gerilim türünde vizyona giren filmin yönetmenliğini Denis Villeneuve üstleniyor. Film, Pensilvanya’da şükran gününü kutlamak için bir araya gelen iki ailenin küçük kızlarının kayboluşunun ardından ortaya çıkan olaylar örgüsünü konu ediniyor. İki ailede kızlarını bulmak için Keller isimli bir dedektiften yardım istiyor. Polis teşkilatının kayıp için verdiği mücadeleyi yetersiz bulup, kızları bir an önce bulmak için var gücüyle mücadele eden dedektif Keller, kendini anlamlandıramadığı kompleks bir olayın içinde buluyor. İki kızın arandığı süreçte, masum ile suçlunun birbirine karıştığı bu olayın içinde sakinliğini koruyamayan dedektif Keller’in takdir görmesi gereken mücadele nasıl sonuçlanacak?

38. Kayıp Kız (2014) IMDb: 8.1 Metacritic: 79

Kayıp Kız

2014 yılında gerilim – dram – polisiye türünde izleyici ile buluşan ABD yapımı filmin yönetmenliğini David Fincher üstleniyor. Gillian Flynn’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, karısının kaybından sorumlu tutulan bir adamın hikayesini konu ediniyor. Nick ve Amy mutlu bir çift olarak 5.evlilik yıl dönümlerini kutlamak için hazırlanırken, Amy ansızın ortadan kayboluyor. Ortada sorun yokmuş gibi görünen bir durumda ansızın ortadan kaybolan ve uzun süredir haber alınamayan Amy’nin kayboluşu şüpheli olarak geçiyor. Polis ve Amy’nin ailesinin büyük uğraşları ve konunun medyaya yansıması ile birlikte hiçbir sonuca ulaşamayan Nick, üzerindeki şüpheyi ortadan kaldırmak için var gücü ile karısı Amy’i ortaya çıkarmak için uğraşıyor. Gizemin bütününe yayıldığı ve izleyiciyi merakta bırakmayı başaran filmin oyuncu kadrosunda; Ben Affleck, Rosamund Pike ve Neil Patrick Harris yer alıyor.

37. Asabiyim Ben (2014) IMDb: 8.1 Metacritic: 77

Asabiyim Ben

2014 yılında gerilim – komedi – dram türünde vizyona giren İspanyol filmi yönetmenliğini ve senaristliğini Damian Szifron üstleniyor. Buenos Aires’te 6 farklı yaşamın konu edindiği film, intikam, nefret ve aşk gibi duyguların yoğunlukta olduğu birbirinden farklı kişilerin hikayesini anlatıyor. Kanunlara, yaşam şartlarına, insanlara ve aşka öfke duyan ve çaresizliği iliklerine kadar hissetmiş olan birbirinden farklı 6 yaşamın derinliklerine şahit oluyorsunuz. Tamamen birbirinden bağımsız 6 farklı hikayenin konu edindiği film, ontolojik ve şiddet öğesinin oldukça gerçekçi işlendiği bir film olarak karşınıza çıkıyor. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film ödülüne aday gösterilen filmin oyuncu kadrosunda; Ricardo Darin, Oscar Martinez, Erica Rivas ve Leonardo Sbaraglia yer alıyor.

36. Gizli Dünya (I) (2015) IMDb: 8.1 Metacritic: 86

Gizli Dünya

2015 yılında gerilim – dram türünde vizyona giren filmin yönetmen koltuğunda Lenny Abrahamson yer alıyor. Emma Donoghue’nun Oda adlı romanından uyarlanan film, 5 yaşında bir çocuk ve annesinin bir odada hapsedilmesini konu ediniyor. Küçük bir odada yaşamını sürdüren Ma ve oğlu Jack, 7 yıl boyunca kutu gibi olan o daireden dışarı bir adım dahi atamıyor. Ma ve oğlu Jack dışarıdaki dünyayı odanın içinde bulunan küçük bir televizyondan takip ediyor. Ma, 7 yıldır kendisini alıkoyan Nick tarafından sürekli olarak tecavüze uğruyor ve son tecavüzünde ise Jack’e hamile kalıyor. Jack’in 5 yaşına gelmesini bekleyen Ma, oğlu Jack’e durumu anlatarak birlikte bir kaçış planı hazırlıyor. Oğlu ile 7 yıldır hapsolduğu odadan kurtulmayı başaran Ma, oğlu ile birlikte ailesinin evine dönerek kaldığı yerden yaşamaya devam etmeye çalışıyor.

35. X-Men: Logan (2017) IMDb: 8.1 Metacritic: 77

X-Men: Logan

2017’de aksiyon-bilim kurgu türünde izleyici ile buluşan filmin senaristliğini ve yönetmenliğini James Mangold üstleniyor. Marvel’in Wolverine karakterinden sinemaya uyarlanan süper kahraman filmi olarak yaşlanmış ve tüm süper güçleri tükenmeye başlayan Profesör X’in mücadelesini konu ediniyor. Yaşlandığı için iyice yorgun düşen Logan, yaşamını Meksika sınırında saklanarak sürdürmeye başlıyor. Artık mücadele etmeye güç bulamayan Logan, karşısına çıkan ve kendisi gibi mutant olan küçük bir kızın onu bulması ile kızı korumak adına peşindeki karanlık güçler ile savaşmak mecburiyetinde kalıyor. Wolverine filminin 2.serisi olan filmin oyuncu kadrosunda ise; Hugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant, Stephen Merchant, Boyd Halbrook ve Dafne Keen yer alıyor.

