COVID-19'dan bile daha kötü: Bir yılda 9 milyon insan, işte bu yüzden ölüyor...

COVID-19 salgının başından beri 6.3 milyon insan, Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ama son yıllarda COVID-19'dan daha kötü bir "insanlık katili" daha olduğunu ve tek bir yılda 9 milyon kişiyi öldürdüğünü biliyor muydunuz?

Bir yılda 9 milyon insan, işte bu yüzden ölüyor

Kirlilik, özellikle de hava kirliliği, büyük bir küresel katil olmaya devam ediyor. Yayınlanan yeni bir rapor, kirliliğin 2019 yılında dünya genelinde 9 milyon erken ölüme katkıda bulunduğunu söylüyor. Bu son sayılar, yakın geçmişteki yıllık tahminlerden farklı değil ve araştırmanın yazarları, bu süre zarfında kirleticilerin iyi bilinen zararını azaltmak için çok az şey yapıldığından yakınıyor.

Kirlilik, kirletici türü, süre ve maruz kalma yoluna bağlı olarak değişebilse de, her türlü akut ve kronik sağlık riskine sebep olabiliyor. Özellikle hava kirliliğinin şiddetli astım atakları, kalp krizi gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar ve akciğer kanseri gibi yavaş gelişen sağlık sorunları riskini artırdığı biliniyor. Hamilelik sırasında hava kirliliğine yüksek düzeyde maruz kalma erken doğum ve diğer komplikasyonların şansını artırabileceğinden, bu riskler bir sonraki nesle de aktarılabiliyor.

The Lancet Planetary Health'de yayınlanan bulgular, Lancet Kirlilik ve Sağlık Komisyonu tarafından yürütülen 2017 raporunun bir güncellemesi olarak sunuldu. Yeni çalışma, yalnızca 2019'daki kirlilikle ilgili ölümleri tahmin etmekle kalmıyor, aynı zamanda son 20 yılda farklı kirlilik türlerinin neden olduğu bağlı ölümleri de takip ediyor.

Rapora göre, hava kirliliği 2019'da 6 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Genele bakıldığında ise, 2019'da kirliliğe atfedilen 9 milyon ölüm yaşandı. Bu, o yıl yaşanan her altı ölümden yaklaşık birini oluşturuyor. karşılaştırmak için belirtelim; COVID-19 salgının ilk gününden bugüne kadar bildirilen toplam ölüm sayısı 6,3 milyon seviyesinde...

Ancak bu ölümler küresel olarak eşit şekilde hissedilmedi ve %90'dan fazlası düşük-orta gelirli ülkelerde yaşandı. Lancet Kirlilik ve Sağlık Komisyonu eş başkanı baş yazar Richard Fuller, Lancet'ten yaptığı açıklamada “kirliliğin sağlık üzerindeki etkileri çok büyük olmaya devam ediyor ve düşük ve orta gelirli ülkeler bu yükün altında eziliyor. Büyük sağlık, sosyal ve ekonomik etkilerine rağmen, kirliliğin önlenmesi uluslararası kalkınma gündeminde büyük ölçüde göz ardı ediliyor" dedi…