Greenpeace'in hedefi, video siteleri...

YouTube ve Netflix gibi video içerik sitelerinin büyümesi, önemli bir sorunu beraberinde getiriyor!

YouTube ile gelen sorun!

İnternet giderek daha fazla hizmet sunmaya başladıkça, veri merkezlerinin enerji harcamaları da yükseliyor. Bu merkezlerin çevre üzerindeki etkisini azaltmak içinse, Apple, Google ve Facebook gibi firmalar yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı çalışmalarını artırıyor. Ancak bütün bu çabaya rağmen, Greenpeace'in açıklamasına göre, Netflix'in, Hulu'nun ve Google'ın YouTube'u gibi video hizmetlerinin kullanımlarının gelişmesi ile beraber zorluklar da artıyor. Dijital video hizmetlerinin harcadığı elektrik miktarı sürekli yükseliyor ve bununla beraber elektrik üretimi ile alakalı olan çevre zararları da kritik noktalara varıyor.

Greenpeace'in raporunda belirtilene göre, firmaların yenilenebilir enerji alanına yatırımlarına bakarak sıraladığımızda Apple listenin başına yerleşiyor. Google ve Facebook da listenin üst sıralarında yer almaktalar.

Raporda Netflix, YouTube veya Hulu'ya yer verilmemiş ancak yazarlar, internet alanında en fazla enerji harcanan bölümün internet üzerindeki videolar olduğunu belirtiyorlar. Öyle ki tüketimin 2018'e kadar yüzde 76'ya yükseleceğini söylemekte.

YouTube'un sahibi Google'ın uzun dönemdeki amacı yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş yapmak ancak şu ana kadar sadece yüzde 35'e ulaşılabilmiş. Greenpeace sıralamasında Google'ın temiz enerji kullanım oranı yüzde 46 olarak gözükmekte ve Apple bu sıralamada yüzde 100 oranına sahip durumda. Raporun söylendiğine göre Google, geçtiğimiz yılın içerisinde üç farklı temiz enerji üreticisi ile anlaşma yaparak sahip olduğu altı anlaşmayı genişletmiş durumda...

Okuyucu Yorumları