34. Hizmetçi (2016) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Hizmetçi

2016 yılında gösterime girmiş Hizmetçi Güney Kore yapımı erotik ve psikolojik gerilim filmidir. Başrollerinde Kim Min-hee, Kim Tae-ri ve Ha Jung-woo gibi isimlerin yer aldığı film 1930’lu yılların Güney Kore'sini konu edinmektedir. Bu yıllarda aslında bir dolandırıcı olan ama kendisini Kont olarak tanıtan bir adamın zengin Lady Hideko’nun mal varlığını ele geçirmeye çalışmasından bahsedilir. Dolandırıcı kendine bir hizmetçi tutar ancak hizmetçisinin Lady Hideko’ya aşık olmasıyla tüm planları alt üst olur. Gerek konusu gerekse görsel teknikler açısından oldukça beğenilen film pek çok festival ve ödül töreninden ödülle ayrılmıştır. Ayrıca dünya çapında 38 milyon doların üzerinde hasılat yaparak büyük de bir başarı elde etmiştir.

33. Cinayet Var (1954) IMDb: 8.2 Metacritic: 75

Cinayet Var (

Yönetmenliğini Alfred Hitchcock’un yaptığı Cinayet Var, 1954 yılında seyirciyle buluşmuş bir suç gerilim ve dram filmidir. Film karısını öldürmek isteyen bir adamın yanlış kişilere bu planından bahsetmesini ve bunun sonucunda gelişen olaylar silsilesini anlatmaktadır. Dial M for Murder adlı eserden uyarlanan filmin başrollerinde ise Ray Milland, Grace Kelly ve Robert Cummings gibi isimler yer almaktadır. Cinayet Var çıktığı dönemde gerek izleyiciler gerekse eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiş ve genelde olumlu yorumlar almıştır. Grace Kelly ile bile birlikte National Board of Review En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün de sahibi olan filmin etkileyici ve filme ayrı bir bütünlük katan müzikleri ise Dimitri Tiomkin’e aittir.

32. Yojimbo (1961) IMDb: 8.2 Metacritic: 93

Yojimbo

Japonca bir kelime olan ve koruma anlamına gelen Yojimbo, yönetmenliğini Akira Kurosawa’nın yaptığı bir dönem filmdir. Japonya yapımı olan film 1961 yılında gösterime girmiştir ve Ronin adı verilen , efendisi olmayan bir samurayın başından geçenleri anlatmaktadır. Başrollerinde Toshiro Mifune ve Tatsuya Nakadai gibi isimlerin yer aldığı Yojimbo; çekim tekniği, konu ve bakış açısı olarak izleyicilere Vahşi Batı filmini anımsatmaktadır. Film Vizyona girdiği dönemde hem izleyici hem de eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiş ve çok sayıda olumlu yorum almıştır. Aynı zamanda Japon- Asya ve Batı sinemasına pek çok etkisi olmuştur.

31. Büyük Firar (1963) IMDb: 8.2 Metacritic: 86

Büyük Firar

Büyük Firar, Paul Brickhill’in aynı adlı romanından uyarlanmış, yönetmenliği John Sturges’ın yaptığı ve 1963 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir aksiyon ve suç filmidir. Yaşanmış bir hikayeden uyarlanan filmde, II. Dünya Savaşı’nda Alman askerleri tarafından alıkoyulan müttefik subayların kaçışları anlatılmaktadır. Başrollerinde Steve McQuenn, James Garner ve Richard Attenborough gibi isimlerin yer aldığı film IMDB listesinde en iyi 250 film arasında yer almaktadır. Film 1964 yılında En İyi Film Düzenleme dalında Oscar’a aday gösterilse de kazanamamıştır. Ancak Büyük Firar, Moskova Uluslararası Film Festivali’nde Steve McQueen ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

30. Çin Mahallesi (1974) IMDb: 8.2 Metacritic: 92

çin

Polonyalı ünlü yönetmen Roman Polanski tarafından yönetilmiş Çin Mahallesi 1974 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir suç ve aksiyon filmidir. Eski bir polis ve şimdilerde bir dedektif olan Jake Gittes’in eşini aldattığı düşünülen bir adamı takip etmesiyle başlayan olaylar silsilesinin anlatıldığı filmin başrol oyuncuları ise Jack Nicholson, Faye Dunaway ve John Huston’tır. Ayrıca filmin yönetmeni Roman Polanski de küçük bir rolde seyircinin karşısına çıkmıştır. Çin Mahallesi 1975 yılında En İyi Sinema Filmi dalında Altın Küre ve En İyi Özgün Senaryo dalında da Oscar Ödülü’nün sahibi olmuştur. Yapımcılığının Robert Evans’a ait olduğu filmin müziklerini ise Amerikalı besteci ve orkestra şefi Jerry Goldsmith yapmıştır.

