Google Earth'ün Atlantis gizemi çözüldü!

Google Earth'te ortaya çıkan ilginç izlerin sırrı çözüldü; kayıp kıta Atlantis başka bahara kaldı...

Kayıp kıta halen kayıp!

Google Earth pek çok özelliği ile kullanıcıları şaşırtmaya ve kendisine hayran bırakmaya devam ediyor. Google Earth'e yeni eklenen okyanus görüntüleri özelliği ise kısa sürede pek çok kişi için sadece güzel bir görüntü olmanın ötesine geçti. Bunun sebebi ise, bu haberimizde aktardığımız görüntülerdi. Bu son derece ilginç görüntüler için çok farklı iddialar ortaya atıldı. Fakat en dikkat çekici iddia, bu izlerin kayıp kıta Atlantis'e ait olduğuydu. Fakat Google'dan gelen bir açıklama bu iddiayı çürttü. Ne yazık ki Google Earth'ten Atlantis çıkmadı.

Peki okyanus dibindeki bu ilginç izlerin anlamı nedir? Bu soruyu Google, resmi blog'unda yanıtladı: Görüntüdeki çizgiler, okyanus dibindeki bir uygarlığa değil, gemilere ait.

Tahmin edebileceğiniz gibi okyanusun derinliklerinin haritasını çıkartmak için uydu görüntüleri yeterli olmuyor. Gün ışığı, lazer, hatta elektromanyetik dalgalar bile deniz yüzeyinin 30 metre altına inince etkisini ytiriyor. Bu yüzden bilim adamları okyanus dibinin haritasını çıkartmak için daha farklı bir yöntemi; ses dalgalarını kullanıyorlar. Dibe çarpıp geri gelen ses dalgaları toplanarak, geri dönüş süresine göre derinliğin hesaplanmasını sağlıyor. Fakat teknik bir kısıtlama nedeniyle bu ölçümü yapan gemilerin rotaları da bu deniz altı haritalamasında belirmiş oluyor. Yani gördüğünüz o çizgiler, okyanus dibinin haritasını çıkartan gemilerin rotasını gösteriyor.

Okuyucu Yorumları