29. Zor Ölüm (1988) IMDb: 8.2 Metacritic: 72

Zor Ölüm

Orijinal ismi Die Hard olan Zor Ölüm 1998 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir gerilim aksiyon ve suç filmidir. Filmde New York Polis Departmanı’nda çalışan bir polis memurunun arasının bozuk olduğu eşiyle arasını düzeltmek için Noel akşamı Los Angeles’a gitmesini anlatıyor. Karakterimiz Los Angeles’a gider ancak burada bir AVM’ye girdiği sırada binayı Alman teröristlerin sardığını görür. Bunun üzerine gelişen olaylar heyecan ve aksiyon dolu sahnelerle seyirciye aktarılmıştır. Film Roderick Thorp’un Nothing Lasts Forever adlı eserinden uyarlanmıştır ve 140 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

28. Jurassic Park (1993) IMDb: 8.2 Metacritic: 68

Jurassic Park

Amerikalı yönetmen Steven Spielberg tarafından yönetilen Jurassic Park,1993 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir bilim kurgu ve aksiyon filmidir. Film bir grup bilim insanının araştırma için gittikleri bir adada soyu tükenmiş dinozorları da içine alan yeni bir park yaratmalarını anlatıyor. Başrollerinde Sam Neill, Laura Dern ve Jeff Goldblum gibi isimlerin yer aldığı film Michael Crichton’un aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. Film toplamda üç seriden oluşuyor ve bu ise 1993’te çıkan bu film ise serinin ilk filmidir. Çıktığı dönemde büyük ses getiren film, dünya çapında 1 milyarın üzerinde bir hasılat yaparak muazzam bir ticari başarı elde etmiş ve bu başarısını da tescillemiştir.

27. Los Angeles Sırları (1997) IMDb: 8.2 Metacritic: 90

Los Angeles Sırları

Amerikalı yazar James Ellroy’un aynı adlı kitabından uyarlanan Los Angeles Sırları 1997 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir suç filmidir. Film Los Angeles Polis Departmanı’nda çalışan bir grup polis memurunun öyküsü anlatılmaktadır. Ayrıca Film Amerikan polisinin şiddet ve yolsuzluğu üzerine de durmaktadır. Bu polislerinin dünyaca ünlü Hollywood yıldızlarıyla karşılaşması filmde oldukça dikkat çeker. Yönetmen koltuğunda Amerikalı yönetmen ve yapımcı Curtis Hanson’un oturduğu Los Angeles Sırları, dünya çapında 126 milyon doların üzerinde bir hasılat yaparak büyük de bir ticari başarı elde etmiştir. Ayrıca film 9 farklı dalda Akademi Ödülü’ne de aday gösterilmiş ve bunların 2’sini kazanmıştır. ABD Kongre Kütüphanesi tarafından muhafaza edilmektedir.

26. Altıncı His (1999) IMDb: 8.2 Metacritic: 64

Altıncı His

Senaryosu ve yönetmenliği M. Night Shyamalan’ın yaptığı Altıncı His, 1999 yılında seyirciyle buluşmuş bir psikolojik korku filmidir. Filmde küçük ve utangaç bir çocuğun zihninde yaşadıkları ve olmayan şeyleri gördüğü üzerine durulur. Bu küçük çocuk ölüleri görebildiğini ve onlarla konuşabildiğini söyler. Filmde de bu çocuğa yardım etmeye gelen bir psikolog ve bu bu psikoloğun çocukla olan ilişkisi sonucu gelişen olaylar tüyler ürpertici şekilde anlatılır. Bruce Willis karşımıza Dr. Malcolm Crowe olarak Haley Joel Osment ise küçük çocuk Cole Sear olarak çıkmaktadır. IMDB’ye göre en iyi 250 film arasında yer alan Altıncı His, toplamda 672 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

25. Bill'i Öldür: Bölüm 1 (2003) IMDb: 8.2 Metacritic: 69

 Bill'i Öldür

2003 yılında aksiyon-gerilim türünde beyaz perdeye taşınan ABD yapımı filmde Quentin Tarantino’nun yarattığı The Bride karakterine Uma Thurman hayat veriyor. Hem senaristliğini hem de yönetmenliğini ünlü isim Quentin Tarantino’nun üstlendiği film, The Bride takma ismiyle bilinen ve doğaüstü yeteneklere sahip olan kadının, düğününde uğradığı katliam sonucunda şans eseri hayatta kalmasını konu ediniyor. Düğününde herkesin katledilişinin ardından kendisi de uzun süre komada kalıyor. Fakat şans eseri komadan uyandıktan sonra, ona bu suikastı düzenleyen patronu olan Bill’i öldürerek intikamını almak istiyor. Yaşamı boyunca tüm doğaüstü yeteneklerini Bill’i öldürmeye adamış olan Bride’in heyecanlı ve aksiyon dolu intikam macerasını konu edinen filmin oyuncu kadrosunda; Uma Thurman, Sonny Chiba ve Lucy Liu yer alıyor.

24. İhtiyarlara Yer Yok (2007) IMDb: 8.2 Metacritic: 92

 İhtiyarlara Yer Yok

2007 yılında izleyici ile buluşan dram-gerilim türündeki ABD yapımı film, Cormac McCartyhy’nin aynı adlı romanından uyarlanıyor. Yönetmenliğini Joel Coan’ın üstlendiği film, dört dalda Oscar ödülüne aday gösteriliyor. Llewellyn isimli bir adam Meksika’da bir geyik avındayken içinde para dolu bir çantayı alıp uzaklaşıyor. Llewellyn para dolu çantayı alıp uzaklaşırken, karşısına çıkan ağır yaralı birine su vermek amacıyla olay yerine geri dönüş yapıyor. Fakat olay yerine geri dönen Llewellyn’in peşine kiralık katil takılıyor. Kendini bir uyuşturucu suçunun içinde bulan Llewellyn için işler çığrından çıkmaya başlıyor. Heyecan ve gerilim dolu sahneleri sahneleri ile bir başyapıt olmayı başaran filmin oyuncu kadrosunda; Tommy Lee Jones, Javier Bardem ve Josh Brolin yer alıyor.

23. Zindan Adası (2010) IMDb: 8.2 Metacritic: 63

Zindan Adası

Dennis Lehane’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, Zindan Adası adı verilen akıl hastanesinden bir suçlunun esrarengiz şekilde kayboluşunu konu ediniyor. Teddy ve Chuck isimli iki dedektif akıl hastanesini soruşturmakla görevlendiriliyor. Soruşturmaya başlayan iki dedektif için bu süreç, hastanede şahit oldukları olaylar sonrasında daha da zorlaşıyor. Zindan Adası bölgesindeki Asshecliffe akıl hastanesinde yaşanan gelişmeler karşısında Teddy, gerçek ile hayali karıştırmaya başlıyor. Tüyler ürpertici ve gizem dolu sahneleri ile izleyicide büyük merak uyandıran filmin başrolünde yer alan Leonardo DiCaprio’ya eşlik eden oyuncular arasında, Mark Ruffalo ve Ben Kingsley yer alıyor.

22. Gözlerindeki Sır (2009) IMDb: 8.2 Metacritic: 80

Gözlerindeki Sır

Gözlerindeki Sır yani en bilinen adıyla El secreto de sus ojos, dram ve gerilim türünde İspanya - Arjantin ortak yapımı bir film olarak 2009 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Juan Jose Campanella aynı zamanda yapımcı koltuğunu Gerardo Herrero, Mariela Besuievski, Venassa Ragone ve Axel Kuschevatzky ile paylaşıyor. Senaristliğini ise Eduardo Sacheri ve Juan Jose Campanella’nın yaptığı yapımın oyuncu kadrosunda ise Ricardo Darin, Soledad Villamil, Guillermo Francella ve Pablo Rago gibi isimler yer alıyor. Film, tecrübeli bir sorgu müfettişinin görevini bıraktıktan sonra görev süresince kendisini etkileyen bir vakayı kaleme alıp kitaba dönüştürmesini ele alıyor. 127 dakika uzunluğundaki filmin müziklerini ise Federico Jusid ve Emilio Kauderer üstleniyor.

21. Çifte Tazminat (1944) IMDb: 8.3 Metacritic: 95

 Çifte Tazminat

Çifte Tazminat yani en bilinen adıyla Double Indemnity, kara/suç ve gerilim türünde ABD yapımı bir film olarak James M. Cain’in aynı isimli eserinden uyarlanıyor. 3 Temmuz 1944 yılında izleyiciyle buluşan yapımın yönetmenliğini üstlenen Billy Wilder aynı zamanda senarist koltuğunu Raymond Chandler ile paylaşıyor. Yapımcılığını ise Joseph Sistrom’un üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson ve Porter Hall gibi isimler yer alıyor. Film, sigortacı bir adamın araç sigortalama esnasında oldukça tehlikeli olan bir kadınla tanışmasını ve sonrasında yaşayacağı olayları ele alıyor. 107 dakika uzunluğundaki filmin müziklerini ise Miklos Rozsa hazırlıyor.

20. Ölüm Korkusu (1958) IMDb: 8.3 Metacritic: 100

Ölüm Korkusu

Thomas Narcejac ve Pierre Boileau’nun ‘’D’entre les morts’’ adlı eserinden uyarlanan filmin yönetmen ve yapımcı koltuğunda Alfred Hitchcock oturuyor. Senaryosunu ise Alec Coppel ve Samuel A. Taylor’ın yazdığı yapımın oyuncu kadrosunda James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes ve Tom Helmore gibi isimler yer alıyor. Film, bir olay sonrası yükseklik korkusu başlayan dedektifin bu korkusunun vertigoya dönüşmesini ele alıyor. Bu sebepten dolayı mesleğini yapamayan bu dedektif, başkası tarafından kiralanıyor. Yapım, izlediği kişinin intihara oldukça meyilli olduğunu fark eden dedektifin yaşayacağı serüveni işliyor. 128 dakika uzunluğundaki Ölüm Korkusu’nun müziklerini ise Bernard Herrmann hazırlıyor.

19. Gizli Teşkilât (1959) IMDb: 8.3 Metacritic: 98

Gizli Teşkilât

Gizli Teşkilat yani en bilinen adıyla North by Northwest gerilim ve gizem türünde ABD yapımı bir film olarak 28 Temmuz 1959 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini üstlenen Alfred Hitchcock aynı zamanda yapımcı koltuğunu Herbert Coleman ile paylaşıyor. Senaristliğini ise Ernest Lehman’ın üstlendiği yapımın oyuncu kadrosunda Cary Grant, Eva Maria Saint, James Mason ve Martin Landau gibi isimler yer alıyor. Film, oldukça yanlış zamanda olmaması gereken yerde bulunan bir adamın tamamen yanlış anlaşılmalar ile donanmış hikayesini ele alıyor. 136 dakika uzunluğundaki yapımın müziklerini ise Bernard Herrmann hazırlıyor. Yayınlandığı yıldan bugüne izleyici ve eleştirmenler tarafından tam not almayı başaran Gizli Teşkilat, dönemin en iyi filmleri arasında görülüyor.

18. Rezervuar Köpekleri (1992) IMDb: 8.3 Metacritic: 79

Rezervuar Köpekleri

Rezervuar Köpekleri yani en bilinen adıyla Reservoir Dogs, suç/dram ve gerilim türünde ABD yapımı bir sinema filmi olarak 23 Ekim 1992 yılında izleyiciyle buluşuyor. Dünyaca ünlü yönetmen Quentin Tarantino, yapımın yönetmenliğini ve senaristliğini üstleniyor. Yapımcı koltuğunda ise Lawrence Bender’in oturduğu filmin oyuncu kadrosunda Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi ve Chris Penn gibi isimler yer alıyor. Filmde soygundan yaşanan bir aksilikten dolayı etrafın kan gölüne dönüyor. Polisten kurtulmaya çalışan ekip, içlerinde bir polis köstebeği olduğunu öğreniyor. Artık bu olay fiziksel şiddetle beraber bir psikolojik savaşa dönüşmeye başlıyor. 1 saat 39 dakika uzunluğunda Rezervuar Köpekleri’nin kurgusunu ise Sally Menke üstleniyor.

17. Beklenmeyen Şahit (1957) IMDb: 8.4 Metacritic: 76

Beklenmeyen Şahit

Beklenmeyen Şahit yani en bilindik adıyla Witness for the Prosecution, Agatha Christie’nin aynı isimli eserinden uyarlanıyor. Drama ve gerilim türünde ABD yapımı olan film, 1957 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yapımın yönetmenliğini üstlenen Billy Wilder aynı zamanda senarist koltuğunu Harry Kurnitz ve Larry Marcus ile paylaşıyor. Film, yaşlı ve tecrübeli bir avukatın müvekkili olan hasta bir cinayet suçlusunun davasını ve bu davanın mahkeme sürecini ele alıyor. 116 dakika uzunluğundaki Beklenmeyen Şahit’in müziklerini ise Matty Melneck üstleniyor. Ek olarak bir devam filmine de sahip olan bu yapım, izleyici ve eleştirmenler tarafından döneminin en iyi filmleri arasında görülüyor.

16. Yüksek ve Alçak (1963) IMDb: 8.4 Metacritic: 90

Yüksek ve Alçak

Yüksek ve Alçak yani en bilinen adıyla High and Low, dram ve gerilim türünde Japonya yapımı uzun metrajlı bir film olup 1963 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yapımın yönetmenliğini üstlenen Akira Kurosawa aynı zamanda senarist koltuğunu Hideo Oguni ve Ryuzo Kikushima ile paylaşıyor. Yapımcılığını Ryuzo Kikushima ve Tomoyuki Tanaka’nın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Tatsuya Mihashi, Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai ve Kyoko Kagawa gibi isimler yer alıyor. Film, oldukça varlıklı bir adam olan Kingo’nun bir ayakkabı firmasıyla oldukça önemli bir işi halletme sürecini konu alıyor. Eğer Kingo bu işi hallederse varlığına varlık katıp saygınlığını arttıracaktır. Bir takım olaylar sonrasında hırsları ve ahlakı arasında kalacak Kingo’nun işi oldukça zordur. 142 dakika uzunluğundaki yapımın müzikleri ise Masaru Sato tarafından hazırlanıyor.

15. Yaratık 2: Yaratığın Dönüşü (1986) IMDb: 8.4 Metacritic: 84

Yaratık 2

Yaratık 2: Yaratığın Dönüşü yani en bilinen adıyla Aliens, bilimkurgu ve aksiyon türünde ABD yapımı bir film olarak 1986 yılında izleyiciyle buluşuyor. Filmin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlenen James Cameron aynı zamanda filmin hikayesini (eserini) David Giler ve Walter Hill ile paylaşıyor. Yapımın oyuncu kadrosunda ise Sigourney Weaver, Michael Biehn, Lance Henriksen ve Carrie Hen gibi isimler yer alıyor. Film, Nostromo’dan kurtulabilen ilk insan olan Teğmen Ellen Ripley’in yaklaşık yarım yüzyıl süren uykusundan uyandırılıp dünyaya getirilişini konu alıyor. Bu esnada da Ripley, bazı yaratıkların bulunduğu bir gezegende sonradan insanların da yaşadığını öğreniyor. 137 dakika uzunluğundaki yapımın müziklerini James Horner üstleniyor. ‘’Yaratık’’ isimli yapımın devam filmi olan bu eser, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından tam not almayı başarıyor.

14. Akıl Defteri (2000) IMDb: 8.4 Metacritic: 80

Akıl Defteri

Akıl Defteri yani en bilinen adıyla Memento, psikoloji ve gerilim türünde ABD yapımı bir film olup 2000 yılında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın üstlendiği filmin yapımcılığını ise Jennifer Todd ve Suzanne Tod yapıyor. Senarist koltuğunda ise Christopher Nolan ve Jonathan Nolan’ın oturduğu yapımın oyuncu kadrosunda ise Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano ve Stephen Tobolowsky gibi isimler yer alıyor. Film, oldukça nadir bir unutkanlık hastalığına yakalanmış ve eşi cinayete kurban gitmiş olan Leonard’ın hayatını konu almaktadır. 113 dakika uzunluğundaki Akıl Defteri’nin müziklerini ise David Julyan hazırlıyor.

13. İhtiyar Delikanlı (2003) IMDb: 8.4 Metacritic: 77

İhtiyar Delikanlı

Garon Tsuchiya ve Nobuaki Minegishi’nin ‘’Old Boy’’ isimli eserinden uyarlanan yapımın yönetmenliğini Park Chan-wook üstleniyor. Yapımcılığını Im Seung-yong ve Kim Dong-joo’nun üstlendiği filmin senarist koltuğunda Hwang Jo-yoon, Im Joon-hyeong ve Park Chan-wook oturuyor. Oyuncu kadrosunda ise Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jung ve Jo Yeong-wook gibi isimler bulunuyor. Film, uzun zamandır tutsak tutulmuş olan bir adamın özgürlüğüne kavuşmasının ardından intikam arayışını konu alıyor. 120 dakika uzunluğundaki İhtiyar Delikanlı’nın müziklerini ise Jo Yeong-wook hazırlıyor. Pek çok önemli ödülü de kucaklayan film, dönemin en iyi yapımları arasında kabul ediliyor.

12. Başkalarının Hayatı (2006) IMDb: 8.4 Metacritic: 89

Başkalarının Hayatı

Başkalarının Hayatı 2006 gösterime girmiş Almanya yapımı dramatik ve politik bir dram filmidir. Yönetmen koltuğunda Florian Henckel Von ve Donnersmarck’ın oturduğu film Almanya siyasi ve toplumsal tarihi için önemli bir yere sahip olan Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra yaşananları anlatmaktadır. Ülkelerde uygulanan birtakım siyasi politikaların topluma, bireylere ve o toplumda yer alan diğer kurumlara nasıl zarar verebileceğini çarpıcı bir şekilde işleyen film çıktığı dönemde oldukça olumlu eleştiriler almıştır. Bu başarısını da Oscar ve BAFTA başta olmak üzere pek çok ödül kazanarak tescillemiştir.

11. Joker (I) (2019) (1962) IMDb: 8.4 Metacritic: 59

Joker (

Başrolünde Joaquin Phoneix be Robert De Niro gibi usta oyuncuların yer aldığı Joker, Arthur Fleck adındaki bir başarısız bir komedyeni anlatmaktadır. Bu komedyen toplum tarafından dışlanmıştır ve kendini çok yalnız hisseder. Devamlı farklı insanlarla bağ kurmak ister ve bu isteği bazen de başına iş açmaktadır. 2019 yılında seyirciyle buluşmuş filmin yönetmen koltuğunda Todd Philips yer almaktadır. İzleyici ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilen psikolojik gerilim türündeki bu film, aslında hepimizin taktığı maskeleri sorgulamamızı sağlıyor. Bu maskelerden biri tıpkı Joker’in taktığı palyaço maskesi gibi eğlenceli, diğeri ise o maskenin altında kalan ve çıkarılması çoğunlukla zor, hatta kimi zaman imkansız olan bir hüzün maskesidir.

10. Arka Pencere (1954) IMDb: 8.5 Metacritic: 100

Arka Pencere

Filmin yönetmenliğini korku ve gerilim filmleriyle nam salan Alfred Hitchcock yapmaktadır. Başrollerinde James Stewart, Grace Kelly ve Thelma gibi isimlerin yer aldığı film oldukça beğenilmiş ve Alfred Hitchock’un en sevilen filmleri arasında yerini almıştır. Ayrıca bu başarısıyla tam 4 dalda Oscar adayı olmuştur gerek izleyici gerekse eleştirmenlerden oldukça olumlu yorumlar almıştır. Çıktığı dönemden itibaren çok sayıda kişi tarafından izlenerek adını kült filmler arasına yazdıran filmde anlatılan konu, başka insanların hayatlarına dahil olmadan onlar hakkında yorumlar yapmak ve onları izlemektir.

9. Sapık (1960) IMDb: 8.5 Metacritic: 97

Sapık

Korku ve gerilim deyince akla ilk yönetmen olan Alfred Hitchcock tarafından çekilmiş olan Sapık, 1960 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir korku ve gerilim filmidir. Film, Robert Bloch’un aynı adlı romanından uyarlanmış olup psikoz hastası olan bir katili anlatmaktadır. Filmin başrollerinde Anthony Perkins, Janet Leigh ve Vera Miles gibi isimler yer almaktadır. Sapık çıktığı dönemde çok beğenilmiştir ve ilerleyen yıllarda da filmin devam serileri çekilmiştir. Psikoz, manipülasyon, toplumsal cinsiyet ve feminizm gibi pek çok psikolojik ve sosyolojik ögeler de barındıran film ,4 farklı alanda Akademi Ödülüne aday olmuştur . Ayrıca En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında da Altın Küre Ödülü’nün sahibi olmuştur.

8. Sevginin Gücü (1994) IMDb: 8.5 Metacritic: 64

Sevginin Gücü

Dünya çapında büyük ilgi gören Sevginin Gücü, yönetmenliğini Luc Besson’ın yaptığı 1994 yılında vizyona girmiş Fransa yapımı bir suç ve dram filmidir. Başrollerinde Jean Reno ve Natalie Portman gibi isimlerin yer aldığı filmin etkileyici ve seyirciyi adeta filmle bütünleştiren müzikleri ise Eric Serra’ya aittir. Filmde Leon adındaki bir tetikçinin, tesadüf eseri karşısına çıkan ve küçük bir kız çocuğu olan Mathilda ile aralarındaki bağ anlatılmaktadır.Film çıktığı dönemde çok beğenilmiş ve IMDB En İyi 250 Film Listesi’nde 34. sıradadır. Ayrıca Sevginin Gücü Natalie Portman’ın ilk filmidir ve filmnde 12 yaşındadır.Ancak buna rağmen başarılı bir performans sergilemiştir. Film toplamda 45 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

7. Olağan Şüpheliler (1995) IMDb: 8.5 Metacritic: 77

Olağan Şüpheliler

Orijinal ismi The Usual Suspects olan Olağan Şüpheliler, başrollerinde Stephen, Baldwin, Gabriel Byrne ve Kevin Spacey’in yer aldığı 1995 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir suç filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Bryan Singer yer alırken senaryosu ise Christopher McQuarrie’ye aittir. Kint adında bir dolandırıcının başından geçenlerin anlatıldığı film ilk olarak Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı olarak gösterime girmiştir ve burada oldukça olumlu yorumlar almıştır. Gerek oyunculuklar gerekse konunun işlenişi açısından dünya çapında oldukça beğenilen film toplamda 23 milyon doların üzerinde bir hasılat yaparak bu başarısını resmiyete de dökmüştür.

6. Köstebek (2006) IMDb: 8.5 Metacritic: 85

Köstebek (2006)

Başrollerinde Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson ve Matt Damon gibi yıldız oyuncuların yer aldığı Köstebek, 2006 yılında vizyonda girmiş ABD yapımı bir dram ve suç filmidir. Çin yapımı bir film olan Kirli İşler’in günümüz versiyonu olan filmin yönetmen koltuğunda ise Martin Scorsese oturmaktadır. ABD’nin Massachusetts Eyaletinde yer alan bir polis teşkilatının eyalette yer alan bir mafyanın zorbalığına son vermek için yaptığı plan ve organizasyonlar anlatılmaktadır. Köstebek, 79. Akademi Ödülleri’nde 5 dalda aday olup 4 ‘ünü kazanmıştır. Oyuncuların performanslarının genel olarak beğenildiği film çoğunlukla olumlu eleştirilerin odak noktası olmuştur. Ayrıca film dünya çapında 289 milyon doların üzerinde de bir hasılat elde etmiştir.

5. Prestij (2006) IMDb: 8.5 Metacritic: 66

Prestij

Usta yönetmen Christopher Nolan’ın yönettiği Prestij 2006 yılında seyirciyle buluşmuş ABD ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir tarihi filmdir. Film Viktorya Dönemi olarak da bilinen 19. Yüzyıl İngiltere’sinde geçmektedir ve ilk başlarda çalışırken bir anda rakip ve düşman olan iki sihirbazın hikayesini anlatmaktadır. Ancak film Viktorya Dönemi kültürel , sosyal ve toplumsal özelliklerini çok fazla yansıtmamaktadır.Başrollerinde Hugh Jackman, Christian Bale ve Scarlett Johansson gibi Hollywood yıldızlarının yer aldığı film, Christopher Priest’in aynı adlı romanından esinlenilerek çekilmiştir. 79. Akademi Ödülleri’nde En İyi Görüntü ve En İyi Sanat Yönetmeni dallarında aday gösterilen film herhangi bir ödül alamamıştır. Film, toplamda 109 milyon doların üzerinde bir hasılat yapmıştır.

4. Kuzuların Sessizliği (1991) IMDb: 8.6 Metacritic: 85

Kuzuların Sessizliği

Amerikalı yazar ve senarist Thomas Harris’in aynı isimli romanından uyarlanan Kuzuların Sesssizliği, 1991 yılında seyirciyle buluşmuş ABD yapımı bir psikolojik gerilim filmidir. Yönetmenliğini Jonathan Demme’nin yaptığı film başarısıyla 7 dalda Oscar’a aday olup 4’ünün kazanmıştır. Filmde En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü’nü kazanan Anthony Hopkins, 16 dakikalık performansıyla adeta seyirciyi kendine hayran bırakmıştır. 16 dakikalık bu süre bir başrol oyuncusunun filmde gözüktüğü en kısa süredir. Ayrıca Kuzuların Sessizliği En İyi Film Oscar’ını kazanan tek korku psikolojik gerilim filmidir. Filmde Clarice Starling adındaki bir psikiyatrın, araştırma yapmak için bir tımarhaneye girmesi ve orada Hannibal Lecter adındaki bir yamyam ve seri katilin zihnini derinlemesine incelemeye çalışması ve onunla aralarındaki ilişki anlatılır.

3. Yedi (1995) IMDb: 8.6 Metacritic: 65

Yedi

Başrollerinde Brad Pitt ve Morgan Freeman gibi Hollywood sinemasının efsanelerinin yer aldığı Yedi, 1995 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir suç ve gerilim filmidir. Yönetmenliğini David Fincher’ın, senaristliğini ise Andrew Kevin Walker’ın yaptığı film, bir seri katil ve onun peşine düşüp yakalamaya çalışan iki dedektifi anlatmaktadır. Filmin isminin Yedi olmasının nedeni ise bu seri katilin maktulleri Hristiyanlık inancındaki 7 ölümcül günahı baz alarak seçmesidir. Filmde devamlı yağmurlu, kasvetli, karanlık ve iç karartıcı bir atmosfer vardır. Bu da seyirciler tarafından oldukça beğenilmiş filme ayrı bir hava katmıştır. Çıktığı dönemden itibaren adını kült filmler arasında yazdıran Yedi , dünya çapında toplam 327 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

2. Başlangıç (2010) IMDb: 8.8 Metacritic: 74

Başlangıç

Leonardo DiCaprio’nun bir hırsız rolünde karşımıza çıktığı Başlangıç, başarılı yönetmen Christopher Nolan tarafından yazılıp yönetilmiş ABD yapımı bir bilimkurgu filmidir. Dom Cobb adlı bir hırsıza hayat veren DiCaprio, kişilerin zihnine girerek onların sırlarını, hayallerini ve değerlerini çalmaktadır. Bu döngüden kurtulmanın tek yolu ise başlangıcı tamamlayabilmek. Filmde olaylar genelde zihinde geçer. 2010 yılında seyirciyle buluşan filmin müziklerini ise Oscar Ödüllü müzisyen Hans Zimmer yapmıştır. Leonardo DiCaprio dışında Tom Hardy, Cillian Murphy ve Ellen Page gibi başarılı isimlerin de yer aldığı film , dünya çapında yaklaşık 825 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir. Yayınlandığı dönemden kısa bir süre sonra son 25 yılın en iyi filmleri arasına seçilmiştir.

1. Kara Şövalye (2008) IMDb: 9 Metacritic: 84

Kara Şövalye

Orijinal ismi The Dark Knight olan Kara Şövalye, Christopher Nolan tarafından yönetilmiş ve 2008 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir fantastik süper kahraman filmidir. Film, üyelerinde palyaço maskesi olan bir grup çetenin banka soyma girişimleriyle başlar. Aslında film 2005 yılında seyirciyle buluşmuş Batman Başlıyor filminin devamı niteliğindedir. Filmin senaryosunu da Cristopher Nolan kardeşi Jonathan Nolan ile birlikte yazmıştır. Filmde Joker adlı karakterle mücadele edilir. Joker karakterini Heath Ledger başarılı bir şekilde canlandırmış. Ancak ne yazık ki kendisi Kara Şövalye’nin çekimleri bittikten sonra birçok ilacı aynı anda almıştır ve zehirlenerek hayatını kaybetmiştir. Kara Şövalye 8 dalda Akademi Ödülü’ne aday olmuştur ve BAFTA Ödülleri’nin de sahibi olmuştur.